• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Menderes Kaymakamlığı tarafından Ege Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen ve İzmir Kalkınma Ajansı’nca desteklenen “Klaros Bilicilik Merkezi Arkeopark Projesi” açılışla sona erdi.

Proje yürütücülüğünü Menderes Kaymakamlığı’nın yaptığı “Klaros Bilicilik Merkezi Arkeopark Projesi” kapsamında oluşturulan Türkiye’nin ilk Mulaj Arkeoparkı’nın açılışı Klaros Ören Yeri’nde gerçekleştirildi. Arkeopark Projesi, Klaros ören yeri ile bütünleşen görsel ve detaylı bilgilendirme panolarıyla bir Açıkhava müzesi sunabilmeyi hedefliyor.

  

Açılış İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, Menderes Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ergüder Can, EÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuran Şahin ve başkanlık ettiği kazı ekibinin katılımıyla gerçekleşti.

  

“Klaros Bilicilik Merkezi Arkeopark Projesi”ni 5 yıllık bir hayalin gerçekleşmesi olarak tanımlayan Prof. Dr. Nuran Şahin, “2005 yılında kehanet gecesi ritüeliyle bir ilki gerçekleştirmiştik. Bu kez de ören yerinde mulaj arkeoparkı projesinin hayata geçmesiyle yine bir ilki yaşıyoruz. Bu proje kapsamında Klaros’ta bulunmuş eserlerin kopyaları yaptırılabilmiştir. Arkeopark projesi sürdürülebilir bir projedir ve sponsor bulundukça diğer eserlerin de kopyaları yaptırılacaktır. Kazılar bir ekip işidir. Kazı başkanları işin vitrini, kazı ekibi ise mutfağıdır.  Bu proje de kazı ekibimizin ürünüdür. Bu projenin gerçekleşmesinde büyük emekleri geçen tüm ekibe teşekkür ediyorum. Projemiz, arkeoloji öğrencilerine plastik eserleri dokunarak algılama ve detaylı inceleme olanağı sağlayan bir okul niteliğindedir. En temel amacımız  Klarosu yaşanabilir bir ören yerine dönüştürmek ve gelen ziyaretçilerin geçmişi daha kolay algılamalarını sağlamaktır” dedi.

  

Projenin ortak bir yapım olmasının onu önemli hale getiren unsurlardan biri olduğunun altını çizen EÜ Rektörü  Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, “ Bu proje, üniversite yerel idare ve vilayetin ve onun kuruluşlarının birlikte gerçekleştirdiği, Türkiye’ye örnek olabilecek olan bir projedir. Menderes ilçesi, Kültür Turizm bakanlığının Türkiye’deki 79 antik kentinden 2 tanesini barındıran en önemli yerleşkelerinden biridir. Bu projenin gerçekleştiği yer, turizmi ülkenin ve kalkınmanın hedefleri arasına koyan stratejik planlarda en önemli yerleşim alanlarından birisidir. Bir üniversite bilim üretirken ürettiği bilgiyi toplumla paylaşma sorumluluğunu yerine getirmelidir. Ege Üniversitesi 56 yıllık bir üniversite olarak ürettiği bilimi toplumla paylaşma sorumluluğunu yerine getirmek için bu projeyi gerçekleştirmiştir.  Arkeoloji, geçmişi öğreterek geleceği şekillendirmek ve bizim doğaya karşı nasıl davranmamız gerektiğini, bizden öncekilerin neler başardığını öğretmek içindir. Arkeololoji bilimine emek veren Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümünün tüm kazı başkanlarına teşekkür ediyorum. Burada yapmaya çalıştığımız şey müzelerde değil gerçek yerinde gerçek görüntülere benzer görüntülerle tarihimizi öğrenme ve dünyaya öğretmektir. Ege Bölgesi büyük bir kültür bandında bulunmaktadır. Bizler turistleri sadece otellerde kapalı sistemlerde değil, toprağımızın her karışına ayaklarını bastırarak, kültürümüzü öğretmeliyiz” diye konuştu.

  

 İzmir Valisi Cahit Kıraç, “Ülkemiz gerçekten bir kültür cennetidir. Tarihin derinliklerinde gömülmüş bu eserleri üniversitelerimizden destek aldıkça dünyaya daha rahat tanıştıracağız. İzmir bu alanda çok zengin bölgelerden biridir. Şu an fiilen 21 kazımız devam etmektedir. Bu kazıların sadece 3’ünü yabancı bilim ekipleri tarafından yürütüyoruz. Çoğunu kendi yetiştirdiğimiz, üniversitelerimizin değerli bilim adamları tarafından yürütür noktadayız. Kalkınma ajansımız da ilimizin tanıtılması ve ilimize yabancı sermayenin getirilmesi amaçlarına destek vermeye devam etmektedir” şeklinde konuştu.

  

Menderes Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu ise “Bu büyük projemizin bütçesi 305 bin 407 TL’ dir ve bu bütçenin yüzde 75’i İzmir Kalkınma Ajansı, yüzde 25’i de Menderes Kaymakamlığınca karşılandı. Proje ile büyük bir arkeopark oluşturulmuştur. Bu kapsamda kazılardan elde edilen 13 eserin mulajlarına yer verilmiştir” dedi.

  

İzmir bölgesinde turizmin çeşitlendirilmesiyle bölgenin turizmde rekabet edebilirliğinin artırılmasına ve çevresel kalitenin iyileştirilmesine katkıda bulunmak hedefiyle, İzmir Kalkınma Ajansı tarafından yayınlanan 2009 Yılı Turizm ve Çevre Mali Destek Programı kapsamında desteklenen “Klaros Bilicilik Merkezi Arkeopark Projesi” 17 Eylül 2011 tarihinde sona erecek.

  Konuşmaların ardından Klaros Bilicilik Merkezi Akeopak Projesinin açılışı gerçekleştirildi. Daha sonra davetliler mulaj çalışmalarını izledi. Alandaki gezi sırasında Vali Cahit KIRAÇ kazıdan çıkarılan bir tahta oturarak  poz verdi.

985 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı