• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Geleneksel Çalgılarımız Can Buldu

Geleneksel Çalgılarımız Can Buldu

         MÜZİKSEV’in kaybolmaya yüz tutmuş, unutulmuş geleneksel çalgılarımızı yeniden hayata döndürme projesinin ilk adımı olan “Orta Asya’dan Anadolu’ya İki Tellinin Yolculuğu” konserinde kadim Türk çalgıları Kılkopuz, ıklığ ve İgil ustaların elinde can buldu. Altay Steplerinin Kıl Kopuz’unu kemençe virtiüözü Gülten Yeğin, Torosların Iklığ’ını kabak kemanenin büyük ustası 92 yaşındaki Salih Urhan, Tıva (Tuva) Türklerinin İgil’ini de kanun sanatçısı Özgür Gürbüz ilk kez seslendirdi. 

Kültür ve sanat adamı, araştırmacı Güner Özkan’ın çizimleriyle MÜZİKSEV Lutiyesi Ozan Özdemir’in geleneksel yöntem ve malzemeler kullanarak yaptığı, günümüz yaylı çalgılarının atası kabul edilen üç çalgı ilk kez dinleyici huzuruna çıktı. Değerli müzisyen, koro şefi Hayati Çiftçi’nin sunduğu gecede Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici, somut olmayan kültür mirasımızla ilgili bir konferans verdi ve UNESCO’nun bu alandaki çalışmalarını anlattı.

Ardından sahneye projeye gönüllü olarak destek veren TRT Kemençe Sanatçısı, besteci Gülten Yeğin geldi. Yeğin, atkuyruğu kılından iki teli ve yayı olan, Türk inancına göre Dede Korkut tarafından yapılan Kılkopuzu çaldı. Salonu dolduran dinleyiciler, Korkut Ata’nın kopuzunun adından Gülten Yeğin’in kemençesini de dinleme fırsatı buldu.

Toros dağlarının iki tellisi Iklığ, Köy Enstitülü bir eğitimci ve müzisyen olan, kabak kemanenin metodunu yazmış 92 yaşındaki büyük usta Salih Urhan’ın elinde can buldu. Urhan, ıklığ ile yaptığı doğaçlamanın ardından kabak kemanesi ile derlemelerinden örnekler sundu.

Kendi yaptığı kanunla on parmak çalma tekniğini geliştiren Özgür Gürbüz, çaldığı ilk yaylı çalgı olduğunu söylediği İgil ile harikalar yarattı. Dokunaklı bir öyküsü olan İgil eşliğinde Tıva Türklerinin hömey tekniğini kullanarak türküler söyleyen Gürbüz, konserin son bölümünde annesi Hediye Gürbüz’e eşlik etti, anne oğul birlikte Nogay, Kazak ve Tıva ezgilerine ses verdi.


WEB SİTENİZ OLSUN İSTER MİSİNİZ ?

Aşağıdaki formu doldurunuz...
5 gün yayında kalacak ücretsiz sitenizi hazırlayınız...
Hazırladığınız deneme sitesinden memnun kalmanız halinde,
Hazırladığınız siteyi bizimle iletişime geçerek aktifleştiriniz.
Site aktifleştirmek için;    info@elalajans.net 

www.sitenizvar.net   /   www.elalajans.net
 info@sitenizvar.net   /   info@elalajans.net





Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı