• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi ‘nin ev sahipliğini yaptığı 1. Uluslararası İletişim Öğrencileri Sempozyumu çeşitli üniversitelerden gelen katılımcıları ağırlamaya devam ediyor.

Oturum başkanlığını EÜ İletişim Fakültesi’nden Arş. Gör. Dr. Gökçen Başaran İnce ‘nin yaptığı oturumda, Ankara Üniversitesi Radyo Sinema Televizyon Bölümü öğrencisi Özlem Özdemir, “Türk Sinemasında 12 Eylül ve Geçmişle Hesaplaşma” konusu ile, Ankara Üniversitesi öğrencisi Zuhal Kırmızıoğlu, “Medya ve Toplumsal Bellek: 19 Aralık 2000 Hayata Dönüş Operasyonu” konusu ile Ege Üniversitesi öğrencisi Kadriye Şen ise “Fotoğrafın Toplumsal Bellek Üzerine Etkileri: Son Dönem Basın Fotoğrafları Analizi” konusu ile katıldı.
İlk olarak sunum yapan Zuhal Kırmızıoğlu, anlamlandırma pratiğini vurgulayarak; ‘Alımlama süreçlerimizde doğrudan olmasa da dolaylı etkiye sahip olduğu düşünüldüğünde medya, toplumsal belleği oluşturma sürecinde bir “bellek kurucu”dur. Gerçeklik olarak kurguladığı ve kabul ettiği olay-olguların niteliğine bakıldığında, medyanın hegemonik gücü açığa çıkmaktadır. Toplumsal belleğe yönelik belirli anlamlar dâhilinde kültürel söylemin/formun üretilmesine ya da herhangi bir olay-olguyu unut(tur)maya veya hatırla(t)maya yönelik bir rol üstlenebilir. Dolayısıyla medya metinleri toplumsal bellek ile hegemonik güçler arasındaki ilişkiyi okumayı olanaklı kılmaktadır” dedi.
Özlem Özdemir ise, Türk sinemasında, son yıllarda, geçmişte yaşanan toplumsal olayları hatırlatmaya yönelik bir eğilimin var olduğu gerçeği üzerinde durarak; “Türkiye’de geçmişle hesaplaşmaya yol açıp açmayacağını kestirmek zordur. Ancak geçmişle hesaplaşmanın ön koşulu geçmişi hatırlamaktır. Türk sinemasında, son dönemlerde göç, mübadele ve geçmişte azınlıklara karşı meydana gelmiş toplumsal olaylar, anlatıların merkezinde durur. Aynı şekilde 12 Eylül 1980 darbesini hatırlamaya yönelik filmler de yapılmıştır. Bu filmlerde, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin nasıl yeniden inşa edildiği, hatırlandığı, hatırlamanın hangi çerçevede gerçekleştiği, hatırlama biçimi ve geçmişle hesaplaşma bağlamında tartışılacaktır” şeklinde konuştu.
Son olarak Kadriye Şen fotoğrafın toplumsal bellekle olan ilişkisi seçilen fotoğraflar üzerinden analizini vurgulayarak ; “İnsanlar, toplumsal gerçeğin farkına varamadığı kitle kültürü içerisinde, belleklerini yitirmede fotoğrafın etkin bir rol oynadığını savunmakla beraber, fotoğrafın her şeye rağmen olayı gerçeğe dönüştürmesi ve görüntü kültüründe önemli bir araç olması kanısına ulaşılmaktadır. Bunun yanında son dönem basın fotoğraflarının bellek, birey, toplum ve kültür üzerinde tarihsel süreç ile birlikte yaratığı etkiler ele alınmaktadır” dedi.

Oturum dinleyicilerin katılımcılara yönelttiği sorular sonrasında son buldu.

(Ege Ajans)



716 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı