• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Ege Üniversitesi(EÜ), Dokuz Eylül Üniversitesi(DEÜ) ve Adnan Menderes Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen Uluslararası Batı Anadolu Tarih Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu “Aydınoğulları Tarihi” ana başlığıyla devam ediyor.

Sempozyum kapsamında düzenlenen oturumda konuşan Doç. Dr. İlknur Aktuğ Kolay “Aydınoğulları Mimarisi”ni anlattı. Batı Anadolu Beylikler mimarisinin diğer Anadolu Beyliklerinden farklılık gösterdiğini ifade eden Doç. Dr. Kolay “13. yüzyılın sonlarında yarı göçebe Türk boyları Orta Asya'dan İran ve Anadolu üzerinden batıya göç etti ve Batı Anadolu'da liderlerinin ismini alarak kendi beyliklerini kurdu. Batı Anadolu Beylikleri mimarisi Anadolu'daki diğer beyliklerinkinden farklı özellikler gösterir. Binyıllar boyunca gelişen bir yerel mimari geleneğine sahip bir bölgede kurulan Aydınoğulları Beyliği Mimarisi yeni yaratıcı eğilimler ile çeşitlilik gösterir” dedi. Aydınoğulları Cami Mimarisi konusunda sunum yapan Dr.Selda Kalfazade, Aydınoğlu Beyliği’nin sanat ve mimari faaliyetler açısından önemli eserler meydana getirdiklerini söyledi. Arşiv vesikalarının Aydınoğulları döneminde yoğun bir mimari faaliyetin olduğunu gösterdiğini ifade eden Dr. Kalfazade, “Bu eserlerden bir kısmı bugün mevcut değilse de günümüze ulaşan eserler beyliğin mimari karakterini ve niteliğini anlamamıza yetecek fikri bize verir. Beyliğin mimarisinde en önemli gelişmeler cami mimarisinde ortaya konmuştur. Aydınoğlu Camilerini plan olarak uzunlamasına gelişen, çok destekli “Ulu Cami” tipinde olanlarla, kare planlı, kubbeli, son cemaat yerine sahip yapılar olarak genel anlamda iki ana  grupta inceleyebiliriz. Mimari yapı, Osmanlı Mimarisi’ne öncülük edecek, esin kaynağı oluşturacak ölçüde önemli yeniliklerdir” diye konuştu.

Öğr. Gör. Mükerrem Kürüm bildirisinde Aydınoğullarının önceki kültürlere de saygı duyduğunu Orta Asya, Ortadoğu ve Akdeniz'den gelen ustalar aracılığıyla benzer örneklerin Aydın'da ve diğer merkezlerinde uygulandığını görsel malzemeyle sundu.

(Ege Ajans)



1031 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı