• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Türkiye’nin zeytin ağacı varlığı son 10 yılda 90 milyondan 170 milyona çıkınca Türk zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları yeni ihracat pazarları bulmak için yoğun bir tanıtım atağına geçti.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ve Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Ekonomi Bakanlığı’nın Koordinatörlüğü’nde, Çin, Japonya ve İran’dan “Zeytin ve Zeytinyağı Alım Heyeti” ağırlıyor. Üç ülkeden gelen 8’i gazeteci 32 kişilik heyet iki gün boyunca Türkiye’den 40 civarında zeytin ve zeytinyağı ihracatçısı firma ile ikili görüşmeler gerçekleştirecek. Türkiye’nin hedefi bu ülkelerdeki pazar payını yüzde 25’e çıkarmak.
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken, İzmir Hilton Oteli Balo Salonu’nda düzenlenen toplantıda Japonya’dan ve Çin’den gelen zeytin ve zeytinyağı ithalatçılarına Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı potansiyeli ile ilgili sunum yaptı. İran heyetine sunumu ise Ege İhracatçı Birlikleri Uzman Yardımcısı Gizem Dizdaroğlu gerçekleştirdi.
Zeytin ve zeytinyağının Anayurdu’nun Anadolu olduğunu belirten Metin Ölken, Anadolu’da 6 bin yıldan beri zeytin ve zeytinyağı üretimi, tüketimi ve kültürü olduğunu ve Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı üretimini uluslar arası standartlarda çok iyi yaptığını belirtti. Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı rekoltesinin son yıllardaki ağaç dikimleri ile sürekli arttığını ve önümüzdeki dönemde daha da artacağını anlatan Ölken, “2023 yılında 3.8 milyar dolar ihracata ulaşacak adımları atıyoruz. Bu amaçla Çin ve Japon alıcıları ikinci kez Türkiye’de ağırlıyoruz” dedi.
Türkiye'nin sofralık zeytin üretiminde dünyada ikinci, zeytinyağında ise dünyada dördüncü sırada yeraldığı bilgisini veren Ölken, şöyle konuştu; “Türkiye'deki zeytin ağaç sayısı 170 milyona ulaştı. Bu artışla birlikte hedefimiz sofralık zeytinde dünya birincisi, zeytinyağı üretiminde ise dünya ikincisi olmak. Zeytin ve zeytinyağını genellikle üretici ülkeler tüketmekle birlikte son yıllarda ABD, Kanada, Japonya, Avustralya başta olmak üzere gelir seviyesi yüksek ve sağlıklı beslenmeye önem veren ülkelerde artmaya başladı. Japonya’da yüzde 6, Çin’de ise yüzde 1 Pazar payımız var. Alım Heyetleri, fuarlar ve diğer organizasyonlarla hedefimiz her iki ülkede de yüzde 25 Pazar payına ulaşmayı hedefliyoruz.”
ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİNİN YÜZDE 5’İ, ZEYTİN ÜRETİMİNİN YÜZDE 12’Sİ TÜRKİYE’DEN
Dünya genelinde 3 milyon ton zeytinyağı üretildiğini, Türkiye'nin bu üretimde yüzde 5'lik paya sahip olduğunu belirten Ölken, dünyadaki tüketimin her geçen yıl arttığını, son 10 yılda tüketimin yaklaşık iki kat arttığına işaret etti.
Türkiye'nin 600 bin tonluk zeytinyağı ihracatı pazarının yüzde 4'ünü karşıladığını, 90 değişik ülkeye ihracat yaptığını kaydeden Ölken, sofralık zeytin üretiminde de Türkiye'nin yüzde 12'lik paya sahip olduğunu, bu üretimin 60 değişik ülkeye satıldığını söyledi.
Japonya ve Çin’in damak tadından dolayı çok fazla sofralık zeytin talebinde bulunmadığını, İran’a sofralık zeytin de satılabildiğini ifade eden ZZTK Başkanı Ölken, “2023 yılında 3.8 milyar dolar ihracata ulaşacak adımları atıyoruz. Bu ülkelerden gelen işadamları ile Türk firmaları görüşecekler ve çeşitli iş bağlantıları yapacaklar” diye konuştu. Tanıtım toplantısının ardından Japon, Çin ve İranlı işadamlarıyla Türk işadamları ikili görüşmelere geçti. İkili görüşmeler iki gün boyunca sürecek.

481 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.477332.6074
Euro34.596434.7351
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı