• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir
Cinsiyetsiz Doğumlara Yol Açyor

Ege Üniversitesi’nde  “Sürdürülebilir Tarım ve Halk Sağlığı Açısından Tarım İlaçları Sorunu’’ paneli düzenlendi.

         Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Feyzi Önder Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelin   moderatörlüğünü EÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Tayfun Özkaya yaptı. Panele; Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, EÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Hür Hassoy, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nafiz Delen, Entomolog Dr. Füsun Tezcan konuşmacı olarak katıldı.

          Gıdalarda andokrin bozucu pestisit kalıntıları üzerine çalışmalar yapan Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık,  “ Doğada uzun süre kalan kimyasal maddeler var. Bu maddeler toksitin bozulmasına neden oluyor. Sağlık üzerine olumsuz etkileri var. Pestisit analizi oldukça güç çünkü çeşitleri var.  En büyük ve önemli sorumuz ‘araştırmalarda gıdalarda kalıntı oranı nedir’ bunun üzerine çalışmalar yapmaktayız.  İlaçlarda bulunan pestisit maddenin birçok sağlık sorununa yol açtığı söyleniyor. Cinsiyetsiz doğumlar, cinsiyet gelişimi bozukluğu gibi. Pestisitler sadece toprağı değil havaya ve suya da bulaşıyor. Arılarda bu nedenle ölüyorlar” dedi.

          Pestisitler ve sağlık alanında yaptığı çalışmaları anlatan Doç. Dr. Hassoy, dünyada pestisit kullanımının  yüzde 25’i gelişmekte olan ülkelerde,  yüzde 75’i gelişmiş ülkelerde kullanılıyor. Ancak gelişmiş ülkelerde doğada kaybolan ve kaliteli ürünler kullanılıyor.  70-90 yıl arasında önemli bir artış var. Ekosistemin bozulmasına sebep oluyor. Sindirim, solunum ve cilt yoluyla pestisitleri alıyoruz. Kansere yol açıyor, üreticiler depoda çalışanlar ve toplum büyük risk altında kalıyor” diye konuştu.

         Prof. Dr. Nafiz Delen, “Türkiye’de tarım ilacı kullanımı ve değerlendirilmesi konusunda yaptığı araştırmada bilinçli ve kontrollü kimyasal savaşım çok daha etkilidir. Bilinçsiz ve kontrolsüz kimyasal savaşım çevre kirliliğine neden oluyor ve ihracatta sorun yaratıyor. Bütün bunlara rağmen tarım ilacı kullanımı artmıştır. Türkiye’de bölgeler arasında önemli farklılıklar vardır. Özellikle Ege, Marmara ve Akdeniz’de ülke genelinin  yüzde 60’ı oranında ilaç kullanılıyor. Bu üç bölge beslenmemizin önemli bir bölümünü karşılıyor” dedi.

Börtü böcek için ev yapımı üzerine kitap yazan Dr. Füsun Tezcan, “Çevreden bağımsız değiliz. Tarımsal zehirlerle devam edemeyeceğimiz çok açık. İlaç kullanmayı istemeyen üreticiler ve insanlar tarafından doğal yöntemler değerlendirildi. Doğa kendini yenileyebiliyor. Arap sabunu, tuz, kükürt gibi bazı maddeler, geçmişte kullanılmış ürünler, bunlar doğada daha erken kayboluyor” diye konuştu.

PESTİSİT, zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlar olarak biliniyor. Pestisit, kimyasal bir madde, virüs ya da bakteri gibi biyolojik bir ajan, anti mikrobik, dezenfektan ya da herhangi bir araç olabiliyor. Zararlı organizmalar, insanların besin kaynaklarına, mal varlıklarına zarar veren, hastalık yayan böcekler, bitki patojenleri, yabani otlar, yumuşakçalar, kuşlar, memeliler, balıklar, solucanlar ve mikroplar olabiliyor.

  
466 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.207032.3361
Euro34.874135.0138
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı