• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Hafta sonu Türk halkı yine futboldan çok futbolda şiddeti konuştu. Beşiktaş ile Bursaspor taraftarları arasında yaşanan kavga görüntüleri günlerdir konuşuluyor.

Şiddetin aslında kültürün içinde var olduğuna dikkat çeken, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Talimciler, futbol sahalarında şiddetin dışavurumunun yaşandığını söyledi.
Spordaki şiddetin engellenmesi için taraftarların samimi olması gerektiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ahmet Talimciler, şiddeti önleme yasasının var olduğunu fakat nasıl uygulanacağına dair problemlerin ortaya çıktığını ve bu yasaları uygulayacak iradenin gösterilmediğini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Talimciler, “En çok sıkıntıyı, gerçek anlamda maç seyretmek isteyen insanlar çekmektedir” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Talimciler,  genel olarak sporu şiddetin evrilmiş hali olarak tanımlarken spordaki şiddeti saha içi ve saha dışı olarak ikiye ayırdı. Saha içinde hakemlerin etkin olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Talimciler, saha dışında ise Türkiye’deki futbol taraftarının etkin olduğunu belirti. Şiddetin aslında kültürün içinde var olduğunu,  fakat futbol sahalarında dışavurumunun gerçekleştiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Talimciler, futbolda şiddetin nedenlerini şöyle sıraladı; “ İnsanlar futbol üzerinden kendi kimliklerini gerçekleştirirler ve taraftar bilinci burada oluşur. Ayrıca stadyumun büyüklüğü nedeniyle insanlar görülmediklerini düşünmektedirler. En önemli neden de şiddetin boyutunun aile yapısından kaynaklanıyor olması” dedi.
Bireysel olarak maçlara giden kitlenin 15-35 yaş aralığında olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Talimciler; “Maçlara giden kitle içinde çocuk denecek yaştaki kişilerin çoğunlukta bulunuyor.  Kimlik edinme ve kendini gösterme de bu yaş aralığında şiddeti doğuruyor. Sözkonusu gençler bireyin kimlik edinme çabalarından dolayı bireysellik ve toplumsallık arasında gidip gelmektedirler” dedi.                                             
  MEDYA BU KONUNUN ORTASINDA
Medyanın kullandığı dil ile araç konumunda olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Talimciler, “Yabancı bir takımla maç yapıldığında biz ve milliyet ortaya çıkmaktadır. Yurtiçindeki karşılaşmalarda ise medyanın dilini cinsiyetçi ve şiddeti çağrıştırır halde görüyoruz” dedi.    
                                                                                         ‘Sporda Şiddet’ konusunda Ege Üniversitesi kampüsünde gençlerin görüşleri ise şöyle;
       Gözde Zihnioğlu (EÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi): Futbol derbileri olmadan önce haber bültenlerinde şiddeti vurgulayan, adeta insanları buna hazırlayan haberler yayınlanmaktadır. Böylece şiddet ile ilgili düşünceler, hınç ve öfke insanların aklına sokulmaktadır. Son zamanlarda gündemde olan Bursaspor ile Beşiktaşlı taraftarları arasındaki bu şiddet olayını azınlık grubu olan Bursasporluların tahrik edilmesi ve Bursalı kimliğinin ortaya çıkması olarak değerlendirebiliriz. Bence spor şiddetten arındırılmalı ve rakipler yan yana oturup maçı izleyebilmeli. Futbola gereğinden fazla anlam yüklenmiştir ve maçın kazanılması olmazsa olmaz kabul edildiği için kişilerin rakiplerine karşı hınçları artmıştır. 
Tolga Özdemir (Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi): Takım tutmuyorum ve spordaki şiddeti iç savaş olarak değerlendiriyorum. Fanatizm ile gündemin değiştirildiğini ve bunun medyanın kasti eylemi ve politikası olduğunu düşünüyorum. Spordaki şiddet her zaman olmakta ve abartılmaktadır. Bu görüntülerin basında yer almasının nedeni gündemdekilerin örtbas edilmesidir. 
Emel Kuşku (Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü 3. Sınıf): İnsan ilişkilerinin olduğu her alanda şiddet vardır. Bunun son zamanlardaki örneği spordaki şiddettir. İnsanlar şiddet haberlerine karşı zayıftır ve insanların dikkatini çekmektedir. Bunlar bilindiği için medya bu konu üzerinde çok durmaktadır. 

Fatma Efe (Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 4. Sınıf): Genelde ruhsal anlamda doygunluğa ulaşamamış toplumlarda kendini yetersiz hisseden insanların durumu,  yetkin görünme arzusuyla çelişir. Bu çelişkiyi ortadan kaldırmak adına insanlar, bir takım alanlarda başarıya yönelik hamlelerde bulunurlar. Bu zihinsel çelişkinin ortadan kaldırılması yani başarıya ulaşma arzusu şiddete yol açabilir. İnsanlar daha üstün olacakları düşüncesiyle şiddeti meşru bir araç olarak görebilir

(Ege Ajans)



414 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.142532.2713
Euro34.804134.9436
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı