• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Atatürk'ün Doğum Günü


Ş. Osman ARAS
Araştırmacı - Yazar

 


                  Atatürk'ün Doğum Günü

Gazi M.Kemal ATATÜRK yaşamı boyunca bütün dünyanın hayranlığını kazanmış; O’nun önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti Ortadoğu ve Balkanların en güçlü, en saygın devleti olmuştur.

ATATÜRK, Başkomutanlık ve Devlet Başkanlığı süresince hiçbir yurtdışı gezisine gitmediği halde; dünyanın bir çok devlet adamı Türkiye’ye gelerek, O’nun bilgi ve deneyimlerinden yararlanmak istemişlerdir. Onların adlarını sıralamaya sayfalar yetmez. Bu nedenle biz, geliş sırasına göre, sadece  devlet başkanlarının isimlerini anmakla yetineceğiz: Afganistan Kralı Emanullah Han, Irak Kralı Faysal, Yugoslav Kralı 1.Aleksandr, İran Şahı Rıza Pehlevi, Büyük Britanya/İngiltere Kralı 8.Edward, Ürdün Kralı Abdullah, Romanya Kralı 2.Karol.            
19 MAYIS 1919 TARİHİNİN ÖNEMİ
         
Yukarıda sıralanan konuklar arasında, Kral 8.Edward’ın ziyareti büyük bir önem taşımaktadır. Çünkü İngiltere, o zamanlarda, “toprakları üzerinde güneşin hiç batmadığı” bir dünya İmparatorluğu idi. ATATÜRK bu çok önemli konuğunu 4 Eylül 1936 günü, İstanbul’da Tophane rıhtımında karşıladı. Kendisine büyük bir konuk severlik gösterdi . Kral 8.Edward çok mutlu olarak, ülkemizden ayrıldı. Kendisine gösterilen bu dostluğu sürekli kılmak için de; Londra’ya dönünce Dışişleri Bakanlığına talimat vererek, ATATÜRK’ün doğum tarihini sordurdu. Böylece, her doğum gününde kutlama mesajları göndermek istiyordu. Çankaya’dan, Genel Sekreter Hasan Rıza Soyak imzasıyla 12 Kasım 1936 günü Dışişleri Bakanlığına gönderilen yanıtta; doğum günü “19 Mayıs 1881” olarak bildirildi. Aslında, ATATÜRK’ün doğduğu gün, net olarak kayıtlı değildir. Ancak, İngiltere Kralı’na verilen  yanıt, Ebedi Başkomutanımızın yaşamındaki en önemli tarihin 19 MAYIS 1919 olduğunu vurgulamaktadır.
            
ATATÜRK, bu ziyaretten iki yıl sonra, 10 Kasım 1938’de Hakkın rahmetine kavuştu. O’nun sonsuzluğa göçüşü, sadece Türk Ulusunu değil, bütün dünyayı ayağa kaldırdı. Cenazesi 19 Kasım günü Yavuz Zırhlısı ile İstanbul’dan İzmit’e, oradan demiryoluyla Ankara’ya getirilerek, Etnografya Müzesindeki geçici kabrine kondu. 15 yıl sonra da, Anıt- Kabir’e nakledildi.  Sağlığında olduğu gibi, cenazesine gösterilen ilgi de, dünya çapında ve muhteşemdi. Bu O’na, 24 Kasım 1934 tarihinde TBMM’de kabul edilen yasa ile ATATÜRK soyadı verilmesinin ne kadar yerinde olduğunu gösteriyordu. Cenaze törenine pek çok asker ve devlet adamı katıldı. Ancak, en anlamlısı, Fransız Generali Gourrot’un katılımı idi. Sağ kolunu 1915 yılındaki Çanakkale Savaşında yitiren General Gourrot; “Seni selamlamak için, bir kolum daha var” diyerek Ankara’ya koşup geliyor ve ATATÜRK’ün cenazesini gözyaşları içinde selamlıyordu.

Yorumlar - Yorum Yaz
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı