• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Prof. Dr. Nuran Şahin “Kazı alanımızda ki Sunaklarda tanrıya sunu olarak altın işlemeli cımbız, altın rende ve altın uçlu oklara rastladık. Çıkardığımız kuş figürlü kase kalıntılarının da hangi atölyelere ait olduğunu araştırıyoruz" dedi

2006 yılından bu yana sayısız konferansa ev sahipliği yapan EÜ 50.Yıl Köşkü Sanat Galerisinde ‘’kazılarımızı tanıyalım’’ adlı konferans ile katılımcılar Klaros kazısı hakkında bilgilendirildi.
       Klaros kazı başkanlığını yapan EÜ Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuran Şahin sunumuna, 1988’de başlayan ve 1997 yılında bırakılmak zorunda kalınan Klaros kazılarının 2001 yılından bu güne Ege Üniversitesi tarafından yapıldığını ve bu kazının başkanlığını yapmaktan çok mutluluk duyduğunu belirtek başladı.
       M.Ö. ki yıllarda bir sahil kasabası olan Klaros kazıları çalışmasının her aşamasına değinen Şahin ; ‘’çalışmalarımız sırasında birçok arkeolojik kalıntıya rastladık. İnsan figürlerinin yanı sıra rastladığımız hayvan figürlerinin kurban edilme anı figürleri olması bizlere bu olayın günümüz kurban bayramlarının bir benzeri olduğu düşündürmekte. Kazı alanımızda ki Sunaklarda tanrıya sunu olarak altın işlemeli cımbız, altın rende ve altın uçlu oklara rastladık. Bugünlerde ise çalışmalarımızda ortaya çıkardığımız kuş figürlü kâse kalıntıların hangi atölyelere ait olduğunun araştrılması üzerine çalışıyoruz.’’dedi. Konuşması sırasında Klaros’un bir kehanet merkezi olduğunu belirten Şahin, kehanet merkezi olmasının falcılıkla alakası olmadığını toplumda var olan böyle bir görüşün tamamen yanlış olup Klaros’un tanrıya danışma yeri olduğunu söyledi. Ayrıca Klaros tapınağın 6.yy da beyaz mermerden yapılan ilk tapınak olduğunun altını çizen Şahin, alanda ki 2010 yılı çalışmalarında ortaya çıkarılan 13m’lik Temenos Duvarı’nın 6. yy planlama dönemine ait olduğunu belirterek ‘’2011 yılı planlarımızda bu duvarın yönlerini araştırmak var, mimar arkadaşlarımızla böylesine uzun bir duvarın tapınak olduğunu düşünmekteyiz’’ dedi.

Konferans sonunda dinleyicilerden gelen soruları da yanıtlayan şahin konuşmasına, kazı çalışmalarında emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek son verdi.

(Ege Ajans)



418 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı