• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Zaman tünelinde Hitit Uygarlığını yaşatan defile izleyenleri büyülerken konuşmacılar Hitit’de kadına bakış açısı ve kadının etkinliğini dile getirdi. Asur’da ticaretle uğraşan kadınlar ve kadın tüccarların ticaretteki rolüne değinildi.

Çorum Valiliği, Hitit ve Ege Üniversiteleri ile Çorum Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen “Hititler Üniversitede ; Bir Anadolu Uygarlığı HİTİTLER” etkinliğinde bir tarih dile geldi. Defilede canlanan giysiler, tarihe can verdi. Bilimsel oturumlarda “Hititlerde Kadın” olgusu aktarılırken, çağlar öncesinde kadın-erkek eşitliği vurgulandı.
       Edebiyat Fakültesi Konferans salonu’nda Yard.Doç.Dr.Meltem Alparslan’ın sunumunda kadının tarih sahnesindeki yeri incelendi. Yard.Doç.Dr.Alparslan, "Asur zamanında ticari ilişkilerde kadın isimlerine rastlıyoruz. Kadınlar kendi adlarına ticaret yapmışlar ve kadın tüccarlar bulunmaktaymış. Araştırmaların hala devam ediyor olması ise bize kadın isimleriyle daha çok karşılaşabileceğimiz umudunu veriyor" dedi.
 KADINLAR RAHİBE DE BİRA İMALATÇISI DA OLABİLİYOR
       Koloni çağında köle olarak alınıp satılan kadınların varlığını yok sayamayacağımızı belirten Yard.Doç.Dr.Alparslan, " Hitit kanunlarında genellikle cinsiyet ayrımı yok. Köle ya da özgür olarak ayrılıyor tüm insanlar. Bunların yanı sıra dul kadının kayınbiraderiyle evlenmesi gerçeği o zamanda da var. İş hayatına baktığımızdaysa Hitit kadını dini görevlerde ruhban sınıfının önemli bir yerini oluşturan rahibe olabildikleri gibi terzi, bira imalatçısı ve dokumacı da olabiliyorlar. Fakat yapılan iş aynı olsa da erkeğe verilen ücret kadına verilen ücretin 2 katı" dedi.     
  
Dr. Andreas Schachner ise "Kentten Metropole" başlıklı konuşmasında  arkeolojik çalışmaların sadece bir döneme bağlı kalamayacağını öncesini ve sonrasını mutlaka bilmek gerektiğini vurgulayarak, "Hitit mimarisinin oluşumunu etkileyen etmenlerin en önemlisi yaşadıkları coğrafyadır. Ekolojik şartlar nedeiyle özgün bir yaşam oluşturan Hititlerin kendilerine has mimarileri bulunmaktadır. Şehirlerini kompleks tapınaklarla geliştiren Hititlerin evleri de birbirleri ile ilişkilidir" sözleriyle Hitit yaşamının mimarileri üzerindeki etkisinin üzerinde durdu.
         Konuşmaların ardından Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sergi Salonu’nda Çorum Valiliğinin destekleriyle Çorum Kız Teknik ve Meslek Lisesi Müdürü idarecileri, öğretmen ve öğrencilerinin hazırlamış olduğu binlerce yıl öncesine uzanan Hitit uygarlığının mirasını ve kültür zenginliğini tanıtma, yaşatma ve yaşamın içine katarak gelecek nesillere aktarabilmek adına "Geçmişten Esintiler: Hitit Kreasyonu Defilesi"i gerçekleştirildi. Ayrıca resim ve seramik sergileri;tanıtım stantları açıldı.

979 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı