• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Ege Koop’un, Ege Üniversitesi’nin desteğiyle düzenlediği “Anayasal Haklarımız ve Kurumlarımız-2” seminerler dizisinde “Sosyal Devlet” konusu tartışıldı

Ege Koop Danışma Kurulu’nca Ege Üniversitesi’nin katkılarıla hazırlanan “Anayasal Haklarımız ve Kurumlarımız” seminerler dizisinde “Sosyal Devlet” konusunu ele alan Prof. Dr. Hüsnü Erkan ve Porf. Dr. Fevzi Demir, tarihsel süreç içinde mülkiyet ve çalışma ilişkileri başta olmak üzere “Sosyal Devlet” olgusunu değişik açılardan irdeledi. Türkiye’de hızlı nüfus artışına değinen Prof. Dr. Fevzi Demir, “Türkiye’de üreme hızı, üretim hızının çok önünde gidiyor. Bu da başta milli gelir olmak üzere birçok konuda toplumu zorluyor” dedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi idari Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ege-Koop Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüsnü Erkan, “Geleneksel tolumda kapalı ekonomik yapılar vardır. Her şey evde üretilir ev ekonomisi vardır. Piyasa için üretim yapılmaz pazarlar gelişmemiştir. Geçimlik üretim yapılır. Böyle yapılarda anadan babadan görme kültürel değerler vardır. Geleneksel toplumun sosyalliği insanları birbirine bağımlı kılan sosyal bir ilişkidir.  Sanayi döneminden önce Avrupa’nın feodal yapısında toprağı olan toprağın sahibidir olmayan köledir.  Bu bizde farklıdır. Çünkü bizde dünden bugüne toprakların özel mülkiyeti 1958 toprak yasasına kadar yoktur. Osmanlı’da toprağın sahibi padişah, köylü ise sadece işleticisidir” diye konuştu.
 Avrupa toplumunun madde merkezli dizayn edildiğini Türk toplumunun  ise insan merkezli dizayn edildiğini söyleyen Prof. Dr. Hüsnü Erkan,  “Geleneksel tarım toplumunun sosyallik anlayışı kapalı ev ekonomisi, kapalı toplum yapısı ve bağımlı insan tipi esasına dayanır. Sanayi toplumlarında emeğin ön plana çıkmasıyla emeğin özgürleşmesi söz konusu oldu. İlk kez sanayi ile birlikte emek pazarlanabilir hale geldi. Feodal yapının kölesi ilk defa emeğinin karşılığında bir ücret almaya başladı. Sanayi toplumun yapısı içinde bireycilik, piyasa sistemi esastır” dedi.

Sosyal devletin duruşuyla bugüne nasıl geldiğimizi ele alan Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ege-Koop Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fevzi Demir, ise “Kişisel hak ve özgürlüklerden bahsetmek için 1789 Fransız İhtilal’ınden bahsetmek gerekir.  Özgürlükler egemen olan kişiye ait. Egemenlik krala ve padişaha ait olduğu için sahip olduğunuz hiçbir şey size ait değil. Yaşama hakkı bile padişaha ait.  1789 Fransız İhtilali’nin getirdiği liberal anlayış ile kişisel hak ve özgürlükler tanınmaya başlandı. Fransız İhtilali ile eşitlik, kardeşlik ve özgürlük kavramları benimsendi. İhtilal ile birlikte köle efendisinin karşısına geçip özgürlüklerini istemeye başladı. Özgürlüklerle birlikte köyden kente göç arttı ve işçi gücünün artmasıyla birlikte piyasada rekabet ortaya çıktı. Rekabet emeğin satın alma gücünü gittikçe düşürmeye başladı. Bireylerin seçme ve seçilme haklarını elde etmesiyle birlikte demokratik bir yapıya geçildi. Liberal haklar sosyal hak ve özgürlüklerle tamamlanmaya başlandı. Bu haklar sosyal refah seviyesini yükseltti. Sosyal devlet kendisini burada göstermeye başladı” diye konuştu

(Ege Ajans)



579 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı