• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Dünya çapında bir ilaç firması ürettiği iki farklı kanser ilacının sahtesinin piyasaya sürüldüğü yönünde bir duyuru yapmasının ardından sahte ilaç sorunu tekrardan gündeme geldi.

Sahte ilacın sadece Türkiye’nin değil dünyanın bir problemi olduğunu söyleyen Ege Üniversitesi(EÜ)  Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Üstünes “Bu firmanın bahsettiği ilaçlar piyasada çok pahalı olan ilaçlardır. Bundan dolayı çok satılan ilaçlar değiller. Bu da bu ilaçların pazarlanması çok kolay iş olmadığını göstermektedir. Şuanda bu konuyla ilgili yeterli bilgiye sahip değiliz” dediİlaçların sahte olduğu yönündeki bilginin firma tarafından verildiğini söyleyen Prof. Dr. Levent Üstünes “Bir ilacın içindeki etkin maddenin eksik veya fazla olması bunun yanı sıra bu maddenin mevcut ilacın içinde bulunmaması ilacın sahte olup olmadığını bizlere gösterir. İki çeşit sahte ilaç yöntemi vardır. Bunlar ya ilacın hammaddesi değiştirilerek yapılan sahtecilik ya da son kullanma tarihleri geçmiş ilaçların ambalajları değiştirilerek tekrardan piyasaya sunulması yoluyla gerçekleştirilen sahtecilik yöntemleridir. Bu durum hastanın canına kast etmek ve onun yaşam hakkını elinden almaktır. Bundan dolayı büyük bir suçtur” şeklinde konuştu. Türkiye de son dönemlerde sağlık bakanlığı tarafından İlaç Takip Sistemi (İTEKA) kurulduğunu dile getiren Prof. Dr. Üstünes  “Takip sistemine göre piyasaya sürülen her ilaç kutusuna bir numara veriliyor. Bu numaralan ilaç karekod okuyucu yöntemi ile fabrikadan hasta ya ulaşıncaya kadar takip ediliyor. Böylelikle bu karedo numarasına sahip aynı ilaç tekrardan piyasaya sürülemez. Böyle bir durumla karşılaşıldığı taktirde ilacın sahte olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu sistemin ne kadar etkili çalıştığı konusunda bir bilgiye sahip değiliz” dedi 

İNTERNET ÜZERİNDEN İLAÇ ALINMAMALI

Son dönemlerde artış gösteren İnternet üzerinden ilaç satışı konusuna da değinen Prof. Dr. Üstünes “ İnternet üzerinden ilaç almak hiç güvenli bir yöntem değildir. Bu ilaçları bir çoğu beslenme desteği preparatlarıdır. Bu preparatlar tarım ve köy işleri bakanlığı onaylıdır. Ancak bir çoğunda Çin’den ithal edile ucuz ilaç hammaddeleri bulunmaktadır. Ayrıca bu preparatların bitkisel olduğu söylenmektedir ancak her bitkinin faydalı olduğu bilgisi de yanlış bir bilgidir. Bu ilaçlar için AB ülkelerinde gerekli önlemler alınmıştır fakat ülkemizde bu tür uygulamalara denetleme yapacak yeterli bir alt yapı yoktur. Bu uygulamaların ağır ceza ve yöntemlerle kontrol altına alınması gerekmektedir” şeklinde açıklama yaptı.

(Ege Ajans)



558 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.201632.3307
Euro34.675034.8139
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı