• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Medya ve Sağlık

Dr. Onur ORAL
onur.oral@ege.edu.tr

  
                    MEDYA VE SAĞLIK

İletişim çağı” olarak da adlandırılan günümüzde “medya-sağlık” ilişkisinin yeniden ve çok daha boyutlu bir biçimde irdelenip, gözden geçirilmesi gerekmektedir.
Özellikle internet kullanımının yaygınlaşmasıyla, iletişim organlarının kamuoyu oluşturma anlamındaki gücü ve yaptırımı daha da artmıştır ve artmaktadır.
Doğru ve bilinçli yayıncılık yapan medya, bu bağlamda insan sağlığına fevkalade olumlu katkılar sağlayabilir.
Ya da bunun tam tersi, medyanın bilimsellikten uzak yanlış yönlendirmeleri, sağlık açısından ciddi tehditler ve tehlikeler oluşturabilir.
Yukarıdaki tezi, somut bazı örneklerle işlemek ve geliştirebilmek mümkündür.
Örneğin yıllar evvel kanserin zakkum ile tedavi edilebileceği yolunda atılan sansasyonel manşetlerin neticesinde birçok insan kendilerince zakkumdan ilaç yapmaya kalkışmış ve içlerinden bazıları zehirlenmişlerdi…
Günümüz medyasında,özellikle yaz aylarına doğru, toplumun dikkatlerini üzerinde toplayan bazı manken ve sanatçıların hızlı kilo vermek adına; bilimsel dayanaktan yoksun bazı ilaç veya diyet önerilerini haberlerini  okuyoruz.Ve bu tip kanıta dayalı olmayan tıbbı  habercilik mantığında oluştırulan yazıların etkisiyle bazı vatandaşlarımız sağlıklı beslenmek veya spor yapmak yerine bu tarz bilim dışı yöntemlere başvurmaktadır. Bu da bazen hiç de arzulanmayan tabloların ortaya çıkmasına neden olmaktadır
Keza medya zaman zaman alternatif tıp uygulayıp birçok hastalığı tedavi ettiklerini iddia eden bazı kimseleri gündeme getirmektedir.
Alternatif tıp bilimsel tıbbın ancak tamamlayıcısı durumundadır. Ancak medyanın bu yayınlarının sonucu olarak insanların bir kısmı tıbbi tedaviyi reddedip başka yöntemlere başvurmakta bu da belki de iyileşmesi mümkün pek çok hastanın kaybedilmesine neden olmaktadır.
Bu saydığım örnekler, vurgulamaya çalıştığımız olayın sadece bir kısmını oluşturmaktadır. Bir de yanlış ve eksik bilgilendirilmeden kaynaklanan medya hataları vardır.
Örneğin bir hasta hayatını kaybettiğinde direkt hekim topun ağzına yerleştirilmektedir.
Ve birçok hekim ne yazık ki günümüzde medyanın yargısız infazına kurban edilmektedir.
Meslektaşlarımızın mesleki kariyeri bu haberler neticesinde zedelenmekte veya son bulmaktadır.Tıp biliminde mesleki kariyer sahibi olmak o kadar kolay mıdır ki; hatalı ve haksız bir haberle kaybetmek o kadar kolay olsun…..
Medyanın sağlık konulu yazılarında; hasta veya hasta yakınlarının şikâyetleri çoğunlukla medyada sansasyonel haber olarak ön planda degerlendirilmekte; ancak hekimin aynı konudaki bilimsel savunması aynı haberde çoğu zaman yer bile bulamamaktadır.
Bu tarz örneklerin sayısını arttırabilmek mümkündür.
İletişim çağında, insanlığın yararına atılacak en doğru adımlardan biri medya-sağlık ilişkisinden sağlıklı bir sinerjinin ortaya çıkartılabilmesi ve bunun insan sağlığına hizmet yolunda kullanılmasıdır.
Burada medyaya da sağlık sektörüne de önemli görevler düşmektedir.
Örneğin, sağlık haberlerinin medyada en çok takip edilen haberler olduğu herkesçe bilinmektedir.
Ama spora, politikaya, ekonomiye hatta magazine bile özel birimler oluşturan medyamız ne yazık ki sağlık haberlerini bu alanda deneyimli ve uzman muhabirlere takip ettirmemektedir.
Muhabir konuya hâkim olmadığından çok çabuk yanlış yönlendirmelerin etkisine girebilmekte ve haberler olması gereken bilimsellikten uzaklaşabilmektedir.
Medyanın, batılı ülkelerde olduğu gibi sağlık haberlerinde de ihtisaslaşmaya yönelmesi gerekmektedir.
Aynı şekilde tüm sağlık kuruluşlarının da medyayla olan diyaloğunu pekiştirmesinde, halkı ilgilendiren hususları bizzat kendilerinin basın kuruluşlarına duyurmalarında yarar vardır.
Böylelikle sansasyondan ibaret ve bilimsellikten uzak habercilik anlayışının da kısmen önüne geçilmesi sağlanabilir.
Medya-sağlık ilişkisinin sağlıklı ve bilimsel temellere dayanması elbette hem medyanın hem de sağlık sektörünün yarınlardaki güvenilirliğini arttıracaktır..
Ama unutulmasın ki böyle yapıcı bir işbirliğinde en büyük faydayı insanlık ve insanlarımız  görecektir.

Yorumlar - Yorum Yaz
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı