• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

İzmir’in tarihini 8 bin 500 yıl öncesine kadar götüren Yeşilova Höyüğü’nde 2011 yılı kazı çalışmaları sona ererken hemen yanıbaşında, yeni bir yerleşim alanı ortaya çıkarıldı.

Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve EÜ Senatosu’nun da katılımıyla düzenlenen basın toplantısında bölgede bu kazı döneminde çıkarılan tarihi eserler tanıtıldı. Ayrıca Bornova Belediyesi ile işbirliği içinde sürdürülen arkeopark projesi başta olmak üzere uygulanan projeler anlatıldı.

 

       Kazı alanının önemine değinen Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, "Bugün Yeşilova kazı alanında toplanmamız çok önem taşıyor. Bir bilim camiasının böyle bir alanda, bilim dünyasına katkılarıyla birlikte, biz de bu höyüğü ve başka alanları da destekliyoruz. Bu destekleme ve etkinlikleri sadece sözde değil uygulamada da yapmak için uğraşıyoruz. Bornova kent tarihinde farkındalık ve bilinç yaratmak istiyoruz. Biz ilçe sınırlarımız içerisinde bulunan bu höyüğü ve diğer çalışmaları da destekliyoruz. Bu sadece sözde değil uygulamalarımızda da kendini gösteriyor. Tarihi kentler birliğine üye olduk ve üye olduğumuzun ilk yılında Yeşilova Höyüğü’ne desteğimiz nedeniyle ödül aldık. Çevre düzenlemesi, zaman yolculuğu projemiz de eş zamanlı devam ediyoruz.” dedi.

 

       EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, kazı alanının önemine vurgu yaparak şunları söyledi: "Ege Üniversitesi stratejik olarak bulunduğu topluma ürettiği bilimi paylaşarak mal eden bir anlayışla hem eğitimi hem araştırmalarını hem de sosyal sorumluluklarını yerine getiriyor. Bu doğrultuda içinde bulunduğumuz mekanda dahil olmak üzere 14 kazı alanımız var. Edebiyat Fakültemizin Arkeoloji Bölümünün değerli hocaları, Türkiye’nin her yerinde kazılarda önemli buluntularıyla hem akademik çalışmalarda uluslararası Ege Üniversitesi kimliğini ortaya çıkaran, hem de toplumsal sorumluluklarını en iyi biçimde yerine getiren işlevlerde bulunuyorlar. Burada yerel yönetimlerin sahip çıkmasıyla ve halkın sahip çıkmasıyla çok önemli bir işlevi yerine getiriyor. Burası çok önemli bir arkeopark projesine dönüşmüş durumda. Kazılar turizmin hareketlendirmesi için temel etkenlerdir. Kazıların ipuçları bizim doğaya ne kadar sahip çıktığımızın kanıtlarıdır. Ege Üniversitesi’nin buradaki akademik önderliği bu işi yaşayarak öğrenme metodolojisidir. Yaşayarak öğretme yöntemini çok benimsiyoruz.”  

 

       Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin ise kazı alanını tanıtarak bu yıl ele geçirilen bulguları ayrıntılarıyla anlattı. Ardından Belediye Başkanı Prof. Dr. Sındır, Rektör Prof. Dr. Yılmaz ve senato üyeleri zamana yolculuk projesinin uygulandığı alana geçerek hem bilgi aldılar hem de uygulamalara katıldılar.

 

Daha sonra bu yıl yapılan çalışmalarla ortaya çıkarılan Yeşilova Höyüğü’nün hemen yanındaki Yassı Tepe Höyüğü’ne geçilerek ortaya çıkarılan bulgular hakkında bilgiler verildi Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin şunları söyledi; “Yeşilova Höyüğü kazıları ile Bornova’da İzmir’in en kalabalık alışveriş merkezlerinin bulunduğu alanda toprak yüzeyinin 10 cm altında günümüzden 5 bin yıl öncesine tarihlenen yeni bir yerleşim ortaya çıkarıldı. Antik Truva kentinin en eski dönemi ile çağdaş olan ve kentleşme açısından büyük öneme sahip Batı Anadolu Tunç Çağı Uygarlığı’nın başına tarihlenen yerleşimin bir bölümü açığa çıkartılmıştır.

 

Yeşilova Höyüğü’nün ve İzmir’in en eski yerleşim dönemini içeren Neolotik-Barış çağından sonra metalin kullanıldığı savaşla karşılık bulan tunç çağı bu alanda yaşanmıştır. Kalıntılarda MÖ 3000-2900 yıllarında bir depremle son bulduğu anlaşılan yerleşimin bir bölümü 2010 yılındaki ön çalışmaların ardından bu yıl kazılarak ortaya çıkarılmıştır. Yeşilova Höyüğü’nün yayılım alanı içinde yer alan ve “6 Nolu kazı alanı-Yassıtepe Yerleşimi” olarak adlandırılan kazı alanı Bornova Belediyesi’nin desteği ile düzenlenerek ziyaretçilere açılacaktır. Böylece Forum Bornova gibi alışveriş merkezlerinin de bulunduğu bu alan İzmir’in 5 bin yıl öncesine ait kalıntıların da sergilendiği kültür alanına dönüştürülecektir.



706 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı