• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Plan ve Bütçe Komisyonundaki bütçe görüşmelerinde, Yerel basının sorunlarını çözmek için bazı öneriler sunan Akçay, Ülkemizdeki büyük sermaye sahiplerinin medyaya olan ilgisinin, medya alanında kartelleşme meydana getirdiğini söyledi.

MHP Manisa milletvekili Erkan Akçay, yerel basının sorunlarını Meclis gündemine getirerek Hükûmetin dikkatini çekti. Plan ve Bütçe Komisyonundaki bütçe görüşmelerinde, Yerel basının sorunlarını çözmek için bazı öneriler sunan Akçay, Ülkemizdeki büyük sermaye sahiplerinin medyaya olan ilgisinin, medya alanında kartelleşme meydana getirdiğini söyledi.

Akçay, kartelleşen medyanın, Anadolu'da mütevazı imkânlarla yayınlanan yerel gazetelerin, radyoların ve televizyonların sorunlarını hep göz ardı ettiğini belirterek, "Anadolu basını kendi hâline bırakılmıştır. Anadolu basınının haklarını savunmak, birlik ve beraberliğini sağlamak amacıyla kurulan bazı meslek teşkilatları da ne yazık ki iyi niyetlerine rağmen bu görevlerini tam olarak yerine getirememişlerdir" dedi.

PRİM YOKSA, İLAN DA YOK

 

Vergilerini ve Sosyal Güvenlik Kurumu primlerini üç ay içinde ödemeyen gazetelerin resmi ilan yayınlama haklarının durdurulduğunu ifade eden Akçay şunları söyledi:

 

"Vergi ve sigorta primi ödemelerini geciktiren gazete sahipleri faiz yükü altında ezilirken birçok devlet kurumundan her yerel gazetenin binlerce TL alacağı bulunmakta, ödenek yokluğu bahane edilerek bu ödemeler uzun süre, aylarca hatta bir yılı aşkın bir süre i bekletilmektedir.

 

YENİ YASA YEREL BASINI YOK EDECEK

Yerel basın zor şartlar altında yayın hayatını sürdürmeye çalışan ve en önemli gelir kaynağı da resmî ilanlar olan yerel gazeteler hazırlanan yeni kamu ihale kanunu taslağı nedeniyle bir endişe içindedirler ve bu taslak Kamu İhale Kurumu tarafından hazırlanmıştır.

 

Resmî ilan yayınlama hakkı bulunan ve sayıları da bin dört yüz civarında olan gazetelerin sahipleri, çalışanları ve onların aileleri ve dolaylı olarak yan sektörlerle birlikte 100 bin kişiye iş ve sosyal güvence imkânı sağlayan yerel gazetelerin ilan gelirleri her geçen gün biraz daha azalmaktadır. Devlet yetkililerinin, ilgili bakanlar ile Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğünün şimdiye kadar, yerel gazetelerin ilan gelirlerini arttıracak ve onlara yeni gelirler getirecek çalışmalar yaptıkları şeklindeki açıklamalarına rağmen, bu yönde henüz olumlu bir adım atılmadığını görüyoruz. Aksine yeni hazırlanan Kamu İhale Kanunu tasarısının aynen yasalaşması durumunda yüzde 70 civarında ilan geliri kaybına uğrayacak olan yerel gazeteler ciddi bir mali tehdit altındadır.

 

YEREL GAZETELER TOPLUMUN VİCDANI VE SESİDİR

 

Yerel gazeteler, yayınlandıkları il ve ilçelerde halkın gören gözü işiten kulağı ve konuşan dilidir. Yerel gazeteler çıktıkları yerlerde aynı zamanda toplumun vicdanı ve sesi olmaktadır. Yerel basın, halkın haber alma hakkının kullanılması ve demokrasinin gelişmesi bakımından önemli bir rol oynamaktadır. Yerel gazetelerin mensupları her zaman halkla iç içedir ve halkın nabzını iyi tutan, onları iyi duyan ve tanıyan bir kesimdir. Kendi ili ve ilçesinin değer yargılarını, umutlarını ve sorunlarını da gayet iyi bilmektedirler. Yerel gazeteler millî iradenin temsilcisi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ile halk arasında âdeta bir köprü görevi görmektedir.

 

İLANSIZ İHALELER

 

Yine sivil toplum kuruluşları da faaliyetleri ve çalışmaları yerel medya ile kamuoyuna duyurmaktadırlar. İl ve ilçelerde kültürel ve mahallî mirasın korunmasında da etkin rol oynayan gazeteler demokrasinin âdeta vazgeçilmez unsurlarından birisi hâline gelmiştir. Bu saydıklarıma maalesef ulusal basın bakımından sahip çıkıldığını görmek mümkün değil. Bu bakımdan yerel basının önemi gün geçtikçe daha da artmaktadır ancak bu yerel basın, yıllardır var olma mücadelesi veren ve en önemli geliri resmî ilanlar olan basın, bahsettiğim gibi bu Kamu İhale Kanun taslağı nedeniyle ciddi bir sıkıntıyla karşılaşmış bulunmaktadır.

Pazarlık usulü mevcut haliyle ilansız ihalelerde limit önce 6 bin liradan 30 bin liraya, daha sonra 50 bin liraya ve son olarak da 100 bin liraya çıkarılmıştır. Kongre ilanlarının yerel gazetelerde yayınlanma zorunluluğu kaldırıldı. Dershane, sürücü kursu ve rehabilitasyon merkezlerinin ücret ilanlarını yerel gazetelerde yayınlatması zorunluluğu kaldırıldı. Devlet hastaneleri için başlatılan merkezî alım, toplu alım ve çerçeve anlaşmalar neticesinde özellikle ilçelerdeki yerel gazeteler yüzde 30 civarında bir gelir kaybına uğramıştır ve bunlar da yerel basın açısından ciddi bir gelir kaybı demektir.

YEREL GAZETELER İHALE İLANI ALAMAYACAK

Kamu İhale Kurumu tarafından hazırlanan ve önümüzdeki günlerde Meclis'te görüşülmesi beklenen yeni Kamu İhale Kanunu şu aşamada taslağın yasalaşması durumunda, ciddi bir gelir kaybı olacaktır. Taslağa göre yaklaşık maliyeti 50 bin ila 100 bin lira arasındaki mamul mal veya hizmet alımları ile 50 bin ila 1 milyon lira arasındaki yapım işlerinde en az 3 istekli davet edilerek yeterlik belgelerini ve fiyat tekliflerini birlikte vermeleri istenecek. Yeterli bulunan isteklilerden ilk fiyat tekliflerini aşmamak üzere ihale kararına esas olacak son yazılı fiyat teklifleri alınarak ihale sonuçlandırılacak. Yani bu gibi durumlarda yerel gazetelerde ihale ilanı yayınlanmayacaktır."



493 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.142532.2713
Euro34.804134.9436
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı