• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir
Daha Temiz Bir Marmara İçin

Başkanlığını Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yaptığı Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen ‘2. Marmara Denizi Sempozyumu’nda, Marmara Denizi’nde kirliliğe neden olan unsurlar ve kirliliğin ortadan kaldırılması için alınması gereken önlemler ele alındı. Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Recep Altepe, Marmara Denizi’nin, etrafındaki yoğun nüfus, tarım ve sanayi faaliyetleri nedeniyle risk altında olmasına rağmen Karadeniz ve Ege Denizi ile yoğun bir etkileşim içerisinde olmasından dolayı da sınır ötesi kirlilik tehdidiyle de karşı karşıya kaldığını söyledi.

Marmara Denizi’nde yaşanan kirliliğe dikkat çekmek ve kirliliğin önlenmesi amacıyla toplumsal bilinç oluşturulması hedefiyle Marmara Belediyeler Birliği tarafından bu yıl 2.’si düzenlenen ‘Marmara Denizi Sempozyumu’, Kadir Has Üniversitesi’nde yapıldı. Toplam 9 oturumda, yaklaşık 50 konuşmacının sunum yapacağı sempozyumun açılış törenine Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ile birliğe üye belediyelerin başkan ve yöneticileri ile akademisyenler katıldı.

Birliğimizin kuruluş amacı, Marmara
Sempozyumun açılışında konuşan Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 1970’li yıllarda, Marmara Denizi’nin süratle kirlendiğini gören birkaç belediye başkanının birlikte çareler aramak, önlemler almak için Marmara Belediyeler Birliği’ni kurduğunu hatırlattı. Denizlerin, yerkürede kara parçalarına oranla hem daha fazla yer kaplayan hem de canlı yaşamının karadakilere oranla daha yoğun olduğu alanlar olduğuna dikkat çeken Başkan Altepe, “Biz insanlar her ne kadar denizde yaşamıyor olsak da denizle iç içe yaşıyoruz. Her faaliyetimizle denizi etkiliyor, denizdeki hemen her değişiklikten de etkileniyoruz. Özellikle Marmara Denizi gibi bir iç denizden söz ediyorsak, bu etkileşim çok daha fazladır. İki kıtayı birbirine bağlayan İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nın varlığı nedeniyle hat safhada bir gemi trafiğinin yaşanması; kıyılarında Türkiye’nin dinamosu, lokomotifi konumundaki şehirlerinin bulunması ve tüm bunların yanında bir iç deniz olması Marmara Denizi’ni daha hassas olarak değerlendirmemizi gerektirmektedir. Marmara Belediyeler Birliği olarak, misyonumuz gereği; halkın, yerel yönetimlerin, merkezi idarelerin, akademik çevrelerin ve sivil toplum kuruluşlarının doğrudan olarak yer aldığı ‘Marmara Denizi Sempozyumu’nun 2.’sini gerçekleştirmenin memnuniyetini yaşıyoruz. Üstelik, sempozyumun içeriğini etkin su ürünleri yönetimi ve deniz ekosistemi başlığıyla daha da zenginleştirdik” diye konuştu.

Adımları cesaretle atmalıyız
Belediyelerin, şehir hayatının ve üretimin denizleri kirletmemesi, tahrip etmemesi için çalışan; önlemler alan, yeri geldiğinde de kirletilmiş alanları temizlemek için projeler geliştiren kurumlar olduğunu ifade eden Başkan Altepe, bu konuda özellikle son 10 yılda çok büyük hamleler yapıldığını vurguladı. Mevcut arıtma tesislerinin kalite seviyelerinin bu süreçte yükseltildiğini belirten Başkan Altepe, “Önce biyolojik atık su arıtma tesislerine, şimdilerde ise hızla ileri biyolojik atık su arıtma tesislerine geçtik. Bu konuda ne yapsak, hâlâ yapılacak şeyler, yapmamız gereken şeyler olduğunu biliyoruz ve bu bilinçle çalışıyoruz. Marmara Denizi’nde yaşayan canlı türleri maalesef kentsel faaliyetler sonucu risk altında, bu nedenle kirlilik önleme faaliyetleri ile eş zamanlı olarak etkin bir su ürünleri yönetimini de ortaya koymamız gerekiyor. Su ürünleri rezervlerimiz üzerindeki baskıyı azaltacak adımları cesaretle atmamız gerekiyor. Bu etkin su ürünleri yönetimi sayesinde, denizde yaşayan türlerin varlığını tehdit etmeden onlardan istifade etme yollarını da bulmuş olacağımızı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Sınır ötesi kirlilik
Marmara Denizi’ne etki eden uluslar arası kirliliğe de dikkat çeken Başkan Altepe, etrafındaki yoğun nüfus, tarım ve sanayi faaliyetleri nedeniyle risk altında olan Marmara Denizi’nin, Karadeniz ve Ege Denizi ile yoğun bir etkileşim içerisinde olmasından dolayı, sınır ötesi kirlilik tehdidi ile de karşı karşıya kaldığına değindi. Özellikle Almanya’da doğan ve yaklaşık 3000 kilometre akarak Romanya’dan Karadeniz’e dökülen Tuna Nehri’nin de Marmara Denizi için bir risk unsuru olduğu konusunda endişe duyduklarını kaydeden Başkan Altepe, “Önümüzdeki aylarda Tuna Havzası’nda bulunan 13 ülkeden uzmanların da katılımıyla bu konuyu değerlendireceğimiz bir çalıştay yapacağız. Bugün burada bu denizi kullanan, kirleten, kirliliği önlemeye çalışan, deniz üzerinden ticaret yapan, karnını doyuran, eğlenen tüm tarafları bir araya getirdik. Sempozyum, yetkiler ve sorumluluklar konusunda kesişen ve açıkta kalan tarafları görmemize imkan tanıyacaktır. Özellikle çevre mühendisliği, deniz bilimleri ve su ürünleri mühendisliği disiplinleri ile bir araya gelen merkezi ve yerel idareciler, sorunlara bilimden beslenerek çözüm bulma yolunda ilerleyeceklerdir” dedi.
Başkan Altepe, ‘en güçlü iş ortakları’ olarak nitelendirdiği İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği’ne, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne, 
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne ve İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile sempozyuma destek verenlere de teşekkür etti.

Öztürk Haliç’i hatırlattı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, 1994 yılında Haliç’in temizlenmesi süreci hakkında bilgiler verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde kendisinin de belediyede bu çalışmaların içinde olduğunu hatırlatan Öztürk, “Belediyeyi devraldığımızda Haliç’le ilgili hazırlanan tüm dokümanları aldık, tek tek inceledik. Dokümanların çoğunda gördük ki Haliç incelenmeden araştırmadan yapılan tek şey var. “Burayı doldurun artık burası bitti”. Bunun üzerine 3 üniversiteden 27 öğretim üyesine Haliç’in durumunu tespit etmek için bir çalışma başlattık. Sonuçta koku kirliliğine yol açan çamurun tehlikeli atık olmadığı saptandı. 3,5 kilometre uzağa çamur pompaları ile 45 milyon tonun üzerinde çamur basıldı. Görüyorsunuz, şimdi hemen yanında toplantı yapıyoruz. Umarım Marmara’ya kıyısı olan belediyelerimizin çalışmalarıyla Marmara Denizi’nde su kalitesi çok daha üst seviyelere çıkacaktır” dedi.

Demircan’dan ‘Marmara’ çağrısı
İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da “Kirlettiğimizin iki katı hızla temizlemezsek Marmara hayat vermeyecektir. Marsta su arama çalışmaları bir taraftan devam ederken, Marmara gözümüzün önünde, önce insanlık olarak ona sahip çıkmalıyız” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Macit, Marmara Denizi’nin temiz tutulmasının İstanbul’dan ayrı düşünülemeyeceğini belirterek, İstanbul’a yapılan her çevre yatırımının aynı zamanda Marmara Denizi’ne yapılmış yatırımlar olduğunu vurguladı.
Sempozyumun ‘Büyükşehirler ve Marmara Denizi’ konulu ilk oturumunda Büyükşehir Belediyelerinin denizin temizlenmesine yönelik yaptıkları çalışmalar ele alındı. Moderatörlüğünü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk’ün yaptığı oturumda, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Macit de belediye olarak yaptıkları çalışmalardan örnekler verdi.

  
344 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.207032.3361
Euro34.874135.0138
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı