• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

ALİAĞA BELEDİYESİ ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ’NDE YAPILAN “AİOLİS KYME’Sİ: ŞEHİR VE YAYILIM ALANI” KONULU TOPLANTIDA KYME ANTİK KENTİ ENİNE BOYUNA KONUŞULDU.

İzmir’in Aliağa ilçesindeki Kyme Antik  kentinde 30 yıldır süren arkeolojik kazı çalışmalarını yürüten İtalyan ekibi, kazılar sonunda elde edilen bulguları ve antik kentin son durumunu Aliağa’da düzenlenen “Aiolis Kyme’si: Şehir ve yayılım alanı” konulu araştırma toplantısında kamuoyu ve arkeoloji dünyası ile paylaştı.

İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, İtalya’nın İzmir Konsolosu Igor Di Berardini, Aliağa Kaymakamı İbrahim Keklik,  Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, 22. dönem İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü, 1979 yılında Kyme Kazılarına başkanlık yapan Hasan Tahsin Uçankuş, 27 yıl Kyme Kazılarına başkanlık yapan Ordinaryüs Profesör Sebastiana Lagona'nın yanı sıra çok sayıda Türk ve İtalyan arkeoloğun katıldığı toplantı gün boyu sürdü. 
 

Araştırma toplantısında, Kyme kent merkezi Kazılarının yanı sıra, Kyme’ye komşu arazilerdeki sanayi kuruluşlarının sahalarında yapılan 'galeri' kazıları hakkında da bilgiler verildi. Kyme Kazı çalışmaları ve çalışmalarda gün ışığına çıkarılan eserlerin fotoğraflarının da yer aldığı bir serginin de açıldığı toplantı sonrası Kyme antik kenti ziyaret edildi. Program, Kyme Kazı Evi’nde düzenlenen kokteyl ile sona erdi.

LA MARCA; “EN BÜYÜK TEŞEKKÜR ALİAĞA BELEDİYESİ HAK EDİYOR”


Toplantının açış konuşmasında, Kazı çalışmalarına destek veren tüm kuruluşlara teşekkür eden Calabria Üniversitesi öğretim üyesi kazı başkanı Prof. Dr. Antonio La Marca; Aliağa Belediyesi’nin maddi manevi desteğini esirgemediğini belirterek “Bu önemli insanlık ve uygarlık mirasının gün ışığına kavuşmasına Aliağa Belediyesi büyük destek veriyor. Bu yüzden, en büyük teşekkürü Aliağa Belediyesi hak ediyor” dedi.

La Marca, toplantının, günümüz Aliağası için övünç kaynağı olan Kyme'nin büyük bir kültürel potansiyele sahip olduğu bilincini vermek ve İzmir Müzesi Arkeologları ile İtalyan Arkeolglar arasında sinerji sağlayarak işbirliği yapmak amacıyla düzenlendiğini sözlerine ekledi.

BAŞKAN OĞUZ; “KYME’NİN GÜN IŞIĞINA ÇIKMASI HEPİMİZ İÇİN BİR TARİHSEL SORUMLULUK VE GÖREV”

Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, Kyme için tarihçi Strabon’un “Aiolis’in en büyük ve en güzel kenti” dediğini anımsatarak, “Bu topraklar binlerce yıl uygarlığın geliştiği, insanlığın büyük tarih yolculuğuna ev sahipliği yaptı. Kyme’nin gün ışığına çıkması hepimiz için bir tarihsel sorumluluk ve görevi olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda Kyme kazılarına olanaklarımız ölçüsünde destek olmaktan gurur duyuyorum” dedi.

KAYMAKAM İBRAHİM KEKLİK;  ‘‘KAZILAR YAVAŞ İLERLİYOR’’

Aliağa Kaymakamı İbrahim Keklik, Kyme'nin Nemrut Körfezi'nde bulunan önemli bir uygarlık yeri olduğunun altını çizdi. Keklik, "Takip ettiğim üzere Kyme kazıları yavaş ilerliyor. Kazıların hızlandırılmasını talep ediyorum" diye konuştu.

TUNÇSU; ‘İZMİR’DE 18 KAZI BÖLGESİ VAR’

İzmir'deki 18 kazı bölgesinden Bergama, Efes ve Kyme kazılarının yabancı kazı heyetleri tarafından yapıldığını ifade eden İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, Kyme'deki kazılarda büyük emeği olan Ordinaryüs Profesör Sebastiana Lagona'ya teşekkür etti.

Kyme'deki kazı heyetinin çevreyle bütünleştiklerini ifade eden Tunçsu, "Türkiye'yle bütünleşerek çalışmalarını ayrı bir değer olarak görüyorum. Profesör Sebastiana Lagona Türk vatandaşlığına geçme talebinde bulundu. Yetmedi Aliağa'ya bir müze kazandırılmasına öncülük yaptı. Kendi özverisini ortaya koydu. Şimdi de La Marca aynı heyecanla devam ediyor" dedi.

Kyme kazısının bu inançla görselliğinin daha fazla artacağını ve kısa süre içerisinde turistlere sunulabilecek hale geleceğini düşündüğünü belirten Tunçsu, "İzmir kültürle birlikte sanayileşiyor. Tabi ki Aliağa bunun önemli bir örneğidir. Sanayi devi olan bir ilçede böyle bir kültür varlığının ortaya çıkarılarak tüm dünyaya sunulması, sanayi ve kültürün birlikte hareketini ortaya koyması açısından önemli bir örnektir" diye konuştu.

“SAVAŞIN VE  KRİZİN YAŞANDIĞI DÜNYA’DA KÜLTÜRÜ KONUŞMAK NE GÜZEL”


Kazı çalışmalarının Türk-İtalyan dostluğuna büyük katkısı olduğunu söyleyen İzmir İtalya Konsolosu Igor Di Bernardini “Ortadoğu’da savaşın, Avrupa’da ekonomik krizlerin yaşandığı bir dönemde kültürel bir etkinlikte bir arada olmak ne kadar güzel” diyerek Kyme kazı heyetine çalışmalarından dolayı teşekkür etti.


KENT ÇEVRESİ'NDEKİ KAZI VE ARAŞTIRMALAR

Toplantıda Kyme Antik Kenti mücavir alanı bölgesinde kurulan veya kurulacak sanayi kuruluşlarında yapılan galeri kazıları hakkında bilgiler aktarıldı. Kyme Kazı Başkan Yardımcısı Bekir Eskici’nin oturum başkanlığını yaptığı ilk bölümde "Kent Çevresi'ndeki Kazı ve Araştırmalar" başlığı altında Dört Yıldız Demir Çelik bölgesi kazılarını anlatan bir konuşma yapan Kazı Başkanı Profesör Antonio La Marca, eski tarihlerde bölgede kaçak kazıların yapıldığını, bu kazılarda çıkarılan çok sayıda mücevherin satıldığını veya yurt dışına kaçırıldığını ifade etti. Marca, buna örnek olarak; Kyme’den çıkan birçok mücevher takıların İngiltere’de British Museum’de sergilendiğine işaret etti. Oturumlarda daha sonra Erdal Korkmaz "Habaş Demir Çelik bölgesi kazıları", Mahir Atıcı "Nemport Liman bölgesi kazıları", Selma Kaya "İzmir Demir Çelik bölgesi kazıları", Elvan Tarakçıoğlu "Batıçim İskele bölgesi kazıları" konusunda tebliğlerini sundu

KENT ALANI İÇİNDEKİ KAZI VE ARAŞTIRMALAR

İkinci oturumda 30 yıl Kyme kazıların görev almış ve başkanlık yapmış olan Ord. Prof. Sebastiana Lagona’nın yönettiği "Kyme Antik Kenti Alanı içindeki kazı ve Araştırmalar" değerlendirildi. Bu oturumda; Giuseppe Ragone "Kyme Tarihi", Antonio La Marca "Kyme Kazı ve Araştırmaları", Stefania Mansuco "Kyme Tiyatrosu", Vincenzo Di Giovanni "Roma Dönemi Kyme'si Ekonomik Gelişimi", Nicolo Bruno "Kyme Sualtı Araştırmaları", Gino Crisci "Kyme Arkeometri Araştırmaları" konularında sunumlar yaptı.

KAZILARA DESTEK VEREN KURUM VE KULUŞLARA PLAKET VERİLDİ


Ayrıca kazı çalışmalarına sponsor olan ve katkı koyan; İzmir Demir Çelik, Dört Yıldız Demirçelik, Egelim Nakliyat, Ege Gübre, Eldor, HABAŞ, Nemport Konteyner Terminali, Opet ve Şimşekler firmaları ile Aliağa Kaymakamı İbrahim Keklik’e teşekkür plaketi plaket verildi. Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz’a teşekkür plaketini İtalya’nın İzmir Konsolosu Berardini verdi.



945 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı