• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Atatürk ve Demokrasi


Ş Osman Aras
Araştırmacı - Yazar

ATATÜRK VE DEMOKRASİ
  

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün sonsuzluğa göçüşünün 73’üncü yıldönümünde, bilgi sahibi olmadan fikir üretenlerin daha da çoğaldığını TV ekranlarından gözlemledik. Elbette ki, halkımızın kafasını karıştıran bu aymazlıktan rahatsız olduk ve üzüldük. Neymiş? ATATÜRK diktatörmüş?...Bu tür zırvalamalar, Özal Döneminde de, zaman zaman öne sürülür; bütün kazanımlarını ATATÜRK’ün önderliğindeki Çağdaş Türkiye Cumhuriyetine borçlu olan bazı sözde Prof’ların bile bu cehalete iştirak ettiği görülürdü. Ancak, o zamanda, başta Prof.Dr. Sayın Ergün Aybars olmak üzere “Cumhuriyetin fikren, ilmen, bedenen güçlü Yüksek Seciyeli Muhafızları” bunlara gereken dersi verir; sustururdu. Şimdi, Cumhuriyetin yüksek seciyeli muhafızları çok şükür ölmedi. Onlar bugün, dünden daha da güçlü ve sağlıklıdırlar. Ancak,  medyanın kimyası değişmiştir. Birçoğu vergi denetimlerinden korkmaktadır... Bu nedenle, günümüzde TV ekranları, bilim insanlarından ziyade şarlatanlara kalmıştır.

             Bu ülkede, ATATÜRK konuşulduğu zaman; “O’nun hangi eserini okudun?” sorusuna verilen yanıt, genellikle; “NUTUK” (SÖYLEV)” olmuştur. ATATÜRK’ün 15-20 Ekim 1927’de Ulusumuza sunduğu Söylevini dahi doğru dürüst bilmeyen bazı yarım aydınların ise, “VATANDAŞ İÇİN MEDENİ BİLGİLER” adlı eserden, haberlerinin olmadığı görülmüştür. Eğer bundan haberdar olsalardı, O’nun kendi el yazısıyla, demokrasinin erdemleri konusundaki öğretisinden belki de nasiplenmiş olurlardı.  ATATÜRK’ün, Ulusumuzu çağdaşlaştırmak için uygulamaya koyduğu uygarlık projesinde, iki özlemi vardır: Demokrasi ve Toprak Reformu. Demokrasi, Milli Kültürümüzü muasır (çağdaş) medeniyet seviyesinin üstüne çıkaracak olan bir kaldıraçtı. Toprak Reformu ise; ağalık (feodalite) düzenini sona erdirecek olan tedavinin  reçetesiydi. Maalesef, ATATÜRK bunları gerçekleştiremeden sonsuzluğa göçüp gitti.
             1924 yılında kurulan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası (Partisi) az zamanda devrim düşmanlarının istilasına uğradı. Partinin kurucuları buna kayıtsız kalarak, 1925 yılında Doğu’da patlak veren Şeyh Sait isyanına adeta yeşil ışık yaktılar. İsyan süratle bastırıldı. Ancak, çok partili demokratik rejim umutları ve de Kuzey Irak petrol bölgesinin Misak-ı Milli (Ulusal Ant) sınırları içine alınması çabaları boşa gitti. Musul-Kerkük-Süleymaniye petrol bölgesini ellerinden kaçırmak istemeyen İngilizlerin, Şeyh Sait’i kışkırtarak, Kahraman Ordumuzun gücünü zayıflattığı acı bir gerçektir. Bu nedenle, Haziran 1926’da petrol bölgesini İngiltere’nin denetimine bırakan Ankara Antlaşmasını imzalamak zorunda kalmışızdır. 1937’deki Dersim İsyanında da, Hatay’ı ellerinden kaçırmak istemeyen Fransızların parmağı vardır.
             1924 yılındaki ilk girişimin başarısızlıkla sonuçlanması ATATÜRK’ün Demokrasi umutlarını sarsmadı.12 Ağustos 1930’da Serbest Cumhuriyet Fırkası kuruldu. Partinin başkanlığını ATATÜRK’ün yakın arkadaşlarından  Fethi Bey (1881-1943) üstlenmişti. Ancak, bu parti de devrim düşmanlarının istilasına uğrayınca, Yetkili Kurulları 17 Kasım’da fesih kararı aldı. 23 Aralık 1930 günü Menemen’de  patlak veren isyan, alınan kararın ne kadar yerinde olduğunu kanıtlamıştır. Çok partili demokratik rejim girişimlerinden olumlu sonuç alınmaması Gazi Paşa’yı üzdü. Fakat, asla yılmadı. Gaflet, dalalet ve ihanetin kaynağı olan cehaleti ortadan kaldırılmak için, Prof. Dr. Afet İnan’a (1908-1985) “VATANDAŞ İÇİN MEDENİ BİLGİLER” kitabını yazdırdı. (Bu eserin büyük bölümünün bizzat ATATÜRK’ e ait olduğu, Prof.Dr.Afet İnan tarafından açıklanmış ve O’nun el yazısı çalışmaları, kitabın Türk Tarih Kurumunca yayınlanan, 1969 yılı baskısına konmuştur) Ulusumuz, 2.Cumhurbaşkanı İsmet İNÖNÜ’nün önderliğinde, 14 Mayıs 1950 seçimiyle, ATATÜRK’ ün demokrasi özlemini gerçekleştirmiştir.
             24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ…Muvazzaf/Emekli tüm Öğretmenlerimize Kutlu Olsun. Batıda/İstanbul’daki öğretmenlerin maaşı ev kirasına yetmiyor. Doğu’dakilerin mal ve can güvenliği ise, bölücü hain terörün tehdidi altındadır. Buna rağmen, Bay/Bayan 200 Öğretmenimiz;”Nerede  kalacağız, ne yeyip içeceğiz?” diye sual etmeden, Van Depreminin yıkıntılarına koşup gitmişlerdir. Bu göz yaşartacak bir özveri ve göz yaşartacak bir durumdur…Çağdaş Cumhuriyetimizi ayakta tutan iki kurum var. Bunlardan birisi Savunma, diğeri Eğitim Ordusudur. “Dahili ve harici bedhahlar” ikisini de yıpratmak için ellerinden geleni yapıyor. Buna rağmen, dimdik ayaktadırlar. Bedelli askerlik yasası hazırlanıyormuş. Parası olmayanlara kamuda görev verilecekmiş. Hangi kamuda, ne görevi verilecek? Bunlar Öğretmen olarak, bir eğitim dönemi,  Doğu’da görevlendirilmelidir.
              Son söz olarak; ATATÜRK’e diktatör sıfatını yakıştırmak isteyen cahillere bir sualim olacak? Sizler, Hitler Almanyası’nın diktatörlüğünden ve zulmünden kaçan 150 civarındaki özgürlükçü bilim insanının hangi ülkeye sığındığını biliyor musunuz? Onlara, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN TÜRKİYESİ kucak açmıştır. Çağın en üst düzeydeki aydınları olan bu bilim insanları, ATATÜRK’e  “diktatör” diyen sapkınlar gibi, geri zekalı mıydı da; Avrupa’da onca ülke dururken TÜRKİYE’ye koşup gelmişlerdi? Onlar, Osmanlı İmparatorluğunun batılı anlamda yegane yüksek öğretim kurumu olan Darülfünun’daki reformun öncüsü olmuşlardır. 1933 yılında Darülfünun’un lağvedilmesiyle, onun yerine 2252 sayılı yasa ile kurulan İstanbul Üniversitesi, 21’inci Yüzyılda Asya-Pasifik Üniversiteleri arasında ilk 100, dünya sıralamasında ise, en başarılı 500 Üniversite arasında yer almaktadır.

 

  



 


Yorumlar - Yorum Yaz
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı