• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Üniversite Sanayi İşbirliği 2001 Ulusal Kongresi geniş katılımla başladı

“Üniversite Sanayi İşbirliği 2001 Ulusal Kongresi” Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde başladı
Kongreye İzmir Valisi M.Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Candeğer Yılmaz, Üniversite Sanayi İşbirliği Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Prof.Dr. Hamit Serbest EBİLTEM Müdürü Prof.Dr. Fazilet Vardar, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yorgancılar, akademisyenler ve sanayiciler katıldı.
 İzmir Valisi Cahit Kıraç eğitim kültür tarih turizm ve tarım kenti olan İzmir’de kurumlar arası ilişkilerin gelişimi adına Ege Üniversitesi’nin çok kaliteli çalışmalar yaptığını söyledi. Ülkenin sahip olduğu kaynaklarla potansiyelini geliştirmesini var olmanın temel gerekliliği olduğunu belirten Vali Kıraç “Gelişim yüksek katma değerli ürünler üretilerek sağlanır bunun da yolu işbirliğidir. Son yıllarda sanayicilerimiz uluslararası pazarlarda tecrübe sahibi oldu. Kendi teknolojimizi üretmeden uluslararası anlamda kabul görmek mümkün değildir. Üniversite sanayi işbirliği bu konuda en önemli basamaktır. Günümüz dünyası çok hızlı değişimlere sahip olmaktadır. Çağa ayak uydurabilmek için işbirliğine önem veren bir toplum oluşturulmalıdır. Bilime yatırım yapan ülkeler büyük avantaja sahiptir. Bilimin raflarda kalması yerine pazara uyarlanması gereklidir. Bu kadar bilim adamı olan bir ülkenin onları kullanmaması günahtır ”dedi.


 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, uzun yıllardır çok konuşulan bir konu olan üniversite sanayi işbirliğini bazı üniversitelerin başardığını bazılarının ise henüz ilerleme aşamasında olduğunu söyledi. Üniversitelerin zaman konusunda hızlanmaları gerektiğini belirten Kocaoğlu  “Gecikmiş bir araştırmanın zamanı doğru kullanmamak olduğu görüşündeyim” dedi. Kocaoğlu “Biz Büyükşehir Belediyesi olarak tüm üniversitelerin ilgili dallarıyla ilişki içerisindeyiz bunun yanı sıra İzmir Ekonomik Kalkınma Kurulu bünyesi altında üniversite temsilcileriyle sanayi temsilcilerini bir araya getiriyor ve sorunları birlikte tartışmalarını sağlıyoruz. Her iki tarafın da eksikleri var. Bu eksikliklerin göz önünde tutularak iletişimin artırılması gerekir. Türkiye büyük bir potansiyele sahip, yeter ki kurumlar kenetlensin.”dedi.
 “KORKULARIMIZI YENMEYE VE İŞBİRLİĞİNE İHTİYACIMIZ VAR”
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz yaptığı konuşmada Ege Üniversitesi’nin çağdaş eğitimin yanında sanayi-üniversite bazında önemli adımlar atan ve gelecekte de bunu hedefleyen ilk üniversite olduğunu ifade etti. Prof.Dr. Yılmaz “Biz Türkiye’yi sürekli analiz ettik. Nerede olduğumuzu araştırdık ve eksiklerimizi anladık. Biz neden bu kadar geri kalıyoruz, nerede bu kadar sıkıntı yaşıyoruz gibi soruların analizini yaparak bu alandaki sorunların aşılacağına inanıyorum. Üniversite sanayi işbirliğinin içini doldurabilecek kapasiteye sahibiz. Korkularımızı yenmeye ve işbirliğine ihtiyacımız var” dedi. Akademik yapı, idari yapı ve kanunların daha iyi eşlenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Yılmaz “Önemli olan öğrenmeyi öğrenmektir böylelikle dünyanın vahşi rekabetçi ortamında Türkiye daha ileri gidebilir. Un var şeker var ama helva yapmıyoruz” diye konuştu.
Üniversite Sanayi İşbirliği Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamit Serbest yaptığı açıklamada sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçildiğini dolayısıyla bilgiye sahip olanın öne çıkaracağını belirtti. Türkiye’deki okuma yazma oranının ve diplomalı vatandaşların sayısını açıklayan Prof. Dr. Serbest, nitelikli eğitime ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye’de son yıllarda ARGE ile ilgili verilere ulaşamadığını söyleyen Prof. Dr. Serbest “ Elimizde bilimsel veri olmamasında son yıllarda düşüş yaşadığımız sonucu çıkartıyorum” dedi. Türkiye’nin kendi insanı ile kendi teknolojisini geliştirmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Serbest “Son yıllarda bilimsel olarak tüm araştırma alanlarında düşüş var. Türkiye ortaya konan hiçbir destek mekanizmasını etkili kullanamıyor” dedi.
Ege Üniversitesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yorgancılar sanayicilerin bilgi birikiminden yararlanmak istediklerini, üniversitelerin de aynı yönde talepleri olduğunu ifade etti. Önemli olan unsurun engellerin kaldırılması olduğunu söyledi. ARGE’ye ayrılan bütçenin AB ortalamasının çok altında olduğunu ifade eden Yorgancılar “ Ne yazık ki bilimsel seviye istenilen düzeyde değil. Her insan üniversite okumalı mantığını da bir kenara bırakalım. Eğitim sistemini düzeltmek gerekiyor. Ezberci eğitim fayda sağlamaz” dedi.


Üniversite Sanayi İşbirliği 2001 Ulusal Kongresi, iki gün boyunca Üniversite-Sanayi işbirliği konusunda sunulacak bildiriler ve panellerle iki gün sürecek.

(Ege Ajans)



615 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı