• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

1 Milyon İyi İnsan


Dr Onur ORAL
onur.oral@ege.edu.tr

1 Milyon İyi İnsan Aranıyor

       Dünya üzerinde güncel teknolojik gelişmeler  büyük bir hızla devam etmekte, ve tüm ülkeler bu gelişmelerin ortaya çıkardığı yeni koşullara uyum sağlamaya çabalamaktadır. Özellikle Tıp alanında yaşanan gelişmelerin gerçekten baş döndürücü bir hızla yaşandığını gözlemlemekteyiz. Son on yıllarda, Tıp dünyasında devrim niteliğinde nice buluş ve uygulamalar gerçekleşmiş olmasına karşın, henüz  insan hayatı için vazgeçilmez olan ‘’Kan’’ laboratuarda üretilememektedir.İşte bu nedenle, kan  yapay olarak üretilemeyen ve tek kaynağı sadece insanda olan, yaşamsal bir maddedir!!!      
 
Günümüz tıp teknolojileri; kan, kan bileşenleri ve kandan elde edilen ürünlerin yerine geçebilecek bir tedavi aracı bulabilmiş değildir. Olaya bu açıdan bakıldığında; kan, kaynağı insan olan ve elde edilmesi için başka alternatifi olmayan bir tedavi aracıdır.Yani başka bir deyişle, kan hâlâ “tek kaynağı insan” olan vazgeçilmez bir ilaçtır ve alınmasından tüketimine kadar geçirmiş olduğu her aşamanın çok iyi planlanması, uygulanması, kontrol ve  takip edilmesi yaşamsal önem taşımaktadır.
        

Türk Kızılayı, Türkiye’de devlet ve özel tüm hastanelerin, Kızılay Kan Merkezleriyle yapmakta oldukları protokollere gereği hastanelerin kan ihtiyacı öncelikli karşılayabilmek  için yoğun bir çalışma sürdürmektedir.. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) de kabul ettiği gönüllü kan bağışı yoluyla güvenli kan temin etmek amacıyla, karşılamak üzere Türkiye çapında çalışmaları sınırsız özveri ve ciddi bir çalışma disiplini içinde başarıyla sürdürülmektedir... Kaynağı insan olan ve elde edilmesi için başka alternatifi olmayan bir tedavi aracı olan kan ihtiyacımızı karşılamak adına tüm ülke sathında yürütülen bu faaliyetlerde arzulanan hedefe ulaşabilmek için en temel nokta olan toplumsal bilinci oluşturmak için gönüllü kan bağışıyla ilgili ekip çalışmalarına ağırlık vermektedir. Ülkenin dört bir tarafında yürütülen bu çalışmalarda, kan bağışı yapmaya gönüllü olan kişilerin kan sayımına ve tansiyonuna bakılmakta ve konusunda uzman doktorların tıbbi kontrolleri sonrasında verilen onay ile kan bağışı kabul edilmektedir. Aynı zamanda kan bağışını yapmak isteyen kişiler, dünya nüfusü arasında hızlı bir artış gösteren AIDS, Hepatit B, Hepatit C, Sifiliz  gibi  kronik ve bulaşıcı hastalıklar için testler yapılmakta ve test sonucu (+) çıkan kişiler daha ileri tetkik ve tedavi amacıyla hastanelere  yönlendirilmektedir.
      

  
Maalesef, ülkemizde gönüllü kan bağışçısı sayısı yeterli olmadığı gibi, toplanan ve saklanan kan miktarı da ihtiyaca cevap vermemektedir. Bu noktada, vatandaşlarımızın kan bağışı konusunda gösterecekleri duyarlılık tartışılmaz bir gerekliliktir. ‘1 milyon iyi insan arıyor’. projesiyle Türk Kızılayı; kan bağışı toplumsal bilinç oluşturma ve duyarlılık oluşturarak,  düzenli olarak kan bağışlarının gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır..
       

Bu kampanyayla kan ihtiyacının tamamının gönüllü, bilinçli ve düzenli kan bağışçılarından karşılanması hedeflenmektedir. Ülkemizde toplanan gönüllü kan bağış miktarını 600 binden 1 milyona çıkarmak ve bağışlanan kanın, ihtiyacı olan kişiye ulaşmasına kadar geçen tüm süreci kontrol altına alan uluslararası standartlarda bilimsel bir sistem oluşturulmasıyla Türk Kızılayı çok önemli sağlık problemine çözüm bulabilme kararlığını göstermektedir..
       

Yeryüzünde kan bankacılığı alanında problemlerini çözmüş, etkin organizasyon kurmuş ülkelerin kan bankacılığı faaliyetlerinin genel yapılanması, güvenli kişilerden kanın toplanması, toplanan kanlara gerekli laboratuar işlemlerinin yapıldıktan sonra kanın saklanması ve hastanelere ulaştırılması şeklinde özetlenebilir. Dünya çapında yapılan yıllık 81 milyon ünite kan bağışının %82’si gelişmiş ülkelerde gönüllü kan bağışçılarından sağlanmaktadır.
      

Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre, gelişmekte olan ülkelerde güvenli kanın sağlanmasında en önemli problem, gönüllü olarak kan bağışı yapmak isteyen birey sayısının yetersizliğidir. Gelişmiş ülkelerde gönüllü kan bağışlarının nüfusa oranı % 5 civarında olmasına karşın, ülkemizde bu oran halen % 1,5 - 2 oranıyla oldukça alt sıralarda yer almaktadır…
      


Türk Kızılayı yetkililerinin temel hedefi 1.500.000 ünite güvenli kan ihtiyacının, etkin ve yaygın bir organizasyonla tamamen gönüllü, karşılık beklemeksizin, bilinçli ve düzenli kan bağışçılarından karşılanarak, teknolojinin getirdiği en son laboratuar testlerinden geçirilerek ve ayrıştırılarak, ihtiyaç belirten hastanelere en uygun koşullarda teslim edilmesidir.
       

Son günlerde ülkemizi etkisi altına alan soğuk ve karlı hava hayatı her alanda yaşamı olumsuz etkilerken, maalesef kan bağışları da zorlu hava koşullarından nasibini aldı. Soğuk havalara bağlı olarak bağışlar neredeyse durma noktasına geldi; oysa kış aylarında yaşanan kazalar ve yaralanmalar nedeniyle kana her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulabileceği gözden kaçmamalıdır. Gerçi, şu ana kadar ülke genelinde  tüm kan ihtiyaçların karşılanabilmiş olması ve kan temini konusunda her hangi bir  problemin yaşanmamış olması yüz güldürücüdür  ama ülkemizde kan bağışı oranının; kan bağışının önemini yıllar önce kavrayan dünya ve Avrupa ülkelerinin ortalamalarının altında kalmaya devam ediyor olmamız da  bir o kadar da düşündürücüdür….

 

  



 


Yorumlar - Yorum Yaz
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.256532.3857
Euro34.999135.1393
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı