• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde Tarım Üretiminin 165. Yıldönümü Etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen panelde bilinçsiz ilaçlamanın zararları anlatıldı

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde Tarım Üretiminin 165. Yıldönümü Etkinlikleri çerçevesinde ortaklaşa düzenlenen ‘Tarımsal Üretimde Zararlı Kalıntılar” konulu panelde çarpıcı açıklamalar yapıldı. Prof. Dr. Nafiz Delen başkanlığında yapılan panele konuşmacı olarak Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Figen Kırkpınar, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Durmuşoğlu ve Zirai Mücadele ilaçları Üreticileri Derneği temsilcisi Doç. Dr. Murat Kantarcı katıldı. Tarımda Bilinçsiz ilaçmanın tartışıldığı panelde Prof. Dr. Enver Durmuşoğlu, önemli açıklamalarda bulundu.
“İhraç edilen tarım ürünlerinde bulunan pestisistler (bitki gelişim düzenleci) açısından Türkiye’nin kötü bir karnesi var” diyen Durmuşoğlu, “Türkiye’de bir kalıntı problemi var. Yurtdışına gönderilen ürünlerin denetimiyle ortaya çıkan sonuçlar bunu gösteriyor. Ve zararlı kalıntılar açısından Türkiye her zaman ilk 3 içinde yer alıyor. Türkiye az pestisist tüketiyor. Ancak bu bilinçli kullanım çok az. Özellikle seracılığın yaygın olduğu İzmir, Ankara ve Antalya gibi şehirlerde pestisist kullanımı oldukça yaygın. Ve tarımsal ürünlerin mümkün olduğu sertifikalı seralardan ürün alınması gerekiyor. Her seradan ürün alınmaz” diye konuştu.

Halkın taze sebze ve meyve tüketmesi ve mevsiminde sebze ve meyve kullanmasını önren Prof.Dr. Durmuşoğlu, “Tarım ürütiminde kullanılan pestisistler risk taşır, ancak bunlar yönetilebilir risklerdir. Mesela bir bıçak adam öldürmek için de kullanılır, elma soymaya da yarar. Bunun için bilinçli olmak şart. Ancak ne yazıkki, tarım üretim alanında çalışan işçilerin birçoğu okuma ve yazma bile bilmiyor. Pestisistlerin üzerinde yazan kullanım talimatlarını nasıl okuyacaklar? Üreticiler bu ilaçların bekleme süresine uymadığı gibi rastgele kullanım da söz konusu” dedi. Tarım Bakanlığı’nın özellikle son  3 yıldır yaptığı analizlerle bu konuya ilgi gösterdiğini belirten Durmuşoğlu, “Ancak hal ve büyük marketlerden örnek alınmıyor. Çilek, domates ve salatalıkta çok fazla kalıntıya rastlanıyor. Bunun nedeni 3 günde bir hasat edilen bu ürünlerde ilaçların bekleme süresinin uzun tutulması. Tarım Bakanlığı laboratuarlarda bu ürünlerin tespitini yapmaya çalışıyor. Ancak sistem beklenildiği gibi yürümüyor. Kalıntı problemi yaratan Tarım Bakanlığı tarafından yasaklanmalı. Firmalarda sağlıklı ilaçlar üretmeye gayret etmeli” dedi.

(Ege Ajans)



643 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.171532.3004
Euro34.902035.0419
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı