• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Haydar Rüştü Öktem’in Şahadetname ve milletvekili kimliği basın müzesine hediye edildi

İzmir Basın Tarihi konusunda geniş araştırmaları olan Prof. Dr. Zeki Arıkan  Atatürk’le birlikte İzmir milletvekili olarak görev yapan Anadolu Gazetesi Sahibi Haydar Rüştü Öktem’le ilgili çok değerli belgeleri İzmir Basın Müzesine bağışladı.

  EÜ Edebiyat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Arıkan, Haydar Rüştü Öktem’e ait şehadetname (diploma), milletvekili kimliği, kartvizitleri, Atatürk’le birlikte fotoğrafı, eşi ve kızıyla fotoğrafı ve bu fotoğrafların filmlerini İzmir Basın Müzesi’nin Ege Üniversitesi adına koordinasyon görevini yürüten Yard. Doç. Dr.  Oğuzhan Kavaklı’ya teslim etti.  Yard. Doç. Dr. Kavaklı İzmir Basın Tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Anadolu Gazetesi’nin sahibi ve aynı zamanda Başmuharriri olan Haydar Rüştü Öktem’in istiklal madalyasının da İzmir Basın Müzesine yine Prof. Dr. Zeki Arıkan tarafından hediye edildiğini belirtti. 

HAYDAR RÜŞTÜ ÖKTEM KİMDİR?

  Prof. Dr. Zeki Arıkan Haydar Rüştü Öktem’i şöyle anlatıyor: 

“Haydar Rüştü 1890 yılında bir sorgu yargıcının oğlu olarak Gümüşhane’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini değişik yerlerde tamamladı. İstanbul Tıp Fakültesi’ne yazıldı. Yazarlığa daha o yıllarda başladı. Sağlık nedeniyle üçüncü sınıfta tıbbiyeden ayrıldı. Gazeteciliğe başladı. İttihat ve Terakki’yi tutan yazılar yazıyordu. Selanik o günlerde imparatorluğun en seçkin semtlerinden biriydi. İttihat ve Terakkinin merkezi umumisi Ziya Gökalp, Genç Kalemler, partinin ileri gelenleri, Yunus Nadi gibi gazeteciler orada bulunuyor; Asır, Zaman, Salah, Hak, Rumeli gibi gazeteler de burada çıkıyordu. Haydar Rüştü Rumeli’nin çeşitli yerlerinde çıkan ve İttihat ve Terakkiyi destekleyen çeşitli gazetelerde ateşli yazılar yazıyordu.

 

Selanik’in kaybı üzerine İzmir’e  gelen Haydar Rüştü, partinin yayın organı olan İttihat gazetesinin yerini alan Anadolu’nun başına geçti. Bir süre sonra bu gazetenin sahip ve başyazarı oldu. Adı bu gazete ile bütünleşti. Anadolu’yu ölümüne kadar (1951) yayınladı. Ölümünden sonra birkaç yıl daha gazete ailesi tarafından çıkarıldı. Sonra tamamen kapandı. Haydar Rüştü mütarekenin karanlık günlerinde İzmir’de Türk haklarının yürekli bir savunucusu oldu. Bunun için kalemini güçlü bir silah olarak kullandı. İzmir Türk halkının işgali sessizce karşılaması ve kabullenmesi için tezgahlanan oyunları bozdu. Rumca basının ve işbirlikçi Türkçe gazetelerin hedef tahtası oldu. Anadolu ve onun akşam postası olan Duygu, işgalden bir hafta önce kapatıldı. Niçin? Çünkü Haydar Rüştü İzmir’i işgal etmek için Yunanlıların adalarda yığınak yaptığını açıkça yazıyordu. Bu Vali İzzet’i rahatsız ediyor, etmekle kalmıyor, Haydar Rüştü kötü niyetli biri olmakla suçlanıyordu. Matbaası kapalı olmakla birlikte ünlü reddi ilhak beyannamesini burada bastırmak yürekliliğini gösterdi. İşgal gününü Necati ile birlikte yaşadı. Matbaası alt üst edildi. Başına ödül konmuştu. Üç ay İzmir’den çıkamadı. Rumca gazeteler onun parçalandığını bir köprüyü havaya uçurduğunu yazıyordu. Söylentiler birbirini tutmuyordu. Oysa Haydar Rüştü İzmir’de saklanıyor, kılık değiştiriyor sürekli bir yerden ötekine koşuyordu.                                           

  Bir gün saklandığı yere gelen Yunan jandarmaları karakoldan istendiğini bildirdiler. Sinirleri laçka olmuş, yüzü gözü, bakışları tamamen değişmişti. Gidip teslim olacaktı, mermileri tabancasına sürdü. Eğer orda aşağılanırsa kurşunları boşaltacak son mermiyi de kendisine sıkacaktı. Yunan karakolunda şaşkınlıktan donakaldı. Meğer aradıkları gazeteci Haydar Rüştü değil tüccar Reşit ya da Raşit’miş.  İzmir’den zorlukla kaçan Haydar Rüştü, Mustafa Kemal Paşa’ya ulaştı. Antalya’ya giderek orada Anadolu’yu çıkardı.  Kurtuluştan sonra Haydar Rüştü yine İzmir’e döndü. Denizli milletvekili olarak TBMM’ye girdi. Uzun süre görevini sürdürdü. Ama İzmir’den ve Anadolu’dan hiçbir zaman kopamadı.  Başyazılar sürekli onun imzasını taşıyordu. Gazetenin aynı zamanda  Ankara’nın İstanbul’un ünlü yazarlarına da sütunları açıktı. Anadolu’nun siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel konuları işleyen yazıları, İzmir’in yakın tarihi için başvurulacak ana kaynaklar arasında yer alır. Bu gazeteyi bütün sıkıntılara karşın çıkarmak ve sürdürmek onuru da Haydar Rüştü Öktem’indir.”  

1348 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı