• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde insanlık adına kara gün olan 18 Mayıs 1944’te Kırım Türklerine yapılan soykırımı andı.

Katliamın boyutları anlatılırken dinleyiciler göz yaşlarına hakim olamadı.

Bu acı günde yaşananlara ‘Zaman Tünelinden Çığlıklar’  eseri ile ışık tutan Yazar Murat Soysal konuşma yaptı. Türk Dünyası üzerine araştırmalar yapan Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Temizkan ise bir tarihçi gözü ile bu acı olayı değerlendirdi. Konak eski Kaymakamı Ali Muhsin Nakipoğlu etkinliği izleyenler arasındaydı.

KARA GÜN 18 MAYIS 1994’TE NELER OLDU?
18 Mayıs 1994 Günü özel olarak Kırım’a sevk edilen silahlı NKVD birlikleri Kırım’ın istisnasız bütün köy ve kasabalarında aynı anda halkı gece yarısı yataklarından kaldırdılar. Hazırlanmaları için 15 dakika müsaade verilmişti. Bunun için pek çoğu kurşuna dizilmeye götürüldüğünü sanmıştı ama yaşadıkları kurşuna dizilmekten de beterdi. İstif halinde yük vagonlarına bindirildiler Öyle ki bu vagonlar seyyar bir zehirli gaz odasından farksızdı. Hava almak için yeterli penceresi olmadığı gibi vagonlarda çömelmek dahi imkânsızdı. Ancak sımsıkı ayakta durulabiliyorlardı. Çoğu ailenin fertleri başka başka vagonlara sıkıştırılmıştı. Ölüm ihtiyarlar çocuklar ve zayıflar arasında kol gezdi.  Susuzluktan, açlıktan, ölenler oldu. Ölenlerin kokmaya başlayan cesetlerinin yanında geçen uzun seyahat saatlerinden sonra vagonlarda biriken ölüler nadiren su ve ekmeğin verildiği kısa molalarda dışarı atıldı.  Dünya basınında ve tarih kitaplarında yer alan istatistiklere göre yük vagonlarına yüklenerek sürülen insan sayısı 423bin100 kişi, anne ve babalarından ayrılarak sürülen çocuk sayısı 200.000 çocuk, sürülen kadın ve çocuk sayısı oranı  yüzde 89.5.
DERNEK BAŞKANI ERDİM BORAY ŞİİR OKUDU
Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Erdim Boray günün anlam ve önemini belirten kısa bir konuşma yaptı ve başarılı ve kapsamlı araştırmalarından dolayı Murat Soysal’ı tebrik ederek, konuşmasını Halil Naci Akseke’nin Kırımlılara yapılan zulmü anlatan bir şiiri ile bitirdi.

‘Zaman Tünelinden Çığlıklar’   kitabının yazarı Murat Soysal; “Sosyalisttim hala sosyalistim ama Stalin’in yaptıklarını savunmuyorum. İnsanlarla bu konu hakkında konuşurken kitabımı okumadıklarını anlıyorum, keşke kitabı okusalardı da kitabın üzerinden konuşabilseydik umarım bundan sonra kitap okunur ve bunun üzerinden tartışırız” diye ifade etti.

“DİLİ KAYBEDERSEN HER ŞEYİ KAYBEDERSİN”

Dilin önemini ve değerini vurgulayan Doç. Dr. Abdullah Temizkan; “Bir toplum var olmak istiyorsa, geleceğe kalma umudu varsa diline sahip çıkmalı, dili kaybedersen her şeyi kaybedersin.  Stalin döneminde çeşitli propaganda ve çalışmalar ile ‘hatasız Stalin’  ‘lider Stalin’ imajı yaratıldı hatta insanlar sürgün edilmek için yük vagonlarına konulduklarına dahi  ‘yoldaş Stalin böyle bir şey yapamaz’ dediler o durumda dahi hala Stalin için Yoldaş sıfatını kullanıyorlardı. Bu vagonlar bilerek seçilmiştir ve bir planın ürünüdür Rus Devleti’nin koltuklu yataklı vagonu mu yoktu? Stalin kafasındaki plan için yeri geldiğinde çark edip tam tersi politika izleyebilen biriydi. Eğitimi tamamen propaganda için kullanılıyor yapılan çeşitli ritüellerle Türk Kültürü ile dalga geçiliyordu, bu eğitim yazın da bitmiyordu ‘eğitim’ yaz kamplarında devam ediyordu. İnsanları ‘homosovyetleştirmek’  için çalıştılar.”  dedi.;

“MASUM İNSANLAR ÖLDÜRÜLDÜ”
       Masum insanların iki ideoloji arasında savaştırılarak öldürüldüğünü anlatan Doç. Dr. Abdullah Temizkan  “Kırımlılar çeşitli politik oyunlarla bir birine kırdırıldı olan Gamalı Haç ile Kızıl Yıldız arasında kalan masum insanlara oldu. Bu sürgüne dünyanın tepkisi merak ediliyor, bu sürgünden Rusya içindeki insanlar dahi olaydan 2 yıl sonra haberdar oldu! Materyalist sistem insanların duygularını önemsemiyordu, ideolojiniz ne olursa olsun insanların duygularını önemseyin, insanların duyguları vardır ve duygularıyla da hareket ederler, bu göz ardı edilmemeli.”  diye ifade etti. 
 “KENDİ KENDİMİZE PROPAGANDA YAPMAMALIYIZ”
Türk Dünyası’nın sessiz kalmaması gerektiğini belirten Doç. Dr. Abdullah Temizkan “Türk Dünyası Kırım Davası’na ilgisiz kalmamalı yardım etmeli, Türk Dünyası denen bir şey varsa bu sözde kalmamalı bir olunmalı aksi takdirde bu içi boş bir kavram olur. Kendi kendimize propaganda yapmaktan vazgeçmeliyiz, düşüncelerimizi dünyaya anlatmalıyız bunu sanatla tiyatro oyunları ile romanlarla filmlerle yapabiliriz.”

Konuşmaların ardından Murat Soysal   ‘Zaman Tünelinden Çığlıklar’   ve Gıda Mühendisi Fatma Betül Batur ‘Tatarlarda Mutfak Kültürü’ isimli kitaplarını imzaladılar.

(Ege Ajans)



583 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı