• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

EÜ Atatürk Kültür Merkezi’nde sağlık çalışanlarına yönelik düzenlenen “Çocuklarda Antibiyotik Kullanımı” başlıklı seminer büyük ilgi gördü. Seminer kapsamında katılımcılara antibiyotik kullanımın önemi ve doğru kullanılması konusunda bilgi verildi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara “Türkiye’de polikliniklerde yazılan reçetelerin %40’ında antibiyotik içerikli ilaçlar var. Bu çok yüksek bir oran. Bu seviyeler Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki oranlarla hemen hemen aynı. Türkiye’de poliklinik ve hastanelerde en sık görülen vaka üst solunum yolu enfeksiyonu. Bunu önlemek için aşırı miktarda ve sıklıkta antibiyotik kullanmak zorunda kalınıyor. Dünya’da ve özellikle de Amerika Birleşik Devletleri’nde hastaların 4’te 3’ü üst solunum yolu enfeksiyonu için antibiyotik kullanıyor. Antibiyotik ilaç pazarında %22’lik oranla en sık kullanılan ilaç. Ancak antibiyotik doğru bir şekilde kullanmalıyız. Önlemleri gerçekçi bir şekilde almalıyız” dedi.
Yalancı meme ve biberon kullanımının çocuklarda yaş büyüdükçe üst solunum yolu enfeksiyonu riskini artırdığını belirten Prof. Dr. Ateş Kara enfeksiyona karşı anne sütünün bilinen en etkili koruyucu olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Kara “Doğru hastaya, doğru ilacı, doğru dozda, doğru sürede, en uygun maliyette olanı ve minimum yan etkisi olanı doğru bilgilendirmeyle uygulamamız lazım. Emniyet kemerini ne kadar düzgün kullanırsanız o trafik kazasını o kadar önlersiniz. Doğru ilaç kullanırken mutlaka ilacın özelliklerine yan etkilerine kullanım talimatlarına bakarak kullanmamız gerekir” diye konuştu.
 “FAZLA DOZ ÇOCUK SAĞLINI OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Çocukların fazla dozda antibiyotik kullanımından dolayı hayatlarının belli dönemlerinde halk arasında kulak uyuzu olarak da bilinen “otit” enfeksiyonunu geçirdiğini belirten Prof. Dr. Kara, %46’sının ise ikiden fazla defa otit enfeksiyonu geçirdiklerini belirtti. Otit hastalığında önlem alınmadığı taktirde kişiyi ölüme bile sürükleyebileceğini belirten Prof. Dr. Ateş Kara bu enfeksiyonun tarihsel anlamda en eski enfeksiyonlardan biri olduğunu ifade etti.

GÖRÜN, GÖZLEMLEYİN, TANISINI KOYUN

Otit Enfeksiyonun hemen teşhis edilmesi için ‘Hastaları görün, 48 saat gözlemleyin ve son olarak da tanısını koyun. Ancak çocuk en az 6 aylık olsun’ metodunun uyguladığını ifade eden Prof. Dr. Ateş Kara sunumunun ardından soru cevap kısmına geçerek katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

Alt Solunum Yolu Enfeksiyonları başlıklı konuyu anlatmak üzere kürsüye gelen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esen Demir, antibiyotik verilirken yaş gruplarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Antibiyotiklerin vücudu bakterilere karşı koruduğunu ifade eden Prof. Dr. Demir, her çocuğun bağışıklık sistemine göre antibiyotik verilmesi gerektiğini ifade etti.



647 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı