• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Dr. Ferruh Bilgin, anestezinin korkulacak bir şey olmadığını söylüyor

“Anestezi almak artık trafiğe çıkmaktan daha güvenli”

Özel Tınaztepe Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon uzmanlarından Dr. Ferruh Bilgin, ameliyat olacak birçok kişinin operasyon sırasında uyanmak ya da sonrasında uyanamamaktan korktuğunu belirterek modern anestezi yöntemleri sayesinde bu tür durumların hemen hemen hiç yaşanmadığını dile getirdi. Uzm. Dr. Bilgin, uzman bir anestezi ekibi tarafından yapılan anestezinin, trafiğe çıkmaktan daha güvenli olduğunu bildirdi.

Anesteziyi ‘ağrısız ve güvenli bir ameliyat için kişinin çeşitli ilaçlar yardımıyla ağrı duymasının önlenmesi’ olarak tanımlayan Özel Tınaztepe Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon uzmanlarından Dr. Ferruh Bilgin, hastaların anesteziyle ilgili yeterli bilgi sahibi olmadıklarından dolayı ameliyattan çok anesteziden korktuklarını söyledi. Bir başka nedenin anestezinin yol açtığı bilinç kaybıyla birlikte hastaların kendilerini hiçbir şekilde denetleyemeyeceği bir sürece girilmesi olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Bilgin, “En çok operasyon sırasında uyanmak ya da tam aksine sonrasında uyanamamaktan korkulur. Ancak günümüzde tıp bilimindeki ilerlemelerle birlikte, anestezi ilaç, araç-gereç ve uygulama yöntemlerinde de büyük aşamalar kaydedilmiştir” dedi.

Anestezi altında uyanıklık durumu hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Bilgin, şöyle konuştu:

“Anestezi altında uyanıklık ya da farkında olmak çok nadir rastlanılan bir durumdur. Hastalar genellikle ağrı olmaksızın sanki rüyadaymış gibi bazı sesler duyduklarını ifade edebilirler. Ancak ameliyat boyunca acıyı hissetmek ve tepki verememek gibi olumsuz bir tablo oluşmaz. Travma, kalp cerrahisi gibi anestezi derinliğini artırmanın hasta güvenliği açısından uygun olmadığı bazı cerrahi girişimlerde ise uyanıklık riski biraz artabilir. Ayrıca bebeğe zarar vermemek için sezaryen operasyonlarında da daha düşük doz ilaç kullanılması yine farkındalık riskini artırabilir. Anestezik ilaçların doz ihtiyacının hastadan hastaya değişkenlik göstermesi, çok nadir durumlarda teknik aksaklıklar veya sağlık personeli kaynaklı hatalar beklenmeyen uyanıklık dönemleri oluşmasına yol açabiliyor. Ancak tüm bunlar oldukça nadir görülen durumlardır.”

UZMAN EKİP GEREKİYOR

Tüm ameliyatların ve anestezi tiplerinin bazı riskler içerdiğini de sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Bilgin, bu risklerin cerrahinin tipinden, hastanın tıbbi durumu, anestezi ve ameliyathanelerin teknik donanımına kadar birçok faktöre bağlı olarak değişebileceğini ifade etti. Uzm. Dr. Bilgin, günümüzde tam donanımlı bir hastanede uzman bir anestezi ekibi tarafından yapılan anestezinin, trafiğe çıkmaktan daha güvenli olduğunun kabul edildiğini belirterek anesteziden duyulan korkunun giderilmesi için hastaların bu konuda yeterli derecede bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

ANESTEZİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Anestezi yöntemleri ve uygulamaları hakkında da bilgi veren Uzm. Dr. Bilgin, şu bilgileri paylaştı:

Genel anestezi nedir?

Genel anestezi bilincin ilaçlar yardımıyla ortadan kaldırıldığı ve tüm vücudun anestezi etkisinde olduğu anestezi yöntemidir. Genel anestezide, başlangıç olarak damardan verilen bir ilaç yardımıyla bilinç kaybolur. Daha sonra hastanın ağzından nefes borusuna bir tüp yerleştirilir. Bu tüp sayesinde anestezi makinesinden, oksijen ve diğer uyutucu gazlar akciğerlerden kan dolaşımına geçerek anestezi durumunun devamını sağlar. Ayrıca hastaya damardan ağrı kesici ilaçlar verilerek hastanın ağrı duyması önlenir.

Spinal ve epidural anestezi nedir?

Spinal ve epidural anestezi genel cerrahinin bazı ameliyatları, kadın-doğum cerrahisi ve ortopedik cerrahide sıkça yaralanılan yöntemlerdir. Epidural anestezi sayesinde ameliyat sonrası ağrı kontrolü sağlanır. Spinal ve epidural anestezi, bel bölgesinde omurilik sinirlerinin geçtiği kanala anestezik maddeler verilerek yapılır. Anestezi, iğne yapılan seviyenin iki üç omur üzerinden başlayarak ayak parmaklarına kadar yayılır. Bu tür anestezi ağrısız doğum ve sezaryen gibi kadın-doğum ameliyatlarında, fıtık, apandisit gibi genel cerrahi ameliyatlarında ve bacaklardaki ortopedi ameliyatlarında tercih edilir. Bu tür anestezi yönteminde bilinç kaybı olmaz. Hastanın şuuru açıktır, ancak anestezi yapılan bölgede ağrı olmaz.

Sinir bloğu nedir?

Özellikle kol ve bacak cerrahisinde bu bölgeye giden sinirler uyuşturularak o bölgenin ağrısız cerrahisi sağlanabilir. Örneğin, el cerrahisinde kolun ana sinirinin koltuk altından girilerek bir iğneyle uyuşturulur.

Lokal anestezi nedir?

Lokal anestezi, özellikle küçük alanlarda yapılan cerrahi girişimlerde tercih edilir. Burada sadece girişim yapılacak bölge uyuşturulur, hastanın bilinci yerindedir. Bu yöntem apse boşaltılması, küçük cilt kesilerinin dikişle kapatılması gibi durumlarda tercih edilir. Lokal anestezik maddelerin sprey şeklinde ya da krem şeklinde olan formları da vardır. 


WEB SİTENİZ OLSUN İSTER MİSİNİZ ?

Aşağıdaki formu doldurunuz...
5 gün yayında kalacak ücretsiz sitenizi hazırlayınız...
Hazırladığınız deneme sitesinden memnun kalmanız halinde,
Hazırladığınız siteyi bizimle iletişime geçerek aktifleştiriniz.
Site aktifleştirmek için;    info@elalajans.net 

www.sitenizvar.net   /   www.elalajans.net
 info@sitenizvar.net   /   info@elalajans.net





Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı