• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

İzmir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Üyesi Ekonomist Ayten Karadağ, 2011 yılında yapılan araştırmalara göre Türkiye’de istihdam edilen kadınların büyük bir çoğunluğu kayıt dışı çalıştığını ifade etti.

Karadağ, ‘Bu durum iş hayatında kadın ve erkek arasında derin bir eşitsizlik ortamının var olmasına sebep oluyor’ diyerek

"Türkiye’de her 3 kadından 2’si işsizdir. Çalışan kadın işgücünün en çok istihdam edildiği sektör yüzde 48,5 ile tarım sektörüdür. Tarımdan sonra kadının istihdam edildiği ikinci sıradaki sektör yüzde 33 ile hizmet sektörü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sektörlerin yanı sıra sanayi sektöründe de kadın istihdamı oldukça sınırlı kalmaktadır"  dedi.

 Kadınlar İstihdamda Yok Sayılıyor  

‘Ülke nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımız hizmet sektöründe memur, banka görevlisi, ebe, hemşire, odacı, hastabakıcı, hostes, sekreter, öğretmen, gişe memuru ve benzeri gibi düşük ücretli, yükselmeye kapalı mesleklerde istihdam edilmektedir’ diyen Ekonomist Ayten Karadağ,   Son 3 yılda Türkiye genelindeki kadın istihdamı oranı yüzde 23 düzeyinde seyretmektedir. AB ülkelerinde bu oran yüzde 57 civarındadır. Türkiye'de her 3 kadından 2'si işsizdir. İstihdam edilen kadınların yüzde 71'i kayıtdışı olarak çalışmaya devam etmektedir. Kadın nüfusun istihdam artışı, erkek istihdam artışının üçte biri kadardır. Kadınların işgücüne katılımı, hiç yok denecek kadar azdır. Yani istihdamda kadının yok sayıldığını,  geri planda bırakıldığını’ belirtti.

 Kadınlara İş Hayatında da Sahip Çıkılmalıyız  

‘Kadın istihdamı konusunda Denizli, İzmir İstanbul, Edirne ve Kırklareli illeri diğer illere göre bir nebze daha başarılı görünse de bu beş ilde bile kadın istihdamı oranı yüzde 27 civarındadır’ diyen Ekonomist Ayten Karadağ, açıklamasını şöyle sürdürdü;

 

Kayıtdışı çalışan kadınlarımızın kayıtlı istihdama teşviki için hiçbir ayrıma gidilmeksizin kadınların desteklenmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra sürdürülebilir kalkınmanın en önemli unsurlarından biri kadınların işgücüne katılımıdır. Kanunlardaki eşitlik, kültürel, toplumsal ve ekonomik nedenlerden dolayı istihdam rakamlarına yansımıyor. Kadınların iş hayatına girişini sağlayacak önlemlerin alınması, kadınların niteliksel gelişimini destekleyecek uygulamaların en kısa zamanda hayata geçirilmesi gerekiyor. Bizler biliyoruz ki, kadınlarımızın iş hayatına katılmasını sağlayamazsak toplumsal kalkınmayı da gerçekleştirmemiz mümkün değil. Gelişmekte olan ülke statüsünden gelişmiş ülke statüsüne geçmemizin en önemli şartı kadın istihdamının arttırılmasıdır. Bunlarla birlikte kadınlarımızın işe alımlarda uğradıkları ayrımcılıklara ve işyerlerinde maruz kaldıkları mobbing ve cinsel tacizlere de engel olacak ağır yaptırımlar getirilmelidir.

 

 



636 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.262832.3921
Euro34.778034.9173
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı