• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Uzun süredir metruk durumda bekleyen tarihi Ayavukla Kilisesi’nin çehresi, Büyükşehir Belediyesi’nce yaptırılan restorasyon çalışmalarıyla bir anda değişti. Tarihi yapı, Belediye’nin sosyal ve kültürel etkinliklerine evsahipliği yapacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarihi Ayavukla Kilisesi’nde 2009 yılından bu yana devam ettirdiği restorasyon çalışmalarında finale geldi. 19. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilen Ayavukla Kilisesi’nde yapılan son çalışmalarda, boya tabakalarının ardında gizli kalmış olan Hz. İsa figürü, Altın Ağızlı Aziz Yuhanna ile melekler Mikail ve Cebrail’i simgeleyen duvar resimleri de yeniden gün yüzüne çıkarıldı.

Restorasyon çalışmalarında dünyada uygulanan en son yöntemlerin kullanıldığı Ayavukla’da, duvarlar ve sütunlar ile tavan da orijinaline uygun olarak restoratörler tarafından tek tek adeta yeniden boyayla çizildi ve eski haline en yakın görünüme kavuşturuldu. Yer döşemeleri için son çalışmaların devam ettiği Ayavukla’da, kullanılan özel kimyasallarla, zeminde zamanla oluşan kir tabakaları ortadan kaldırılarak orijinal haline getiriliyor. Ayavukla’nın çevre düzenlemelerinin de önümüzdeki süreçte tamamlanması hedefleniyor.

Rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi Mimari Restorasyon Bölümü tarafından hazırlanan Ayavukla, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sosyal ve kültürel çalışmaların yapıldığı bir merkez olarak kullanılacak.

 Tarihçesi

19. yüzyılın ikinci yarısında Rum Ortodoks Cemaati tarafından inşa edilen Ayavukla Kilisesi, İzmir tarihinde önemli bir olay olan 1922 yangınında, kurtulan tek Rum kilisesi olarak akıllarda kaldı. Yapı 14 Şubat 1924 tarihinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifiyle, İzmir ve çevresine ilişkin eski eserleri sergilemek amacıyla Asar-ı Atika Müzesi olarak hizmet vermeye başladı. Daha sonra Kültür Bakanlığı tarafından opera çalışma salonu olarak tahsis edildi. Bu süre içinde yapının bir yangın geçirmesi nedeniyle boşaltıldığı ve böylece günümüzdeki metruk biçimini aldığı biliniyor. Önceden, Mülkiyeti Maliye Hazinesi’ne ait olan yapı, “Korunması Gerekli Kültür Varlığı” olarak tescil edildi. Yapı, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edildi.

 Semt Eğitim Merkezi olacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Semt Eğitim Merkezi olarak düzenlenecek yapıda çeşitli kurs ve eğitimlere yönelik olarak bilgisayar laboratuvarı, arşiv odası, seminer odası, yönetim birimi ve sergileme mekanı yer alacak.  Bahçedeki yapılar idari bina ve kütüphane olarak işlevlendirilirken, bahçede açık sergileme mekanları da düzenlenecek. Bahçenin kuzey girişindeki yapı, güvenlik birimi olarak ele alınacak. Batı’daki servis girişinin yanında ise kafe mekanı oluşturulacak



477 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.304532.4339
Euro34.423434.5613
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı