• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

İzmir Üniversitesi'nde 2011-2012 akademik yılı açılışını gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ülkenin gelişmesi ve kalkınması için Türkiye genelinde üniversite sayısının daha da artması gerektiğini söyledi.

İzmir Üniversitesi 2011-2012 akademik yılı açılışı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımı ile gerçekleşti. Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş ve Mütevelli Heyeti Başkanı Necdet Doğanata'nın açılış konuşmalarını yaptıkları törende Bakan Günay, "Kültür Turizmi" başlığı altında akademik yılın ilk dersini verdi.
Açılış törenine Mütevelli Heyet Üyeleri, İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu, Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdülaziz Ediz, Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Artunç, Medicalpark Hastanesi Genel Koordinatörü Op. Dr. Zafer Beken ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.İzmir Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu Bakan Günay'ı Zeybek gösterisi ile karşıladı. Konuşmaların ardından Rektör Erciyeş, Bakan Günay'a teşekkür plaketi takdim etti

 

İzmir Üniversitesi'nin 2011-2012 akademik yıl açılış törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Kültür ve Turizm" konulu ilk dersi verdi. Bu yıl ikinci kez üniversite açılışına katıldığını belirten Günay, İzmir Üniversitesi'nden önce 30. yılını bu sene dolduracak olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin (VYÜ) akademik yıl açılışına katıldığını hatırlatarak, "VYÜ'nün kuruluşunun Atatürk'ün bir vasiyeti olduğunu söylediler. Sevgili Mustafa Kemal Atatürk 1936 yılı Meclis açılışı konuşmasında Van'da bir üniversite kurulmasını söylemiş. Atatürk bir süre daha yaşamış olsaydı, 1982 yılına kadar gecikmesine fırsat vermeyecekti sanıyorum. Ve Van'daki üniversite 70. yılını kutluyor olacaktı. Bir karar verdiğinizde yapmak gerekiyor. Van'da 30 yıl önce değil, 1940'larda bir bilim merkezi kurulmuş olsa, sanıyorum bölgenin ticareti, sanayisi, kültürü, sosyoekonomik yaşamı bugün çok farklı olabilirdi" dedi.

Türkiye'de üniversite kurmanın daha yeni önemsendiğini, 2000'lerin başında 50 civarında olan üniversite sayısının şimdi 170'e yaklaştığını belirten Günay, "Önceleri ben de 'her tarafa üniversite açılması doğru mu?' sorusunu sorardım. Ama yaşam kalitesinin artması, sosyal dokuya yayılması için hele üniversite sosyal sorumluluk hissediyorsa, Anadolu'nun en ücra köşesine gitmesinin önemli olduğunu düşündüm. Özellikle Anadolu'nun sosyal dokusunun yeni gelişmeye başlayan bölgelerinde üniversite çalışanıolmanın çok önemli olduğunu düşündüm. Oxford yok ama yurt dışında deneyim kazanmış arkadaşlarımız Türkiye'nin her yerinde, Hakkari'de, Van'da görev yapıyorlar ve bu önemli bence. Üniversite yeni sorular soran ve yeni yanıtlar bulmaya çalışan, çözümleri yeniden yorumlayan kurumlar. Bu noktada hürriyet, cesaret ve adalet kavramları önem kazanıyor. Düşüncede hürriyet, soru sormada sonsuz cesaret ki bizim gibi olmayana, bizim gibi düşünmeyene farklı olana adalet ve merhamet. Bilim üretmenin temel yolu bence budur. Üniversiteleri de evrensel bilginin yeniden üretildiği merkezler olarak görüyorum" diye konuştu.

Konuşmasında menşei Türkiye olan tarihi eserlerin geri getirilmesine de değinen Bakan Günay, hiçbir hukuki gerekçeye dayanmadan Türkiye'den yurtdışına götürülen eserleri geri almaya çalıştıklarını belirterek, "Boğazköy Sfenksi'nin hasreti bitiyor. Kasım ayında alıp Çorum'a götüreceğiz. İstanbul'da Ayasofya Müzesi'nin bahçesinde padişah türbeleri var. 1800'lü yıllarda Fransızlar restore etmişler sözde. Oradaki üç türbenin kapısındaki eserlerin bir kısmı Paris'te. Taklitleri bizim müzede. Şimdi onu almaya çalışıyoruz ve çok ciddi mücadele sürdürüyoruz. Artık biz dünyanın sadece deniz kıyıları dergilerinde değil, kültür ve tarih dergilerinde yer almaya başladık" dedi.

Tire'deki tarihi mekânların restorasyonuna bakanlık desteği

Geleneksel el sanatları ve tarihi envanterinin web ortamına aktarılması ve 4 farklı dile çevrilmesi çalışmaları ile Tire'yi UNESCO'nun Dünya Tarih ve Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne hem tarihi eserler bakımından hem de geleneksel el sanatları açısından aday yapmayı hedefleyen proje hakkında da Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş ve İzmir Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk'ten detaylı bilgi alan Bakan Günay, "Mimarlık Fakülteniz açılmış. Bu tür projeler için en önemli sorun, restorasyon projelerin üretilmesidir. Tire'deki tarihi mekanların restorasyonu konusunda Mimarlık Fakülteniz projeleri hazırlasın, biz destekleyelim" dedi.



513 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı