• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ersan İstanbul’un fethinin doğu ile batının güç mücadelesinde en önemli aşama olduğunu söyledi.

İstanbul’un fethinin Türk ve Dünya Tarihi açısından önemine vurgu yapan Prof. Dr. Ersan, fethin öncesini ve sonrasını değerlendirerek şunları söyledi:
“Roma İmparatorluğunun doğu kanadını oluşturan İstanbul, aynı zamanda Ortodoks dünyasının merkezidir.  Katolik ve Ortodoks kilisesinin birbirlerine karşı giriştiği hakimiyet mücadelesine sahne olmuştur. İstanbul Hıristiyanlığın önemli merkezlerinden biridir.  Avrupa için bu durum son derece önemlidir. Devletler dünyada sürekli birbirlerine karşı hakimiyet kurma mücadelesi içerisindedirler.  Bu, İslam dünyası ve Hıristiyan dünyası açısından da böyledir. Avrupa’daki yüzyıl ve otuz yıl savaşları bunlara en büyük örnektir. Doğu-Batı mücadelesi dinsel mücadele olarak gözükse de aslında devletlerin birbirlerine hâkimiyet kurma mücadelesidir. İstanbul’un, Doğu Roma’nın hem siyasi merkezi olması hem de dini olarak Hıristiyanlığın merkezi olması Avrupalılar açısından önemlidir. Ayasofya’nın varlığı İstanbul’u Hıristiyan dünyası açısından önemli hale getirmiştir”

İstanbul’un alınmasının Türkler açısından da büyük önem taşıdığına işaret eden Prof. Dr. Ersan “Türkler açısından bakıldığında böyle bir merkeze sahip olmak, aynı zamanda Roma’ya da hükmetmek ve Roma’nın mirasını elde etmek anlamına gelir. Siyasi anlamda İstanbul’un önemi budur. Dini açıdan bakıldığında ise İstanbul’un önemi, İslam peygamberi Hz. Muhammed’in İstanbul’u alacak hükümdar hakkında söylediği “Kostanteniye bir gün fetholunacaktır. Onu feth eden asker ne güzel asker, onu fetheden komutan ne güzel komutandır” hadis-i şeriftir. Türklerden önce de Müslümanlar İstanbul’u fethetmek için çok uğraşmışlardır.  Bu fetih Osmanlı hükümdarı Fatih Sultan Mehmet’e nasip olmuştur. Özetle söylemek gerekirse İstanbul neden fethedildi sorusunun cevabı, Hem İstanbul’a hâkim olmak, Roma’nın mirasını devralmak hem de Hz. Muhammed’in övgüsüne mahzar olmaktır. İstanbul‘a hâkim olan hem balkanlara hâkim olacaktır hem de Anadolu’ya hakim olma şansı yakalayacaktır. İstanbul stratejik açıdan önemlidir. Bu özelliği ile son derece dikkat çekici olmuştur. Anadolu’da kurulan ancak balkanlarda büyümekte olan Osmanlı Devleti İstanbul’un alınması ile imparatorluk haline gelmiştir. İstanbul’un fethi ile Anadolu ve balkanlar arasındaki toprak bütünlüğü sağlayan Osmanlı Devleti tam anlamıyla bütünlüğünü sağlamıştır. Bütün bunlar İstanbul’un fethedilmesinin önemli nedenlerindendir” dedi.

AVRUPA HALA İSTANBUL’U ARZULUYOR
Avrupa’nın günümüzde de İstanbul’u arzuladığını söyleyen Prof. Dr. Ersan, bu konu ile ilgili Fransa seyahati sırasında bir anısı olduğunu belirtti. Fransa’nın bir köyünde köyün yönetim kademesindeki biriyle konuşan Prof. Dr. Ersan “Her Fransız Ayasofya hayaliyle yaşar” sözünü duyunca Avrupa’nın hala İstanbul’u arzuladığı görüşünün ne kadar doğru olduğuna bir defa daha kanaat getirdiğini belirtti.

425 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı