• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Ülkemiz doğal çiçek soğanları yönünden son derece zengin bir coğrafyada bulunuyor

Ters lale soğanlarının son örneklerinin de Hollanda’ya kaçırılma teşebbüsü “Yeni lale çeşitlerini geliştirme” projesiyle laleyi vatanına geri döndürmek için çaba sarfeden bilim adamlarını çok üzdü. Prof. Dr. Ercan Özzambak, doğal çiçek soğanları yönünden son derece zengin bir coğrafyada olan ülkemizin bu tür teşebbüslerle kendi ürünlerini ithal etmek durumunda kaldığını belirterek, “Yalnız çiçek soğanı değil kavun, bezelye, soğan gibi bir çok sebze de yine yurtdışına habersiz olarak çıkartılmaktadır” dedi.
Ege Üniversitesi Ziraat fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı (Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Doğal Çiçek Soğanları Teknik Komite Üyesi) Prof. Dr. M. Ercan Özzambak, Anadolu topraklarında 40 cins içinde 700 tür soğanlı yumrulu bitki yetiştiğini belirterek, “Bunlardan en önemlilerinden birisi de Hollandalılar tarafından yurt dışına gizlice kaçırılmak istenen Fritillaria cinsidir. Fritillaria cinsi içinde, yalnızca ülkemize özgü olan 14 endemik türle birlikte toplam 41 tür vardır. Bu türlerden Adıyaman Lalesi, belirli miktarlarda ihraç edilebilir iken, diğer türlerin doğadan toplanması, yurtdışına çıkarılması yasaktır” dedi.
500 YILDIR KAÇIRILIYOR
Türkiye’nin sahip olduğu bu doğal zenginliklerin çok eski tarihlerden beri yabancıların dikkatini çekerek, ülkemizden gizlice çıkarıldığını belirten Prof. Dr. Özzambak, “Günümüzden yaklaşık olarak 500 yıl önce Avusturya- Macar İmparatorluğu Elçisi Busbecq, lale soğanını, 1576’da Fransız Botanikçi Carolus Carolus Clusius’ta ağlayan gelin soğanlarını yurt dışına götürmüşlerdir” diye konuştu.
ORİJİNİ ÜLKEMİZ OLAN BİTKİLERİ İTHAL EDİYORUZ
Bu bitkilerin yıllar boyunca ıslah edilerek günümzüde çok sayıda yeni ticari çeşit elde edildiğini belirten Prof. Dr. Ercan Özzambak, orijini ülkemiz olan bu çeşitleri ithal ederek yetiştirmek zorunda olmamızın, çok acı bir gerçek olarak karşımıza çıktığını ifade etti.

Günümüzde önemi bilim adamları ve doğaseverler tarafından daha çok kavranan genetik kaynaklarımız, doğal çiçek soğanlarının nesillerini koruma ve onları kültüre almaya yönelik olarak üniversitelerimizde ve araştırma enstitülerimizde çok sayıda proje yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Özzambak, “Ayrıca doğal çiçek soğanları Teknik Komitesi de, soğan sökümleri ve soğan ihracatını  denetlemektedir” diyerek, bir taraftan yok olan varlıklarımızı korumaya çalışırken, diğer taraftan bitki kaçırma haberlerinin üzüntü verici olduğunu söyledi.

(Ege Ajans)



667 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.142532.2713
Euro34.804134.9436
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı