• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

İzmir'in incisi Karşıyaka Türkiye'nin sayılı marka ilçelerinden biri olmasına rağmen yıllardır tamamlanamamış projeleri, yetersiz alt yapısı ve bir türlü oluşturamadığı vizyonuyla tartışmalara konu oluyor

Karşıyakalım Gazetesi, son zamanlarda marka bir ilçe haline gelen Karşıyaka’nın sorunlarını Karşıyakalılarla tartışıyor. Gazetemizde 6 bölümlük yazı dizisi halinde işlenecek olan sorunları Karşıyaka’yı yönetenlere ve yönlendirenlere sorduk. Yıllardır gerçekleştirilemeyen projeleri değerlendiren Karşıyaka’nın önde gelen isimleri, alt yapı ve sorunları da Karşıyakalım Gazetesi’ne açıkladı.

 TÜM YÜKÜ KARŞIYAKA ÇEKİYOR

Karşıyaka Kaymakamı Mehmet Emin Avcı, Karşıyaka’nın en önemli sorunları arasında hastane ile adliye binasının yetersizliği olduğunu söyledi. Karşıyaka’ya araştırma hastanesi gibi bir hastane gerektiğini sözlerine ekleyen Avcı, “Çiğliden Foça’ya kadar olan bir bölgenin yükünü Karşıyaka çekiyor. Karşıyaka’nın önemli sorunlarından biri de adliye binamızın yetersizliği başsavcımız, ağır ceza hakimlerimiz ve adliye çalışanları için en büyük sorun ihtiyaçları karşılayacak kapasitede olmaması. Ayrıca Karşıyaka’da ihracat yapan iş adamlarımızın iş görüşmeleri için Karşıyaka’ya gelen iş adamlarını veya turist olarak Karşıyaka’ya gelenleri ağırlayacakları bir otel  gerekiyor. Karşıyaka’da bir çok spor salonu var spor alanı var çok sayıda  amatör takımı var böyle bir Karşıyaka’nın stadının da olması lazım” dedi.  

 KARŞIYAKA KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ OLMALI

Karşıyaka'nın Bayraklı ile bölünmesinden sonra sosyo-kültürel yapısının değiştiğini vurgulayan CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Ertam Özen, "Eğitim  ve gelir düzeyi daha düşük kesim genelde Bayraklı tarafında kaldı. Sorunları daha az, gelir düzeyi daha yüksek, beklentileri daha değişik kesimlerden oluşan bir Karşıyaka kaldı. Bu yüzden öncelikle Karşıyaka'nın kültür düzeyi ve çağdaş yapısına uygun hizmetlerin gelmesi lazım. Karşıyaka’nın kültür sanat ve turizm merkezi olmalı" diye konuştu. Geçen yaz ayında hazırlanan 5 yıllık stratejik plana bizim de öneriler getirdiklerini belirten Özen, "Arsası olup henüz yapılamayan ve yılan hikayesine dönen Zübeyde Hanım Kültür Merkezi var. Karşıyaka’yı kongreler merkezine getirecek çapta bir kültür merkezi bu alandaki boşluğu dolduracaktır" dedi. Özen, "Üniversitenin yeri zaten ayrılmış durumda. Karşıyaka'ya yetmeyen devlet hastanesi var bu iyileştirilmeli. Ayrıca, kamu kurumlarının, parkların ve bulvarların altına yeraltı otoparkları gerekiyor. Karşıyaka'da hep konuşulan fakat yapılamayan Karşıyaka İskelesi'ni  vatandaşların rahat dolaşabileceği bir meydan haline gelmesi oldu. Bu yüzden araç trafiğinin yeniden düzenlenmesi gerekiyor. " şeklinde konuştu.

 OLDUĞU YERDE SAYIYOR

MHP Karşıyaka İlçe Başkanı Feridun Hayta, “Karşıyakamız halen olduğu yerde sayıyor. Örneğin, otel, hastane ve stat çalışmalarının Karşıyakamıza yakışır bir aşamaya gelmesi gerekirdi. Bazı şeyler hükümet desteği alınmadan da yapılabilir. Örneğin Doğançay Mezarlığı’na giderken sanatsal değeri dışında hiçbir anlam veremediğim Dünya Anıtı maliyetine bir stat yapılabilirdi diye düşünüyorum. Ankara’da oturmuş olan trafik düzeni Karşıyaka’da oturmadı Yollarda hep kaldırım ve yol çalışmaları var sokaklara girilemiyor. İstanbul’da Osmanlı döneminden kalmış Arnavutköy kaldırımları halen kullanılıyor ve sapasağlam fakat bizde son teknolojiyle yapılan kaldırım taşları sürekli değişiyor” dedi. Karşıyaka’nın yenileneceği yerde eski Karşıyaka’nın aranır hale geldiğini belirten Feridun Hayta, “ Dışarıdan Karşıyaka güzel bir ilçe olarak görünüyor. Ancak, sahilin şenlik alanı gibi olduğu eski Karşıyakamızı özlüyoruz”dedi.  

 EN BÜYÜK SORUN OTOPARK

DP Karşıyaka İlçe Başkanı Yücel Çağatay, Karşıyaka’nın en büyük sorunu olan otoparkların uygun alışveriş merkezlerinin içine yapılmasının sorunun çözüm getireceğini belirten Çağatay, "Mavişehir’de mazgallar göz boyamak için yapılıyor. Her yağmurda deniz suyu taşıyor ve belediye bunun  için kalıcı bir önlem almıyor" dedi. Kaldırımdaki insanın yolda yürüyemez hale geldiğini vurgulayan Çağatay, "Yollar genişletiliyor ancak yayalar yolda yürüyemiyor. Özellikle Girne Caddesi’nde bu yolların genişletilmesiyle kazalar iki misli attı. Belediye bol bol kaldırım değiştireceğine altyapıyı elden geçirmeli. Başka bir eksiklik de Karşıyaka'da bir doğum hastanesi yok. Doğum yapacak kişi İzmir'e geçmek zorunda. Bu düşündürücü bir durum" diye konuştu. Karşıyaka Spor Kulübünü de (KSK) değerlendiren Çağatay, Karşıyaka ile KSK'nin birbirinden ayrı düşünülemeyeceğinin altını çizerek “KSK’yi özümsemiş ve Karşıyaka’yı bilen bir başkan olmasının gerekiyor" dedi.

 GÜZELLİK YARIŞMASIYLA EKONOMİYE KATKI

Karşıyaka’nın daha iyi yönetilmeye ve daha iyi projelere layık olduğunu söyleyen Karaca, "Karşıyaka bir uyku kenti görünümünden çıkmalı. Kentsel dönüşüm uzun vaadeli bir proje. Bostanlı ve Mavişehir’in sular altında kalmaması için kısa vadeli bir proje gerekiyor. Ayrıca, Cumhuriyet Örnekköy gibi yerler geliştirilmeli" şeklinde konuştu. Karaca, "Karşıyaka’ya buz dansı pisti, marina, aquapark, yüzme havuzu gibi tesisler neden yok? Karşıyaka Spor Kulübümüzün varlığını sürdürebilmesi için stadının olması lazım ama yok. Mesela, Karşıyakamızın kızlarının güzelliğiyle övünüyoruz. Bunu bir güzellik yarışması düzenleyerek ve geleneksel hale getirip aynı zamanda da ulusal kanallarda yayınlatarak Karşıyaka'nın ekonomisine katkı sağlayabiliriz. Bu yarışma Karşıyaka festivali kapsamında olabilir ve her yıl Karşıyaka’nın kral ve kraliçelerinin seçileceği bu festival Karşıyaka esnafına ilaç gibi gelebilir" dedi.

 METRO BİTMELİ

Karşıyaka’nın en büyük sorununun bitmeyen metro çalışmaları olduğunu söyleyen DSP Karşıyaka İlçe Başkanı Adnan Taşar, “Metro çalışmalarının tamamlanması ile birlikte Karşıyaka yeni bir çehre kazanacak. Hem ulaşım hem de işsizlik sorununa metro ile çözüm geleceğine inanıyorum” diye konuştu. Karşıyaka’da ulaşım ve park sorununun devam ettiğini vurgulayan Taşar, “Karşıyaka Çarşısı’nın trafiğe kapatıldığı söyleniyor. Ancak bir saatten sonra araçlar geç saatlere kadar Çarşı’da cirit atıyor. Çarşımıza motor ve bisiklet sokulmamalı ve tam olarak trafiğe kapatılmalı. Ayrıca, doğalgaz başta olmak üzere alt yapı çalışmalarından dolayı Karşıyaka yolları bir köstebek yuvası haline geldi. Yolları daha düzgün ve temiz bir Karşıyaka istiyoruz” dedi.

 SINIRLAR DARALDI  

Bayraklı’nın ilçe olması ile birlikte Karşıyaka sınırlarının daraldığını söyleyen Karşıyakalı Avukat Engin Barış Güldoğan, “Karşıyaka’ya hazine arazileri haricinde Doğançay’dan başka yatırım adına uygun alanı kalmadı. Karşıyaka’nın sınırdan kaynaklanan sorunu haricinde çok büyük bir sorunu yok. Proje olarak yapılması planlanan stad ve üniversite çalışmaları ile ilgili belirli merhalelere gelindi ve yer sorunu çözümlendi. Hastane sorunu ise merkezi yönetim ile elele verilerek yapılacak bir husus" dedi. Güldoğan, Bostanlı ve Mavişehir’de yaşanan alt yapı sorunlarının önemli bir bölümü çözüldüğünü de sözlerine ekledi.

 ÇARŞIDA ESNAF KALMADI

Karşıyaka’nın 40 senelik esnafı Kemal Akbay, Karşıyaka'da kaliteli esnaf kalmadığından yakınarak “Eskiden Karşıyaka’ya alış veriş yapmak için gelinirdi. Şimdi yemek yenmek için geliniyor. Seyyarlar Karşıyaka'yı sarmış durumda. Çarşı'da eskiden biri yeni dükkan açtığı zaman yardımlaşırdı. Şimdi herkes birbirisinin kuyusunu kazmaya çalışıyor" dedi. Büyük mağazaların Karşıyaka’nın içlerine kadar gelmesinin esnafı zor durumda bıraktığını belirten Akbay, "Ben KASİAD’ın kurucularındanım. KASİAD’ı kurduğumuz zaman Karşıyaka’da Ticaret Odası olmasını  ve turistleri Karşıyaka’ya çekmeyi amaçlamıştık ama olmadı. İş işten geçmeden bir araya gelerek tekrar güçbirliği oluşturması gererektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

 BOSTANLI ESNAFINA SAHİP ÇIKILMIYOR

Bostanlı esnaflarından Yener Bakkalbaşı, Bostanlı’da düzenlenen etkinliklerin bölge esnafını da içine alacak şekilde düzenlenmediğini açıklayarak “Semtimizi canlandırmaya yönelik festival gibi etkinlikler yapılıyor ama nedense bu etkinlikler özellikle Bostanlı esnafını içine almıyor. Bostanlımız İzmir’in gözbebeği ama sanki üvey evlat muamelesi yapılıyor, hiçbirşeyden haberimiz olmuyor” dedi. Limana gelen turist kafilesinin sora sora vapuru otobüsü öğrenerek Bostanlı’ya geldiğini söyleyen Bakkalbaşı, “Balçova Termal Tesisleri’ne 10 binlerce turist geliyor ancak buralara yönlendirilmiyor” diye konuştu.

 ENGELLİLER UNUTLUYOR

Karşıyaka’nın 26 yıllık esnafı Erdal Denizaslanı, yapılan çalışmalarda engellilerin göz ardı edildiğini söyleyerek “Çarşı çevresindeki otopark sorunu hala devam ediyor. Metro çalışmalarından dolayı çarşı yakınına park etmeniz büyük sorun oluyor. Ayrıca, ben engelli bir vatandaşım. Karşıyaka’da yapılan yer altı otoparkında engelli girişi unutulmuş durumda.  Çarşımızda şu an tuvalet sorunu devam ediyor” dedi. Karşıyaka Çarşısı’ndaki eski atmosferin kalmadığını söyleyen Denizaslanı “Eski esnaf artık yok. Çok dağıldı, herkes bir tarafa gitti. Eskinden esnaflıktan yetişen ve esnaf olan esnaflık yapıyordu. Şimdi parası olan herkes esnaf oldu” şeklinde konuştu.

 25 YILDIR AYNI KARŞIYAKA

Karşıyaka’nın Nevzat Çobanoğlu ile başlayan ilçe belediye yönetiminde 25 yıldır önemli bir projeye imza atılamadığını vurgulayan Kaplan Dekorasyon Sahibi  Mehmet Karal, “Halen alt geçit, üniversite, otel, otopark projeleri konuşuluyor. Karşıyaka gibi bir metropol gece oldu mu sessizliğe bürünen bir yer oluyor. Bu gerçekten üzücü bir durumdur. Karşıyakamızda birkaç otelin olması demek gece yaşamının daha renklenmesi ve cepteki paranın başka yerlere gitmemesi demektir. Ne acıdır ki Karşıyaka, birçok Anadolu şehrinin çağdaş görünümünden daha uzakta kalmıştır” diye konuştu.

MOTORLAR RAHATSIZ EDİYOR

Karşıyaka Çarşısı'nda günün büyük bir zamanı trafiğe kapalı olduğu halde motosikletler geçtiğinden yakınan Esnaf Elif Bayık, “Dükkanım 1722 Sokak olan Kemalpaşa Cami Sokağı girişinde. Ve her an dükkanımın önüne park eden motosikletler var. Motorlar hem vitrinimi kapatıyor hem de müşteri geçişini engelliyor. Pilli ve akülü motorların kullanımında sanırım ehliyet gerekmiyor ama buna bir yaptırım lazım. Kontrolsüz geçen motorların hafif de olsa yoldan geçenlere çarparak rahatsız ettiklerine şahit oldum" dedi.

SATIRBAŞLARI

*Otopark en büyük sorun. Bu sorunun çözülmesi için uygun yerlere yer altı otoparkı gerekiyor

*Karşıyaka esnafı için büyük marketlerin sokak aralarına kadar gelmesi sorun oluşturuyor ve esnafların kepenk indirmemesi için bu konuda gereken önlemin alınması lazım

*Karşıyaka’ya ihtiyaçları Karşılayacak düzeyde bir hastane, Araştırma hastanesi ve hatta Karşıyakalıların doğum için İzmir tarafına gitmemeleri için doğum hastanesi

*Karşıyaka İskelesindeki trafiğin yer altına inmesi bu sayede Karşıyakalıların denize kavuşması

*Karşıyaka’nın kültür sanat merkezi olması ve kongre kenti haline gelmesi

*Yapılacak otopark ve altyapı çalışmalarında engellilerin düşünülmesi ve çalışmaların buna göre şekillenmesi

*Karşıyaka’ya yakışır bir tuvalet

*Metronun bitirilmesi

DEVAM EDECEK...

NOT : Altı bölümden oluşacak dizi haberimizin ikinci bölümünde burada yer almayan siyasi partilerin ilçe başkanlarıyla sivil toplum örgütleri üçüncü bölümümüzde Karşıyaka’yı yönlendiren köklü ailelerin temsilcileri, dördüncü bölümümüzde Karşıyaka’nın eski belediye başkanları beşinci bölümümüzde muhtarlar ve altıncı bölümümüzde de Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’ın Karşıyaka’nın sorunları ve bu sorunlara çözüm yolları işlenecektir.

 

 



1808 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı