• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Dünya Beyin Haftası çerçevesinde Ege Üniversitesi(EÜ)’nde düzenlenen “Sanatsal Sinemada Beyin ve Davranış” seminerlerinin üçüncüsü EÜ Tıp Fakültesi Muhittin Erel Amfisi’nde yapıldı.

Bu yılki konusu “Ütopyalar/ Distopyalar” olarak belirlenen ve toplam dört gün sürecek etkinlik çerçevesinde, EÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Eğrilmez ile EÜ İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü Sinema Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Lale Kabadayı, İngiliz yazar George Orwell’ın ünlü romanından beyazperdeye aktarılan “1984” filmini irdeledi.         Psikiyatrist Doç. Dr. Ayhan Eğrilmez, filmdeki birey ve topluluk psikolojisinin sunumu üzerine değerlendirme yaparak, insanın temel içgüdüsünün yıkıcılık üzerine kurulu olduğunu ancak aile, sosyal çevre ve devlet yapılanması aracılığıyla insanın isteklerini kontrol altına almayı öğrendiğini vurguladı. Doç. Dr. Eğrilmez, “1984” filmine kaynaklık eden romanın, günümüzün postmodern değerlerine yönelik çok sayıda referansı içerdiğine dikkat çekti.       Doç. Dr. Lale Kabadayı ise, “1984” filminin, “henüz varolmayan dünyalar” sunan diğer distopik filmler gibi belirli bir zamana denk gelmeyecek şekilde insana dair korkulardan yola çıkarak yapılandığını hatırlattı. “Hayali kötü mekân/ülke” anlamına gelen distopyaların pek çok ülke sineması tarafından işlendiğini belirten Kabadayı, bilim ve teknolojinin gelişmesine bağlı korkuların bilimkurgu filmlerinde metaforlar aracılığıyla yansıtıldığını söyledi.       Kırkaltı yıllık yaşamına başarılı on kitap sığdıran dünyaca ünlü yazar George Orwell’ın en önemli eserleri arasında, “Daralma”, “Hayvan Çiftliği” ve “Bin Dokuz Yüz Seksen Dört” romanları sayılıyor. Yazar, dönemler üstü değerlendirmeler yaptığı kitaplarında, insanın kendi kendisi ve toplumla olan ilişkilerine hümanist yaklaşımıyla dikkat çekiyor.

         Orwell’ın romanlarında kurduğu dünya gibi diğer yapımlarda da distopik özelliklerin irdelendiği Dünya Beyin Haftası etkinliğinde ayrıca Steven Spielberg’in yönettiği “Azınlık Raporu”, Stanley Kubrick’in filmi “2001: Uzay Macerası” ve Terry Gilliam’ın yönettiği “Brazil” ele alınıyor. Türkiye Beyin Araştırmaları ve Sinirbilimleri Derneği-TÜBAS, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV ve Sinema Bölümü işbirliği ile düzenlenen etkinlik, her yıl, tıp bilimleri ve sinema alanından uzmanları biraraya getirerek, film örnekleri çerçevesinde irdelemeler yapılmasını hedefliyor.

(Ege Ajans)



2155 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı