• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Sadece zihinsel engelliler için 7554 öğretmene ihtiyaç var

Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi; engellilerden üstün zekalılara kadar geniş bir yelpazede etkin olan “özel eğitim” konusunu masaya yatırdı. Türkiye’de özel eğitimin durumunun da konuşulduğu panelin başlangıcında konuşan EÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Doğan, eğitim sistemi içinde özel eğitim öğretmenlerinin sayısının yetersiz olduğunu ifade ederek, EÜ Eğitim Fakültesi’nde Özel Eğitim Bölümü’nün açılması için YÖK’ten onay çıktığını, gerekli kadro tahsisleri sonrasında bu bölümde lisans eğitiminin başlayacağını söyledi.

“Ege'den Eğitime Bakış 2012” etkinliği kapsamında EÜ Eğitim Fakültesi tarafından gerçekleştirilen “Türkiye'de Özel Eğitim: Güncel Durum ve Geleceğe İlişkin Yönelimler” konulu panele EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Silkü, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Doğan, İzmir İl Mili Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı ile panelistler Prof. Dr Ayşegül Ataman, Doç. Dr. Hakan Sarı, Doç. Dr. İbrahim Halil Diken, Saadettin Akçi ile Eğitim Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti.

ÖZEL EĞİTİM BOLOGNA SÜRECİNİN DE BİR GEREĞİ
      Panelin açılışında konuşan EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Silkü “Sayısı 175’e ulaşan Türk Yüksek Öğretim Kurumları arasında Ege Üniversitesi, 4. sırada yer alarak eğitim ve araştırma faaliyetlerini toplum yararına araştıran ve üreten bir şekilde sürdürmektedir. Bologna süreci içerisinde özel niteliklere sahip eğitim-öğrenim kaçınılmaz ve bu anlamda gerçekleştirilen bu panel Eğitim Fakültesi’nin hassasiyetini gösterir. Geçtiğimiz hafta açılışı yapılan Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile üniversitemizi stratejik planlar ve hedefler içerisinde bir adım daha ileriye götürdük” diye konuştu.  

      Prof. Dr. Silkü, eğitim politikaları gereği farklı öğrenme stilleri olan kişileri bir arada değerlendirerek eğitim bilimleri programlarına önem verilmesi gerektiğini ifade etti.


REHBER ÖĞRETMEN SAYISI YETERSİZ 

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı ise üniversiteler ve milli eğitime bağlı okulların bu tür panellerle bir araya gelerek koordineli çalışmasının önemine değindi. Bünyelerinde resmi ve özel okul sayısının 21 olduğunu ve 2235 öğrencinin eğitim hayatını sürdürdüğünü söyleyen Bardakçı, İzmir’de rehber öğretmen sayısının ve meslek liselerinin yetersiz olduğuna da dikkat çekti.

ÖZEL GEREKSİNİMİ OLAN BİREYLER ÖNEMSENMELİ
      Prof. Dr. Süleyman Doğan, “Özel gereksinimi olan bireylerin mümkün olan en erken dönemde gereksinimlerine uygun eğitim ortamlarında uygun yöntemler ve araç gereçler kullanılarak, desteklenmesi, kapasitelerinin en üst düzeyde kullanabilmeleri açısından son derece önemlidir. Ayrıca bu bireylerin toplumca kendilerinden beklenen rol ve sorumluluklar ile gelişimsel görevlerini yerine getirebilmeleri kendilerine en uygun özel eğitim hizmetlerinin sunulmasıyla mümkündür.
      Özel eğitim bölümleri lisans programlarında mezun olanların kamu ve özel kurumlardaki öğretmen ihtiyacını karşılamada yetersiz kaldığı görülmektedir. Örneğin zihinsel engelliler öğretmenliği en çok ihtiyaç duyulan 20 öğretmenlik alanından biri olarak, gösterilmekte ve bu alanda yaklaşık 7 bin 554 öğretmene ihtiyaç olduğu belirtilmektedir. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu ve Yüksek Öğretim Kurumu’nun da öngördüğü alanlarda nitelikli öğretmen psikolojik danışman ve eğitim uzmanı yetiştirmeye odaklanan üniversite-toplum işbirliğinin en iyi örneklerini sunmayı hedefleyen, fakültemizin girişimi ve üniversitemiz yönetiminin konuya ilişkin duyarlılığı sayesinde özel eğitim bölümümüzün açılmasına ilişkin teklif Yüksek Öğretim Yürütme Kurulu’nun 25.01.2012 tarihli toplantısında incelenmiş ve kabul edilmiştir. Özel Eğitim Bölümü’ne gerekli kadro ihdası yapıldığı taktirde, lisans programına öğrenci alınmaya başlanması planlanmaktadır” dedi.

      Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen panelde Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Ataman, Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Diken, MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü ve Konya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Sarı, Sabahat Akşiray Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi eğitimcisi Saadettin Akçi “Türkiye’de özel eğitim alanına ilişkin güncel sorunlar ve çözüm önerileri” konusunda görüşlerini açıkladılar.



612 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı