• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Kırım Tatarları baharı tepreşle kutladı. “İzmir Kırım Türkleri Derneği”nin organize ettiği baharı karşılama pikniği her yıl olduğu gibi Mayıs’ın üçüncü haftasında 6 yüz Kırım Tatarıyla kutlandı

İzmir’de ve Türkiyenin dört bir yanında yaşayan 6 yüz Kırım Tatarı  İzmir Kırım Türkleri Derneği’nin organizasyonu ile Çiçekliköy’de düzenlenen “Tepreş Şenliklerinde” (Bahar bayramında) bir araya geldi. Tatar ve Tatarseverlerin gün boyu folklor gösterileri,müzik ve çeşitli yarışmalarla mutlu bir gün yaşadı. Dernek başkanı Erdin Boray, tepreşe katılamayan yüzlerle Tatar ve Tatar dostundan tebrik mesajları aldıklarını, haziranın ilk haftasına kadar çeşitli illerde Kırım Türkleri’ne özel Bahar Bayramı olan tepreşin kutlanacağını söyledi.


       Boray tepreş hakkında şu bilgileri vardı:

Tepreşmek ve depreşmek, baharın gelişiyle, havaların ısınmasıyla doğa uyanışa geçer, kışla  uykuya geçen tabiat baharla kıpırdanmaya yani depreşmeye başlar ve bahar bize kırlara gitme hissi verir. Kırım Türkleri baharın gelişiyle birlikte sık sık göremediği karındaşlarını (soydaşlarını) bu vesile ile görür. Bir başka açıdan “tepreşmek” tepinme anlamına gelir. O gün bütün konuklar bir bakıma tepinerek kurtlarını döker.
Kaynaşmanın,dayanışmanın, ve eğlencenin 7 den 77 ye yaşandığı piknikte halk oyunları oynandı, bereketi test etmek içim kalakaytıgırtması yapıldı, yöresel yemeklerden çibörek yenildi, Kırım halk türküleri söylendi, geleneksel hale gelmiş piknik yarışmaları yapıldı. Ayrıca geleneksel  tepreş duası yapıldı. İzmir Kırım Türkleri Derneği Başkanı  Erdim Boray, “Tüm Tatarların bir araya gelerek  örf ve adetlerini birlikte  yerine getirdiği Tepreşin olmazsa olmazlarından  çibörek geç bayatlaması ile atalarımızın at sırtında beraberinde getirdiği bir yiyecek olduğundan çok önemlidir” dedi.Tepreşe emeği geçenlere plaket verildi ve oyun havaları ile piknik sona erdi. 
BEREKETİ TEST İÇİN  “KALAKAY TIGIRTMASI”

Bereketi test etmek için un, yağ, tuz ile hamur yoğrulur ve fırında pişirilir. Düz bir zeminde yuvarlanır. Kabaran tarafı yukarı gelirse o yılın bereketli geçeceğine inanılır.

(Ege Ajans)



602 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı