• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Selçuk Kent Belleği ‘ne bağışlar başladı. Kent Belleği’nin ilk eşya bağışçıları Hüsnü Özger ve Osman Çalışkan oldu.

Kavala Müştiyan mübadili bir aileden gelen Hüsnü Özger yıllardır bahçesindeki depoda sakladığı tütün basma kalıbını ve makinesini Kent Belleği ‘ne bağışlayarak Selçuk’ta 1990’lara kadar süren tütüncülük faaliyetine ışık tutulmasına katkı sunmuş oldu. Özger’in 1950’lerde kullanılmış olarak aldığı ve uzun süre de kendisinin kullandığı bu aletlerin 80 – 90 yıllık olabileceği tahmin ediliyor. Küçük bir bakımdan geçmesi halinde hala iş görebilecek durumda olan ve tamamen ahşaptan oluşan bu aletler, Selçuk’ta tütüncülük yapıldığı dönemlerde belirli kişiler tarafından kullanılıyordu. Tütün basma işi yapan bu kişiler tütün üreticilerinin kurutarak depolarda muhafaza ettiği tütünleri her seferinde yaklaşık 50 kiloluk bölümler halinde basar, basılan tütünler daha sonra balyalanır ve tütün alım kampanyasına kadar bekletilir, tütün baş fiyatları açıklanınca TEKEL’e ya da tüccarlara satılmak üzere yola çıkardı. Selçukluların çok aşina olduğu Namık Kemal Caddesi üzerinde yan yana dizilmiş tütün balyaları manzarası ve oradaki hareketlilik, tütün eksperlerinin tütün balyalarından örnek alışı ve fiyatlandırması ve balyaların üzerine tütün kalitesine göre boyayla sınıflandırma işini yapması, artık Kent Belleği binası olarak kullanılacak olan, zamanın sarı boyalı TEKEL binasının önünü adeta bir tütün borsasına dönüşürdü. Tütün alımı süresince devam eden bu hareketlilik TEKEL binasının olduğu Namık Kemal Caddesine de ayrı bir hava katardı.
Kent Belleği’nin ikinci destekçisi ise Kavala Dedebal mübadili bir aileden gelen Osman Çalışkan oldu.  Çalışkan ailesinin Kent Belleği ‘ne bağışladığı Osman Çalışkan’ın babaannesine ait bitkisel boyalı, 1869 tarihli çeyiz sandığı ve Dedesin babası Müştiyan mübadili Ali Kâhya’ya ait 1 adet Alman yapımı 20’lik tüfek, saçması ve barut kutusu mübadele ile gelen eşyaların ilk kez bağışlanıyor olması anlamında da ayrı bir anlam taşıyor. Ayrıca bu sandık bu güne kadar Kent Belleği’ne girmiş en eski obje olma özelliği de taşıyor.
Çalışkan ailesinin yaptığı önemli bağışlardan biri de Osman Çalışkan’ın dedesin babası Ali Kâhya’ya Müştiyan’dan Türkiye’ye geldiğinde Türkiye Cumhuriyeti Mübadele İmar ve İskân Vekâlet’inden verilen fotoğraflı cüzdan ve yine Osman Çalışkan’ın annesine ait yün eğirme kirmanı.
Kent Belleğine 3 adet ahşap oyma harman yabası, 1 adet ahşap oyma harman küreği, 1 adet de altına çakmak taşı çakılmış döğen bağışlayan Osman Çalışkan’ın desteği mübadele geçmişini ve Selçuk’un tarım geçmişini göstermesi açısından büyük önem taşıyor.
Selçuk Belediyesi Kent Belleği ofisi çalışanları Kent Belleği projesini eşya bağışlayarak destekleyen ve bu anlamda Kent Belleği gönüllüsü olan Hüsnü Özger ve Osman Çalışkan’a teşekkür ederken, Selçuk’un anılarını, geçmişini, kültürünü, oluşturan her türlü bilgi, belge ve eşyayı saklayacak olan Kent Belleği ‘ne, kendi isimlerini, aile tarihlerini, geçmişlerini yaşatmak isteyen tüm Selçuklu destekçileri beklediklerini de ifade ettiler.  

542 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.477332.6074
Euro34.596434.7351
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı