• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Bilinçsiz antibiyotik kullanımı ölümlere yol açabilir

2 Mayıs 2011 tarihinde ilk olarak Almanya'da ortaya çıkan ve tüm Avrupa'da paniğe neden olan Escherichia coli(ESHEC) bakterisi ile ilgili bilgi veren Ege Üniversitesi(EÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çağrı Büke hastalığın tedavi sürecinde bilinçsiz antibiyotik kullanımının ölüme varan olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyledi.
       2 Mayıs 2011 tarihinde Almanya’da ortaya çıkan Enterohemorajik Escherichia coli (EHEC) bakterisine bağlı salgın, 8 Haziran 2011 tarihi itibarı ile Avrupa’da 14’e yakın ülkede 2700’den fazla kişiyi etkilerken 24’ü Almanya’dan 1’i İsveç’ten olmak üzere 25 kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı.
Bulaşma yolları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Çağrı Büke, şunları söyledi; “EHEC sıklıkla sığır gibi ot yiyen hayvanların barsaklarında bulunmaktadır. İnsanlara bulaşma; enfekte hayvan ya da insanlar ile doğrudan temas ile ya da enfekte hayvanların dışkıları ile kirlenmiş sular, sebze ve meyveler aracılığı ile ya da enfekte hayvanın iyi pişmemiş etleri ya da pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi ile olmaktadır.
Önce salatalıktan sonra soya’dan kaynaklanabildiği açıklanmış olmakla birlikte EHEC salgınının kesin kaynağı henüz belli değildir. Ancak hayvan dışkıları ile kirlenmiş sebze ve meyveler ile sular, az pişmiş ya da çiğ tüketilen et ürünleri, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri ile hasta ya da taşıyıcı insanlar her zaman EHEC için kaynaktırlar.”
Hastalığın safhalarını anlatan Prof. Dr. Büke, “Yenilen içilen besin maddeleri ile EHEC alındıktan 3–4 gün sonra önce sulu bir ishal ve ardından kanlı ishal, karın ağrısı, bulantı ve kusma gelişir. Olguların hepsinde ateş olmayabilir. EHEC bakterisine bağlı kanlı ishalli olgularda gelişebilen ve ölümcül olabilen en ciddi tablo hemolitik üremik sendrom (HÜS) adı verilen ve böbrek yetmezliği ile seyreden bir durumdur. Bu olguların %3-15’inde görülmektedir. Özellikle bilinçsiz ve gelişigüzel antibiyotik kullanımı HÜS gelişimine ve ölüme neden olmaktadır. Bundan dolayı EHEC’e bağlı ishallerde antibiyotik kullanılmaz” dedi.
Hastalığın tedavisinde yapılması gerekenleri sıralayan Prof. Dr. Büke Almanya’ya seyahat etmiş ya da böyle kişiler ile teması bulunanlarda ishal, özellikle de kanlı ishal geliştiğinde hemen bir sağlık kurumuna başvurmaları gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Büke hastalıkla mücadele ve tedavi yollarını ise şu şekilde açıkladı; “Tedavide önemli olan ishal ile kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konmasıdır. İshal kesici ilaçlar ile antibiyotikler gelişi güzel ve hekim önerisi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır. Korunma amacıyla alınacak önlemler; sebze ve meyvelerin bol ve güvenli su ile yıkanması, güvenli olmayan suların içilmemesi, iyi pişmiş etlerin ve pastörize edilmiş süt ve süt ürünlerinin tüketilmesinden oluşmaktadır.”

(Ege Ajans)



890 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı