• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş artan çevre kirliliği ve buna paralel oluşan yeraltı sularımızın kirliliği nedeniyle ilgili, yetkili ve tüketici vatandaşlarımızı uyardı.

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Türkiye'de içme suyu olarak önemli bir yeri olan ve hemen daime yüzeysel sulardan çok daha az bir arıtma ile kullanılma imkânı bulunan yeraltı sularının, gözden uzak oluşan sebebiyle, kirlenmeyeceği düşünülmekte ve gereken özen gösterilmemektedir. Ancak dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de yeraltı suyu kirlenme olaylarının aşırı boyuta varmış, toprağın arıtma kapasitesinin sınırsız olmadığını ve bu kaynağın da kirlenebildiğini açıkça göstermiştir. Bu bağlamda çok acil ve hızlı bir şekilde ülkemizdeki yeraltı sularımızın kirliliğinin önüne geçmek için tedbirler almalı, uygulamaya koymalıyız” dedi.
 KİRLİLİĞİN ÖNEMLİ SEBEPLERİ

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, ”Ülkemizde yeraltı suyu kirlenmesinin en önemli sebebi, evsel atıkların yeraltı suyuna taşınmasıdır. Büyük kentlerde bile yetersiz kalan altyapı tesisleri, küçük yerleşim yerlerinde hemen hiç bulunmamakta, fosseptik çukurlardan sızan yeraltı sularına ulaşabilmektedir. Bunun sonucu olarak su ile geçen bulaşıcı hastalıklara sık rastlanmaktadır. Ayrıca, yeraltı sularında deterjan bulunması da evsel atıkların yeraltı sularına ulaştığının bir göstergesidir. Evsel katı atıkların (çöpler gibi) zeminde depolanması ya da arazi doldurulmasında kullanılması da bir diğer kirlilik sebebidir. Kirlenmesinin nedenlerinden biri de endüstrilerdir. Endüstri kuruluşları, ulaşım imkânlarının iyi ve su kaynaklarının bol bulunduğu yerleri tercih etmekte, bazı durumlarda su kaynağının üzerine yerleşmektedirler. Bu durum, endüstriyel kirliliğe yol açmaktadır. Nitekim bazı yeraltı sularında siyanür çıkması, tuz karışması endüstriden kaynaklanan kirliliklerdir” dedi. 
TARIM İLAÇLARI, YANLIŞ KULLANIM

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Ülkemiz, endüstrileşme yolunda, mesafeler kat etmekteyse de halen bir tarım ülkesi olduğunu da unutmayalım. Her ne kadar bu Tarım konusu son yıllarda ihmal edilmişse de, Ülkemizin Tarıma dayalı yanı unutulmamalı, gözden çıkarılmamalıdır.  Baktığınız zaman son 30 yıldır ürün verimini artırma amacıyla tarım ilaçlan (pestisid) ile doğal ve yapay gübre kullanımındaki artış, yeraltı suyumuzda önemli bir kirlenme kaynağı oluşturmaktadır. Bu hatalı ve yanlış kullanımlar yüzünden toprakta ve suda nitrat konsantrasyonun artmaktadır. Yeraltı suyunda pestisid kirlenmesi olduğu açıktır. Bu konuda çok detaylı çalışmalar acilen yapılmalıdır” dedi. 
SAHİL KENARINDAKİ YANLIŞ UYGULAMALAR

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Ülkemizde sahil kesiminde ayrı bir problem yaşanmaktadır. Deniz suyu kullanılmakta ve kirletilmektedir. Deniz kıyılarında, doğal olarak deniz suyu ile akarsu ve yeraltı sulan arasında bir tatlı su-tuzlu su karışma bölgesi bulunmaktadır. Denize yakın akiferlerden aşın miktarlarda su çekildiğinde, tatlı su basıncı düşmekte ve deniz suyu kara içinde ilerlemektedir. Bu durumda ilerde içilebilir su kaynaklarımız açısından tehlikeye sokacaktır. Ülkemizde 167 sayılı kanun ile DSİ'nin izni olmadan yeraltı suyu çekiminin, yasaklanmasına rağmen, büyük miktarlarda kaçak çekim olduğunu bilinen bir gerçektir. Yeraltı suyu seviyemiz yıldan yıla düşmektedir. Türkiye’de önemli miktarda olan yeraltı suyu tüketimi ve toplam faydalanılabilir 9,4 milyar m3/yıllık yeraltı suyu potansiyeli göz önüne aldığımızda, yeraltı sularının Türkiye açısından taşıdığı önem kolayca anlaşılacaktır” 
TÜKETİCİLER DUYARLI OLMALI, YETKİLİLER ACİL TEDBİR ALMALI

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Bu bağlamda tüm tüketici vatandaşlarımıza sesleniyorum. Doğal dengenin bozulmaması, hayati önem arz eden içilebilir su kaynaklarımızın hor kullanılmaması ve kirletilmemesi için herkese görev düşüyor. Kızartmada kullandığınız yağları, kullanmadığınız ilaçları, zehir ve benzeri maddeleri sakın ola lavabonuza, tuvaletinize atmayınız. Ayrıca deterjan ve benzeri maddeleri toprağa atmayınız. Diğer yandan yetkililere sesleniyorum, çok acil bir şekilde yeraltı sularımızın kirletilmesinin önüne geçmek içen çalışmalar yapılması gerekmektedir” dedi.

596 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı