• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

RUS HEYETİ EGE BÖLGESİ’NDE İZLENEBİLİR YAŞ MEYVE ÜRETİMİNİ TEST ETTİ ONAYLADI

Yaş meyve sebze ihracatında yüzde 37’lik payla Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olan Rusya’ya yaş meyve ihracatımızın daha da artmasının yolu açıldı. “Rusya Federasyonu Federal Veterinerlik ve Bitki Karantina Servisi yetkilerinden oluşan bir heyet, 13-14 Temmuz 2011 tarihlerinde Ege İhracatçı Birlikleri, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte İzmir’in Selçuk ve Menderes ilçelerindeki EKÜY (Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi) Projesi kapsamındaki taze meyve üreticileriyle görüşmelerde bulundu.

 


   Rusya Federasyonu Federal Veterinerlik ve Bitki Karantina Servisi Başkan Yardımcısı Aleksey Saurin başkanlığındaki heyete Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün yürüttüğü Entegre ve Kontrollü Üretim Yönetimi Projesi (EKÜY) ve Ege İhracatçı Birlikleri’nin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve İzmir Ziraat Odası ile birlikte geliştirdiği, İzmir Kalkınma Ajansı’nın Tarım ve Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında desteklediği gıdada izlenebilirliği tarladan sofraya kadar internet ortamında sağlayan “İyi Tarım Yüksek Bilgi ve Teknoloji Projesi” hakkında bilgiler verdiklerini anlatan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Rus heyetin Türkiye’den olumlu izlenimlerle ayrıldığını kaydetti.

 

Rus heyetin programın ilk gününde Selçuk ilçesinde yer alan şeftali bahçelerini gezdiğini belirten Türkmenoğlu, “Ertesi gün Menderes ilçesinde yer alan bağlarda incelemelerde bulundular, aynı günün akşamında İhracatçı Birlikleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerinin katılımı ile gerçekleşen toplantıda izlenimlerini paylaşma imkânı buldular. Heyet Başkanı Rusya Federasyonu Federal Veterinerlik ve Bitki Karantina Servisi Başkan Yardımcısı Aleksey Saurin bölgemizdeki üretim ve izlenebirlik, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün EKÜY Projesi ve Ege İhracatçı Birlikleri’nin İZKA destekli “İyi Tarım Yüksek Bilgi ve Teknoloji Projesi” ile ilgili bilgilendikten sonra, yaptıkları değerlendirmede hem üretim, denetim ve ihracatçının konuya yaklaşımı ve sözleşmeli üretim ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinin denetim ve projelerini olumlu buldular. Rusya’ya ithal edilen mallarda yapılan random kontrollerde her sene daha nitelikli ve saglıklı ürünün Türkiye’den geldiğini ifade ettiler. Bölgemizdeki paydaşlara memnuniyetlerini ifade ederek İzmir’den ayrıldılar” diye konuştu.

 

İhracatta müşteri memnuniyetinin önemine işaret eden Türkmenoğlu, şöyle konuştu; “Rusya, Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatında yüzde 37’lik paya sahip. Rusya’ya 2010 yılında 789 milyon 360 bin dolarlık yaş meyve sebze ihraç ettik. 2011 yılının ilk yarısında ise ihracatımız 2010 yılının ilk yarısına göre yüzde 17’lik artışla 431 milyon 577 bin dolara ulaştı. Yıllık 5.5 milyar dolar seviyesinde yaş meyve sebze ithalatı yapan Rusya’nin ithalatında yüzde 15’lik payla birinci ülke konumundayız. Katma değeri yüksek olan yaş meyve sebze ihracatımızı Rusya’ya daha da arttırmamızın yolu sağlıklı ve izlenebilir ürünler üretmekten geçiyor. Sağlıklı ve izlenebilir üretim yaptığımız takdirde 143 milyonluk Rusya pazarına ihracatımız kısa sürede milyar dolar seviyelerine ulaşır.”

Rusya’ya yönelik ihracatta müşteri memnuniyetinin devamı için üretici ve ihracatçının işbirliğinin çok önemli olduğuna vurgu yapan EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, “Rusya’nın pestisit kriterlerine uygun üretim çok önemli. Ege Bölgesi’nden Rusya’ya yapılan yaş üzüm, şeftali, kiraz ve narenciye ihracatında Rusya Tarım Bakanlığı’nın memnuniyetinin devamının sağlanması yaş meyve üretim  zincirindeki tüm paydaşların öncelikli görevi olmalı. Bu sayede yaş meyve sebze sektöründeki tüm paydaşların refahı artar” diyerek sözlerine son verdi.



553 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı