• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

1.Ulusal Tarım Kongresi tam not aldı

Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi dekanlığının desteklediği ve fakülte öğrencilerinin oluşturduğu Tarım Topluluğu tarafından düzenlenen 1. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi Prof. Dr. Feyzi Önder Konferans Salonunda açıldı. 3 gün boyunca 6 oturumdan, poster sunumundan ve söyleşiden oluşacak olan kongre çeşitli üniversitelerden gelen Ziraat Fakültesi öğrencilerinin katılımı ile Türkiye’nin ilk ulusal öğrenci tarım kongresi olma özelliğini taşıyor.
Dünya tarım sektöründe Türkiye’nin konumuna değinen EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süer Anaç  “ Türkiye 800 milyar dolar gayri safi milli hâsılasının yüzde 8-9’unu tarımdan sağlayan, büyüklüğü ile Dünya’daki 7’inci büyük tarım üreticisi ülkedir. Ülkemizin bir ili kadar alana sahip, yıllık tarımsal üretim oranı 110 milyar dolar olan Hollanda’nın ise 85 milyar dolar ihracatı vardır. Dolayısı ile Türkiye’nin Dünya sıralamasında daha iyi bir konumda olması gerekir. Buğdayda ki ihracatımız 120 milyar dolar gibi ciddi bir boyuta ulaşmış durumda. Her ay yaklaşık olarak 12 milyar dolar ihracat yapan, bunun içersinde de tarım ve tarıma dayalı sanayiye çok ciddi boyutta katkı sağlayan ülke durumundayız. Küresel iklim değişimlerinde tarımın payı yüzde 14’tür. Orman alanlarının tarımsal alanlara dönüştürülmesi ile tarım yüzde 20’lik bir ek paya sahiptir. 1800-1900’lü yıllarda tarım ürünleri fiyatları özellikle gelişmekte olan ülkelerde ciddi sıkıntılara yol açmıştır. 2000 yılında yüz lira olan bir tarım ürünü 2011 yılında üç yüz – dört yüz liraya çıkmıştır. Dünyada tarımsal ürünlerinde hızlı artış söz konusudur. 2030 yılında artan nüfus oranımıza paralel olarak tarımsal ürün üretimimizi yüzde 30 – 40 arttırmak zorundayız. Dünya da nüfus oranı her yıl 80 milyon kadar artış gözlenmekte. 2050 yılında ise yüzde 70 oranında tarımsal ürün artışı sağlamamız gerekir” diye konuştu.
EÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fazıl Akın Olgun ise “ Tarım 80’li yıllara kadar Türkiye’nin lokomotif sektörüydü. 80’li yıllardan sonra tarım politikalarının değiştirilmesi ile ikinci plana itildi. Bu sebeple arzulanan gelişmeyi sağlayamadı. Neticede ekonomik gelişmede çok büyük pay sahibi oldu ancak günümüzün aşırı rekabet koşullarında gelişmiş ülkelerle mücadele edebilmesi söz konusu değil. Geçmişten bugüne kadar çok önemli gelişmeler kaydedilmesine rağmen yeterli olmadı. Önümüzdeki dönemde tarımın ağırlık kazanacağından dolayı çabalarımızla ülke ekonomisine çok daha fazla katkı sağlayacağımıza inanıyoruz. Bu toplantı ile öğrencilerimize sorumluluk verilmesi halinde her türlü engelleri aşarak her güçlüğü yenebildiklerini gördük” dedi.
  Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi “Burada kendi sorunlarınızı kendiniz tartışacaksınız. Buradaki çalışmalarınızın bir kültür ve gelenek oluşturacağına inanıyorum ve bunu önemsiyorum. Buradaki çalışmalarınızla sadece bilimi değil dostluğu ve paylaşımlarınızı da pekiştireceksiniz. Tarım sektörü gıda ile doğrudan bağlantılı olduğu için Türkiye’nin ve Dünyanın birinci sektörüdür. Bu noktada gıda güvencesi bizim en temel noktamızdır. Bunu sağlamak gibi bir önceliğimiz var. Bunu yaparken doğa ile barışık, çevreyi koruyan ve sürdürülebilir bir yaşamı hedefleyen bir tarımdan bahsediyoruz” diye konuştu.

Öğrencileri temsilen konuşma yapan EÜ Ziraat Fakültesi Tarım Topluluğu Başkanı Eray Karadağ “Öğrenci perspektifinden tarımsal faaliyetleri irdelemek, aksaklıkları ve eksiklikleri özgür ve çağdaş bir ortamda sunmayı amaç edinmekteyiz. Tarım sektörü ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişiminde önemli görev üstlenmiş ve bu görevi etkin bir şekilde sürdürmüştür. Tarımın milli gelire katkısı, sanayi sektörüne sağladığı ham madde ve desteğin yanında sağlıklı çevrenin oluşması ve korunması, ekolojik dengenin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından tüm ülke halkını ilgilendirmesi ile ekonomik ve sosyal sektör olma özelliğini korumaktadır” dedi.

(Ege Ajans)



514 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı