• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

İBB, kentin 50 kilometre yarıçaplı sınırlarını kapsayan yeni haritalarını hazırladı. Haritalar, Büyükşehir sınırları içindeki bilgi sistemleri ile altyapı projeleri, imar uygulamaları ve teknik altyapı bilgi sistemlerinde de kullanılabilecek

İzmir’in 543 bin hektarlık sınırlarını kapsayan ortofoto ve fotogrametik haritalar tamamlandı. Belde ve ilçelerin 1/5000’lik planlarını yapmak ve sağlıklı verilere ulaşmak amacıyla kullanılabilecek haritalar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kamu kurum ve kuruluşlarının bölge müdürleri, ilçe belediye başkanları, oda başkanları, meclis üyeleri, üinversite temsilcileri ve belediye bürokratlarının katıldığı bir toplantı ile kamuoyonu tanıtıldı. İmzalanan protokolle danışmanlık ve kontrolörlüğünü Yıldız Teknik Üniversitesi’nin yaptığı çalışmanın tanıtımında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, göreve gelmelerinden sadece bir ay sonra Büyükşehir sınırlarının “yasayla” 3 kat büyüdüğünü, kenti kalkındırmak için Nazım İmar Planı, Ulaşım Ana Planı ve Stratejik Plan gibi çalışmalarla bilimi ve aklı kullandıklarını ve sorunların üstesinden böylelikle geldiklerini söyledi.

Başkan Kocaoğlu, “Biz alt yapı belediye başkanı olarak göreve geldik ve öyle gideceğiz. Çünkü koşullar onu gerektirdi. Her belediye başkanı alt yapıya önem verdi. Ama bizim dönenimizde ağırlık altyapı oldu.  Bizim temel görevimiz, kıt kaynaklarla kentin ihtiyaçlarını doğru sıraya koymak, yürütmek ve diğer projelerle çarpan etkisi yaratarak kentin yaşam kalitesini artırmak. Temel hedefimiz budur. Bildiğimiz, öğrendiğimiz kadar doğru karar verebiliyoruz. Bu genel doğrudan hareket ederek İzmir’i daha ileriye taşımak istiyoruz. Doğru yönde bilgilenip doğru kararlar üretebilmek için bu tür projelerimizi sürdüreceğiz. Bir belediye başkanı olarak bu tür bilimsel çalışmaları her zaman destekledim ve desteklemeye devam edeceğim” diye konuştu.

 Ekvatorun üçte biri kadar mesafede öçlüm yapıldı

Büyükşehir Belediyesi Emlak Yönetimi Daire Başkanı Selçuk Savcı, artık İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin her metrekaresi hakkında bilgi sahibi olduklarını belirterek, yeni haritalar sayesinde sel baskınlarına karşı önlemlerin de kolaylıkla alınabileceğini vurguladı.

Harita Şube Müdürü Nejat Güçlü ise 2009 yılında başladıkları çalışmaları tamamladıklarını belirterek, bu  haritaları elde edebilmek için 13 bin kilometre uzunluğunda gidiş-dönüş nivelman ağı (arazinin deniz seviyesinden yüksekliğini belirleme)  çalışması gerçekleştirdiklerini ve böylelikle ekvatorun çevresinin üçte biri kadar ölçüm yaptıklarını söyledi. Güçlü, hazırladıkları ortofoto haritaların uydu görüntüleri ile mukayese edilemeyecek özelliklere sahip olduğunu da vurguladı.

 
 

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr Ayhan Alkış da şunları söyledi:

“Bu haritalar, dünyadaki en iyi teknoloji kullanarak üretildi. Kentin daha iyi yönetilebilmesi, kente yönelik bilgiye sahip olmakla mümkündür. Yapılan yatırım büyük bir yatırımdır. Güncel tutularak bu çalışmaların devam ettirilmesi çok önemlidir. Geleceği olan bu çağdaş alt yapı projesi için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’na teşekkür ediyorum.”

 11 feet’ten 25 santimi çeken kameralar kullanıldı

İzmir’in yeni haritaları, nazım plan çalışmalarından İZSU planlamaları ve ulaşım planı çalışmalarına kadar pek çok belediye hizmeti ve her türlü mühendislik projeleri için altlık oluşturacak.

Çalışmalar kapsamında Büyükşehir Belediyesi, yetki alanında bulunan 543 bin hektarlık alanda güncel ve renkli 1/5000 ölçekli ortofoto harita ile özellikle ilçe, belde ve tüm köy meskun sahalarının 1/5000 ölçekte sayısal fotogrametrik haritasını elde etti. Çalışmalar kapsamında GPS cihazları ve diğer en son teknoloji cihazlarla hem yerden hem de havadan ölçümler yapıp görüntüler alındı. Bu amaçla fotogrametrik alım için özel olarak donatılmış olan uçağa, 11 bin feet yükseklikten 25 santimetrekarenin fotoğrafını çekebilen son teknoloji dijital kameralar monte edilerek ölçümler ve çekimler yapıldı.

 Kullanım alanları:
  • İzmir Sayısal Fotogrametrik Haritaları, kentin geleceğine yön verecek birçok altyapı ve üstyapı çalışması ve proje için temel oluşturacak.
  • Planlama hataları en aza indirilecek.
  • Sayısal haritalar, Büyükşehir sınırları içerisinde altyapı projeleri, imar uygulamaları, İZSU planlamaları ve teknik altyapı bilgi sistemlerinde kullanılabilecek.
  • Nazım Plan çalışmaları ve Ulaşım Planı çalışmaları gibi belediye hizmetlerinde ve her türlü mühendislik projelerinde altlık oluşturacak.
  • Çalışmaları tamamlanan haritalarda Büyükşehir sınırları içindeki zeminle ilgili tüm bilgiler yer alıyor. (Ormanlık, Makilik Alanlar, Tarımsal Alanlar, arazinin jeolojik yapısı hakkında genel bilgi, arazinin doğal yapısında yapılmış olan suni taraslamalar...vs) Haritalar zeminle ilgili tüm mühendislik çalışmalarının altlığı olacak.
 
 Hazırlık süreci

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk kez 1996 yılında; tüm metropol alanı içeren 1/5000 ölçekli fotogrametrik vektörel halihazır haritalar ile renksiz ortofoto haritalar yaptırılmıştı. Ancak 2004 yılında 5216 sayılı yasanın yürürlüğe girmesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sınırları 5 kat büyüyerek 9 olan ilçe sayısı 21’e çıktı. Büyükşehir sınırlarına yeni katılan alanların neredeyse tamamına yakın bir kısmının 1/5000 ölçekli bir haritası mevcut değildi. Bu alanlardaki ciddi jeodezik altyapı eksikliği zeminle ilgili mühendislik çalışmaları kurumları olumsuz yönde etkiliyordu.

1/5000 ölçekli nazım imar planlarının da altlığı olan 1/5000 ölçekli halihazır haritaların yapımı için hazırlıklara 2005 yılında başlanılarak 2007 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi ile Büyükşehir Belediyesi arasında bir ortak hizmet projesi protokolü imzalandı. Yıldız Teknik Üniversitesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Harita Şube Müdürlüğü’nün ortak çalışmaları sonucunda hazırlanan şartnamelerin ardından 2008 yılında ihalesi gerçekleşen proje için, yasal sürecin ardından 2009 yılında yüklenici firmaya yer teslimi yapılarak çalışmalar başlatıldı.

Bu çalışmalarda hedeflenen en önemli unsur, mühendislik çalışmalarında zeminle ilgili en iyi ve doğru bilgilerin plancı ve projecilere verilmesi olarak hedeflendi.

 

 



589 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı