• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Ege Üniversitesi’nde konferans veren Yıldız Ay Yiğit hayvanın cinsine göre eğitim verilmesi gerektiğini söyledi

Ege Üniversitesi(EÜ) Bilim Teknoloji ve Araştırma Merkezi’nde (BİTAM) “Hayvan Psikolojisi ve Hayvan Davranışları” konusunda konferans veren Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Ramazan İnci ve Veteriner Hekim Yıldız Ay Yiğit, hayvanları agresif davranışlarının, kötü eğitim ve sahiplerinin yanlış davranışlarından kaynaklandığını ifade etti.

Bir canlının gözlenebilir olan herhangi bir hareketini davranış denildiğini belirten Karşıyaka Belediyesi Veteriner Hekimi Yıldız Ay Yiğit, “Hayvanla ev sahibi arasında bir uyum varsa mutlu bir beraberlik olur. Eğer uyum olmazsa mutsuzluk görülür. Bu durumda sahibi hayvanı sokağa bırakabilir bunun sonucunda hayvan ölebilir veya psikolojik sorunlardan dolayı saldırganlık özelliği gösterir. Sıcak ev ortamından sokaklara atılan hayvanlar dışarıya uyum sağlayamaz, davranış bozukluğu gösterir” dedi.

EÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan İnca ise, hayvanlarla insanlar arasında ortak bir dil oluşturulması gerektiğini söyledi.

       Bir hayvan edinirken onun ırkının özelliklerini öğrenip ona göre hareket etmemiz gerektiğini söyleyen Yiğit, “Biz av köpeğini ve narkotik köpeğini evde eğitmemeliyiz. Irkın özelliğine uygun koşullarda yetiştirmeliyiz. Evde beslediğimiz bir köpeğin saldırganlık davranışı göstermesi doğaldır çünkü kendini savunmak için bu davranışı yapması gerekiyor. Fakat saldırganlık insanlar için olumsuz bir davranıştır” diye konuştu.

       Yiğit, köpeklerin davranış bozukluğunun şekillenmesinde etkili olan faktörleri hakkında şu bilgileri verdi: “Biyolojik yapı ve içsel çekişmeler, kalıtım ve yapay seçilim yoluyla, çevre ve hatalı ödüllendirme olumsuz sonuç yaratır.”

       Köpekler 8 haftalık dönemde nasıl davranacaklarını öğrenirler diyen Yiğit, “Sosyalizasyon olarak adlandırılan bu dönemde köpeği yalnız bırakmamalıyız. Köpek davranışlarını ödüllendirme ve ceza yoluyla pekiştirilmelidir. Davranış sorunlarının en büyük nedenlerinden biri hatalı ödüllendirmedir. Sosyalizasyon döneminde köpeğin egosu kırılmalı ve konumunu öğrenmesi sağlanılmalıdır. Köpeklerde davranış bozukluğunun en kötüsü ‘dominant agresyonu’dur” dedi.
 

        Yiğit,”Davranış bozukluğunun tedavisinede   sosyal statüyü düşürmek, zıt koşullandırma, sistematik duyarsızlaşma, uzaktan cezalandırma ve dikkat dağıtma gibi yöntemlerin kullanılması gerektiğini söyledi.

(Ege Ajans)

 KEDİ VE KÖPEK BESLENMESİ          Kedilerin köpeklere göre daha titiz ve yemeklerde daha seçici olduğunu ifade eden Yıldız Ay Yiğit, “Gelişmiş ülkelerde ticari mamalar daha çok tercih edilirken bizim gibi ülkelerde evlerde yapılan yemekler veriliyor. Kedi ve köpekler kendi ihtiyacı olanı yerler gerisini bırakırlar. Beslenmeyle ilgili sorunlar daha çok hayvan sahibinden kaynaklanıyor.  Büyümekte olan yavrular ve gebeliğin son aşamasında daha çok protein isterler. Türkiye’de ve İzmir’de ciddi oranda hayvan sokakta yetiştirilmekte bu nedenle kuru mamalar tercih edilmektedir. Kuru mamalarla beslenen hayvanlarda diş ve diş eti hastalıkları görülmez” diye konuştu.

779 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.171532.3004
Euro34.902035.0419
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı