• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Ege Üniversitesi tarafından düzenlenen 1. Ar-Ge ve Teknoloji Günleri kapsamında “Bilginin Korunması” konulu panel düzenlendi.

Panele konuşmacı olarak Ankara Patent Bürosu Genel Müdürü Kaan  Dericioğlu, Arçelik A.Ş. Fikri Haklar Yöneticisi Sertaç Köksaldı, Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Ruacan, ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet İnam, katıldı.

Panelin moderatörlüğünü üstlenen Türkiye Patent Enstitüsü Başkanı Prof Dr. Habip Asan; “Tüm toplumlar geçmişten günümüze değerli olanı koruma eğilimi göstermiştir. Bilginin korunmasında hangi metodun kullanılacağı önemli bir konudur. Fikri mülkiyet sistemi olan patent yöntemi bu yöntemlerden en önemlisi ve en etkili olanıdır” şeklinde konuştu.

Arçelik A.Ş. Fikri Haklar Yöneticisi Sertaç Köksaldı; “Sanayide bilginin korunması konusu çok geniş bir konu. Gündeme gelen WikiLeaks konusu bilginin dijital ortamlarda korunmasının önemini bize anlatırken artık bu konunun bir uzmanlık alanı gerektirdiğinin kanıtı olmuştur. Ticari sırlar ekonomik bir değer ifade eder. Bu konuda uluslararası seviyede genel kabul görmüş uygulamalar mevcut değil. Gizlilik ancak şirketler arasında yapılan anlaşmalarla ve çalışanlar arasında gerçekleştirilen iş akitleri ile sağlanıyor. Fikri mülkiyette fikir ve sanat eserleri ile sınai hakları kapsayan koruma önlemleri prosedür ve gerekli ortamlar yaratılarak sağlanmalıdır” dedi.

Bilimsel alanda araştırma etiği konusunda konuşma yapan Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Ruacan konuşmasında; “Bilimde etik ve dürüstlük son derece önemlidir. Adım adım araştırmaların her aşamasında etiğe önem verilmelidir. Aksi takdirde ileri dönemlerde sarsıntılar kaçınılmaz olacaktır. Her toplum dürüst bilim için önlemler almalıdır. Bilimsel yanıltmalar her türlü kurumun imajını derinden sarsar. Bilimsel araştırmalar doğru gerekçelendirilmiş, uygun biçimde tasarlanmış, etik yönden onaylanmış olmalıdır. Bu konuda en önemli faktör eğitim olarak görülür. Doru araştırma eğitimine verilen önemle birlikte bilimsel yanıltmaların önüne geçilebilecektir”  diye konuştu.

 TEKNOLOJİYİ MANEVİ DEĞERLERLE YOĞURMAK ZORUNDAYIZ

ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet İnam ise “Ahlak konusu değerlendirilirken karakter ahlakı konusu hep ihmal edilen bir konudur. Ahlak eğitimi ders öğrenmeden ibaret değildir. Bilgili olma sadece bilgi edinme demek değildir. Tahsilin bir karakter eğitimi olduğunu unutmamak gerekir. Sanayi ve ticaret bugün dünyayı yönetiyor. Bu yaşam biçimini insan hayatının gelişiminde göz önünde bulundurmak şarttır. Üretimde nasıl bir dünya öngördüğünüz ve belirgin bir dünya görünüşünüzün olması şarttır. Teknolojiyi manevi değerlerle yoğurmak zorundayız. Evrensellik bir gerçekse bu gerçeğin parçaları olarak benzerliklerden çeşitlik çıkarmak zorundayız” şeklinde konuştu.

Ankara Patent Bürosu Genel Müdürü M. Kaan Dericioğlu; “ Teknoloji transferi bilginin üretilmesi, üretilen bilginin ticarileşmesini sağlamak ve bunu altyapılara aktarmak demektir.  Üretilen bilginin ticarileştirilmesi için bunlara aracı olacak kişi ve kurumlara ihtiyaç vardır. Üniversiteler bunlardan biridir. Bu konuda Uluslararası politikaların geliştirilmesi gerekmektedir” şeklinde görüşlerini bildirdi.

547 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.142532.2713
Euro34.804134.9436
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı