• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir
Türkiye'ye Örnek Olacak Proje

Çalışma sonunda Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı’nda şu anda öğrenci olan ve daha sonraki yıllarda bu okulda öğrenci olacak görme engelli öğrenciler için bir “Braille” nota arşivi oluşturulacak. Ayrıca, Türkiye’nin birçok yerinde bulunan güzel sanatlar liselerinin müzik bölümlerinde, konservatuarlarında okumakta olan ya da ileriki yıllarda okuyacak olan veya her hangi bir şekilde müzikle ilgilenen görme engelliler için adeta bir ışık olacak.

Bilgilendirme toplantısında konuşan Proje Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Mıllard görme engelli öğrencilerin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından desteklendiğini, üniversitelerde ise her bölümün kendi branşına göre değişik modelleri uyguladığını belirterek “Lisans düzeyinde müzik eğitimi veren programlara baktığımızda özellikle materyal eksikliğinden dolayı üniversiteler öğrenci seçiminde hassas davranıyor” dedi.

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı’nın ilk görme engelli öğrencisini 2006 yılında kabul etiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Mıllard, 2015 yılını itibariyle iki görme engelli öğrenciyi mezun ettiklerini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Mıllard, “Görme engelli öğrencilerin topluma kazandırılmaları açısından değişik eğitim modelleri geliştirme ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu projeyle  Batı Müziği Solfeji, Türk Müziği Solfeji, Türk Sanat Müziği Repertuarı ve Türk Halk Müziği Repertuvarı ortak derslerin materyallerinin kabartma şeklinde yazılmasıyla başlandı. Bunu yanı sıra proje kapsamında nota kursu vermeye başlandı. Ayrıca kabartma nota konusunda uzmanlaşmasını istediğimiz bir öğretim elemanı arkadaşımız da bu kabartma nota çalışmalarına katıldı. Kısaca proje sonunda tüm hedeflerimizi gerçekleştirmeyi umuyoruz” diye konuştu.

TÜRGÖK Proje Koordinatörü Füsun Dokuzoğuz; TÜRGÖK’ün eğitim alanında verdiği hizmetlerden bahsederek “Kurumumuz her yaştan kişilere hizmet sunmayı amaçlasa da eğitim almakta olan görme engelli üyelerimize ayrıca bir önem vermektedir” dedi.

Görme engelli öğrencilerin kabartmalı olarak materyal ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirten Dokuzoğuz, “Talepler doğrultusunda İngilizce baskılı kitaplar temin ediyoruz. Buna ek olarak öğrencilerin kabartma nota ihtiyacı olduğunu gördük. Bazı kaynaklardan edindiğimiz yardımlarla ‘Notalarıma Dokunuyorum’ isimli projeyi başlattık. Bu projeyi hayata geçirmek içinde Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı ile bir araya geldik. Sonuç olarak ortaya güzel bir proje çıktı. Bu proje sürdürülebilir bir proje olduğu için diğer üniversitelere de örnek teşkil edeceğini umuyorum” diye konuştu.

EN BÜYÜK DESTEK EGE’DEN

Braille Nota Uzmanı  Turgay Tufan ise lise ve konservatuarlarda öğrenim gören öğrencilerin eğitim sıkıntısı çektikleri konusunda şikayet aldıklarını ifade ederek “Müzikal anlamda kaynak yetersizliği yanında Braille notasını bilmemek gibi bir problemde var. Bu proje ile önce Braille nota eksikliğini gidermek için iki dönem sürecek olan bir kurs düzenledik. Bu kursta onuncu haftamızı tamamladık. Bu projede arkamızdaki en büyük destek veren Prof. Dr. Önder Kütahyalı ve Ege Üniversitesi  Üst Yönetimi’dir” dedi.

Görme engellilerin müzik eğitiminde Braille alfabesiyle kabartma nota materyalleri önem taşıyor. İçinde bulunduğumuz eğitim sisteminde özelikle materyal yetersizliğinden dolayı görme engelli öğrencilerin çeşitli dezavantajlar yaşadığı biliniyor. Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı’nda lisans 2 ve lisans 3. sınıflarında üç görme engelli birey eğitim alıyor. Projenin başlangıç noktası şu anda eğitim gören lisans 2 ve lisans 3 sınıflarındaki bu öğrencilere toplu müzik derslerinin materyallerinin kabartma nota yazısına çevrilmesi oluşturuyor.

Lisans seviyesinde müzik eğitimi yapan okullarda görme engellilerin müzik eğitimi için ders materyalleri sağlanamıyor. Özellikle Türk Müziği alanında Braille ile nota yazma ortaya konmuş değil. Projenin sonunda Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı’nda okuyan görme engelli öğrenciler için derslerinde kullanacakları etütler, solfej ve repertuar kitapları Braille nota sistemiyle yazılmış olacak. Ayrıca müzik eğitimi veren hiçbir devlet kurumu kadrolarında görme engelli öğrencilere eğitim verebilecek uzmanlıkta bir öğretim elemanı da bulunmuyor. Bu konuda proje kapsamında bir öğretim elemanı da yetiştirilmiş olacak.

TÜRGÖK (Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı) ve Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı arasında yürütülen bu proje Türkiye’de gerçekleştirilen ilk proje olması nedeniyle de çok büyük bir önem taşıyor. Bu projenin sonunda hem Braille nota sistemini bilmeyen görme engelli öğrenciler ve diğer katılımcılar bu nota sistemini öğrenecekler ve hem de Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı’nda şu anda öğrenci olan ve daha sonraki yıllarda bu okulda öğrenci olacak görme engelli öğrenciler için bir Braille nota arşivi oluşturulmuş olacak. Bu proje için Türkiye’nin birçok yerinde bulunan güzel sanatlar liselerinin müzik bölümlerinde, konservatuarlarda okumakta olan ya da ileriki yıllarda okuyacak olan veya her hangi bir şekilde müzikle ilgilenen görme engelliler için adeta bir ışık olacak önemde bir çalışma olduğu görülüyor. Projenin özgün değeri müzik kurumlarının bugünü ve geleceği adına büyük bir değere sahip

  
436 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.207032.3361
Euro34.874135.0138
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı