• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Önce Güvenlik


Emin SULAR (Emin Direksiyon, Güvenli Sürüş Teknikleri Eğitmeni )

 
 Önce Güvenlik

Türkiye, trafik kazaları açısından dünya ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor. Ülkemizde her yıl binlerce insanı trafiğe kurban veriyoruz, bir o kadar insan ise sakat kalıyor. Oysa bu tabloyu değiştirmek elimizde.
Güvenli sürüşün üç temel unsuru var: Sürücü, araç ve yol koşulları. Yol koşullarını
 değiştirmek biz sürücülerin elinde değil belki ama aracımızın gerekli bakımlarını yapmak ve trafik kurallarına uymak bizim elimizde. Trafik yoğunluğunun ve buna bağlı kazaların artmasıyla birlikte otomotiv endüstrisi çözüm arayışlarına girdi. Bunun sonucu olarak hava yastığı, ABS gibi buluşlar artık otomobillerimizin olmazsa olmaz donanımları arasında yer aldı. Mühendisler, gerek kazaların önlenmesi, gerekse kaza sonrası sürücü ve yolcuların en az hasarları alması için çalışmalarını hala sürdürüyorlar. Ancak, teknoloji, yollardaki güvenliğin artması için yanlızca ön koşullardan biridir. Eksik kalan diğer koşullar her bireyin kendini eğitmesiyle tamamlanabilir. Trafik güvenliğinin sağlanmasında en büyük rol sürücülere düşüyor. Sürücüler trafik kurallarına uyar ve tehlike anında nasıl davranmaları gerektiğini bilirlerse kazaları önemli ölçüde azaltmak mümkün.
BASİT KONTROLLER KAZAYI ÖNLER
Güvenli sürüşün üç temel unsuru vardır: Sürücü, araç ve yol koşulları. Bu nedenle uzun yolculuklara çıkmadan önce aracın ve lastiklerin genel kontrollerinin yapılması büyük önem taşır. Düzenli bakımları yapılmış bir aracın ve lastiklerinin kaza yapma olasılığını önemli ölçüde azaltacağı akıldan çıkarılmamalıdır. Otomobilin periyodik bakımları zamanında yapılsa bile trafiğe çıkmadan önce şu kontrolleri yapmakta yarar vardır: Lastiklerinizin diş derinliklerini, hava basınçlarını ve rot-balans ayarlarını düzenli olarak kontrol edin. Güvenli sürüşün temel koşullarından biri de iyi görmek ve görülmektir. Bu nedenle camlarınız her zaman temiz olmalı, görüşü engelleyecek hiçbir şey yapıştırılmamalıdır. İyi görmek ve görülmek için farlarınızın her zaman çalışır durumda ve temiz olması gerekir. Farlarınızı yakmak için havanın tamamen kararmasını beklemeyin. Kışın sürekli kullanıldığı için, yazın ise sıcak nedeniyle deforme olan sileceklerin her yıl sonbaharda değiştirilmesi gerekmektedir. Silecek suyu sık sık kontrol edilmelidir. Uzun tatil yolculuklarında bagajı yükleme kurallarına dikkat ediniz. Aşırı yüklü otomobilin çekiş gücü azalır, fren mesafesi uzar ve viraj kabiliyeti azalır. Otomobiliniz aşırı yüklüyken hava basınçlarını 2 PSİ arttırın. Rahat otomobil kullanmanızı engelleyecek giysiler giymekten kaçının. Yüksek ayakkabıların fazla kalın ya da dar giysilerin sürüş güvenliğini olumsuz etkilediğini unutmayın. Otomobilde mutlaka trafik seti ve ilk yardım çantası bulundurulmalıdır. Yangın söndürücünün güvenli ve yeterli (2 kg) olup olmadığını kontrol edin. Çocuklar kesinlikle ön koltuklara oturmamalı, arka koltukta oturanların da emniyet kemerleri takması sağlanmalıdır.
SÜRÜCÜ KOLTUK AYARI
Sürücünün doğru oturma konumu, güvenli ve sakin bir sürüş olduğu kadar tehlikeli durumlarda ani tepkiler gösterebilmesi için de çok gereklidir.
YÜKSEKLİK AYARI
Sürücü, koltuğunu otomobilinin yolu ve önemli tüm göstergeleri görebileceği yüksekliğe ayarlamalıdır.
BOYUNA (YATAY) AYAR
Debriyaj pedalına tam basıldığında sol bacak dizden biraz kırık olmalıdır. Bu konum da sürücü vücudunu koltukta tutabilir ve fren pedalına gereken gücü tam olarak uygulanabilir. Çarpma anında bacağın yararlanma riski en aza indirgenmiş olur.
SIRTLIK AYARI
Sol ayaktan kuvvet alınarak vücut koltuk sırtlığına tamamen yapıştırılır. Sırtlık, vücutla temasını kaybetmeden ellerin direksiyon simidinin üst bölümünü rahatça kavrayabileceği kadar öne yatırılır.
EMNİYET KEMERİ
-Emniyet kemerinin tam koruma sağlaması için; emniyet kemerinin kilidi taktıktan sonra bel bölümü vücudu sıkıca sarmalıdır. Bu sıkılığın sağlanması için göğüs üzerindeki kemer yukarı doğru çekilerek gerilmeli ve kemerin dönük olmaması sağlanmalıdır.
-Emniyet kemerinin yükseklik ayarı sayesinde kemerin boyunla omzun tam ortasına, köprücük kemiğinin üzerine gelmesi sağlanmalıdır.
-Olası bir kazada araçtan fırlamayı veya ölümcül bir yara almayı en önemli ikinci derece güvenlik faktörüdür. Emniyet kemerini yalnız sürücü değil, tüm yolcular en kısa yolculuklarda bile takılmalıdır. Tehlikenin ne zaman geleceği belli değildir. Her zaman her yerde hazırlıklı olmak gerekir.
-10 kg’ye kadar bebekler (9 aylığa kadar) bebek koltuklarına oturtturulmalıdır. Eğer otoda hava yastığı yoksa bebek koltuğu ön koltuğa ters pozisyonda arkası dönük olarak yerleştirilmemelidir. Olası bir kazada, torpidoya çok yakın olan bebek, hava yastığı açıldığında ciddi bir şekilde yaralanabilir. 9-18 kg arası çocuklar (4 ay-6 yaş arası) çocuk koltuklarına, 18-25 kg arası çocuklar (4-6 yaş) yükseltici minderli koltuklara, 25-36 kg arası çocuklar (6-11) yaş yükseltici miderlere oturtulacajk kemerleri bağlanmalıdır. Emniyet kemeri hayat bağıdır. Kendinizden ve yolcularınızdan yaşam hakkını esirgemeyin. 50km’de meydana gelen bir çarpışmada otonun içindekiler 3-4 katlı binadan aşağı düşmeye eşit şok yaşamaktadır.
Devam edecek….

Yorumlar - Yorum Yaz
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı