• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Cumhuriyet tarihinin en büyük toplu ulaşım projesi olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD işbirliğiyle yaşama geçirilen Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi, yarın (6 Mart 2011 Pazar) yapılacak devlet töreni ile resmi olarak hizmete giriyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD’nin işbirliğiyle kente kazandırılan ve İzmir’in kuzeyi ile güneyi arasındaki 80 kilometrelik hattın tamamında metro standardında ulaşım olanağı sağlayan Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi’nde aylardır beklenen gün sonunda geldi.

Geçtiğimiz Ocak ayından bu yana yolculu seferlerini sürdüren İzmir Banliyösü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katımıyla gerçekleştirilecek devlet töreniyle yarın “resmen” hizmete girecek. Cumhuriyet tarihinin en büyük toplu ulaşım projesi olarak kayıtlara geçen Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi’nin açılış töreni, saat 15.30’da Alsancak Garı’nda gerçekleştirilecek.
  

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir belediye ile bir kamu iktisadi teşekkülünün kurduğu ortaklık çerçevesinde yürütülen proje, 1856 yılında inşa edilen TCDD’ye ait demiryolu hattının modernize edilmesi, hemzemin geçitlerin kaldırılması, güzergahın önemli bölümlerinin alt ve üst geçitlerle, tünellerle kat edilmesi ve modern istasyonlar kurularak hızlı ve çağdaş bir banliyö sistemine dönüştürülmesi esasına dayanıyor. 80 kilometrelik hattın işletmesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD’nin yüzde 50 oranında ortak olduğu İZBAN A.Ş tarafından gerçekleştiriliyor.

 Tarihi süreçten satır başları
İzmir Büyükşehir Belediyesi, artan nüfusla birlikte yoğunlaşan kent içi ulaşım sorunlarına çözüm amacıyla, 80 kilometrelik Aliağa – Menderes banliyö hattını metro standartlarına dönüştürecek bir proje geliştirdi. 1999 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina tarafından ortaya konan proje kapsamında, TCDD ile ön protokol imzalandı.

Projenin önünü açacak “İzmir Banliyö Sistemi Geliştirme Projesi İşbirliği Protokolü” CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve TCDD Genel Müdürü Talat Aydın’ın katılımıyla 26 Mart 2005 tarihinde imzalandı. İşbirliği protokolü çerçevesinde, hat üzerinde işletim yapacak olan ve tarafların yüzde 50’şer ortak olduğu İZBAN şirketi kuruldu. Şirket, hatta işletilecek 99 vagonun alımı için yapılması gereken ihaleyi de gerçekleştirdi.

İZBAN,  bir yerel yönetimle bir kamu kurumunun “yarı yarıya ortaklığı” açısından, Türkiye’deki ilk ve tek örnek olarak dikkat çekti. İşbirliği protokolünün YPK onayı Haziran 2005’de alındı. Böylece, hatta yapılacak işler için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önü açılmış oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, proje kapsamında Eylül 2005’te Sarnıç karayolu üst geçidini inşa ederek ulaşıma açtı. 14 Eylül 2005 tarihinde Karşıyaka Tüneli ve istasyonlarının ihalesi yapıldı. 23 Ocak 2006’da, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’in ulaşım sorununu kökten çözecek 80 kilometrelik Aliağa-Menderes hızlı banliyö sisteminin en önemli aşaması olan Karşıyaka Tüneli’nin inşaatı için ihaleyi kazanan firma yetkilileri ile sözleşme imzaladı. 3 Mart 2006’da da Karşıyaka Tüneli’nin temeli atıldı.

1 Eylül 2006 Cuma günü, Aliağa- Menderes Raylı Sisteminin Geliştirilmesi Projesi 1’inci etap çalışmalarında yer alan Gediz Karayolu Alt Geçidi’nin açılışı yapıldı. Açılışın ardından projenin 3’üncü etabı kapsamında inşa edilecek olan yaklaşık 2 kilometrelik Şirinyer Tüneli için temel atıldı.

23 Ocak 2006 tarihinde Karşıyaka Tüneli ve istasyonlarının yapım sözleşmesini imzaladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2006-2010 yılları arasında, 4’ü yeraltında olmak üzere 23 istasyon, toplam 5.2 kilometrelik iki tünel, 10 adet karayolu alt geçidi, 15 adet karayolu üst geçidi ve toplam 77 bin metrekarelik alanda 20 bin metrekarelik kapalı alanı olan depo, araç bakım ve onarım tesislerinin imalatını gerçekleştirdi. Mevcut 8 istasyonu sisteme uyarladı.

Tünellerin üstünde kalan 56 bin metrekarelik alanı, her yaş grubunun yararlanabileceği sosyal ve kültürel yaşam yerleri olarak yeniden düzenledi. Banliyö sisteminin diğer toplu ulaşım sistemleri ile entegrasyonunu sağlayabilmek için 16 adet aktarma merkezi oluşturdu.

İzmir Banliyösü’nün üst yapısı Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilirken, alt yapısını ise TCDD hazırladı. TCDD tarafından Aliağa-Menemen-Basmane ve Alsancak-Cumaovası banliyö hatları “çift hatta” çıkarıldı. Elektrifikasyon, sinyalizasyon ve telekomünikasyon tesisleri kuruldu.

 İlk seferler başlıyor
30 Ağustos 2010’da, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD işbirliği ile yapımı tamamlanan 80 kilometre uzunluğundaki Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi’nde ‘Yolculu Ön İşletme’ seferleri törenle başladı. 29 Ekim 2010’da Cumhuriyet tarihinin en büyük toplu ulaşım projesi olan Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi'nin güney kısmında yolculu ön işletme seferleri devam ederken, kuzeyde de Halkapınar-Aliağa arasındaki deneme seferleri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın katılımıyla başladı. 16 Kasım 2010’da Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi'nde 80 kilometrelik hattın Torbalı'ya kadar uzatılması için imzalanan protokolün ardından, İzmir ve çevre bölgelerindeki ulaşıma ivme katacak yaklaşık 30 kilometrelik bölüm için çalışmalara başlandı.

30 Ocak 2011’de Aliağa ile Menderes arasında yolcu taşınmasına başlandı. Hattın ilk gün seferine Başkan Aziz Kocaoğlu, eşi Türkegül Kocaoğlu ile birlikte katıldı.

 80 kilometrelik yolculuk 170 kuruş

İZBAN A.Ş. (İzmir Banliyö Sistemi), kuzeyde Aliağa’dan başlayarak Menemen, Çiğli, Karşıyaka, Alsancak, güneyde ise Şirinyer, Gaziemir, Adnan Menderes Havaalanı ve Cumaovası’na kadar 31 istasyon ile 80 kilometrelik çift hatta metro standartlarında ve kalitesinde hizmet veriyor. İzmir Banliyösü, aynı zamanda ülkemizde havaalanı içinden geçen ilk banliyö sistemi olarak öne çıkıyor. Yine ilk kez, ülkemizde bir banliyö hattının bazı bölümleri yer altında bulunuyor.

Aliağa-Menderes hattında çalışan banliyö trenlerinin Halkapınar İstasyonu’nda TCDD ana trenleri ve metro sistemi ile entegrasyonu sağlandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşım araçlarında ilk binişten sonraki 90 dakika içinde yapılacak tüm binişlerin ücretsiz olduğu uygulama ile İzmir kent içi ulaşımda kullanılmakta olan Kentkart sistemine banliyö sistemini de dahil etti. Aliağa ile Menderes arasındaki 80 kilometrelik mesafede, sadece 1.70 TL’ye taşımacılık yapılıyor.



552 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı