• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Ege’de her yönüyle Medya Okuryazarlığı konuşuldu

Ege Koop ve Ege Üniversitesi(EÜ) İletişim Fakültesi işbirliği ile “Medya okuryazarlığı semineri ve paneli” gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan seminere akademisyenler, öğrenciler ve katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.

 

Etkinliğin açılışında konuşan Ege Koop Başkanı Hüseyin Aslan; “Üniversite gençliğimizi geleceğe donanımlı şekilde hazırlamak için bir çok çalışma yürütüyoruz. Gençlerin söz konusu panellere aktif katılımı bizi çok mutlu ediyor. Çağımız bilgi çağıdır. Bunun etkili araçları da Radyo, Tv, Gazete ve Dergilerdir. Medya Okur Yazarlığı özellikle Radyo ve Tv yayınlarının fayda veya zarar yanlarının anlaşılması noktasında önemlidir. Şiddet, cinsellik, ayrımcılık içerikli medya yayınları sosyal ve psikolojik yapı üzerinde olumsuz etki yapmaktadır. Toplum olarak vaktimizin 3’te 1’ini televizyon karşısında geçiriyoruz. Medya Okur Yazarlığı konusu yarar ve zararı ayırt etmemizde fayda sağlayacak en önemli konudur” diye konuştu.

 

Ege Koop Danışma Kurulu Başkanı Öcal Uluç; “Ege Üniversiteli gençlerle buluşmaktan büyük mutluluk duydum. Burada olmasından çok mutlu olduğum Hıncal Uluç kardeşimle gazetecilik mesleğine ay farkı gibi bir zamanla başladık. Yaşadığımız bunca mesleki deneyim sürecinde medya sorunlarıyla sık sık karşı karşıya geldik. Yaşanan sorunların hepsi demokrasinin gelişememesi kaynaklı sorunlardı. Katılımcı demokrasinin gelişemediği yerde medyanın gelişebilmesi mümkün olamazdı. Bu tip eğitim seminerlerinin artmasıyla katılımcı demokrasi de gelişecek diye umuyorum. Bugün basınımız da demokrasimiz kadar sağlıksız. Çocuklarımız 900 saat ders çalışıyor, 1200 saat televizyon izliyor. Medya Okuryazarlığı konusuna gereken önemi vermek zorundayız” şeklinde konuştu.

 

Ege Koop Danışma Kurulu Üyesi Avukat Metin Öney ise konuşmasında; “Ege Koop olarak Ege Üniversiteli öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği eğitim seminerleri düzenliyoruz. Demokrasi rejiminin işleyişi, Anayasanın değiştirilemez hükümleri, Anayasal haklarımız ve kurumlarımız konularında verdiğimiz seminerlerin verimli geçtiğini gördük. Çalışmalarımızı devam ettirme kararı aldık. Dünyada meclis önderliğinde kazanılan tek kurtuluş savaşı bizim savaşımız. Bu yıl da düzenlenen seminerler sonunda 19 Mayıs tarihinde Anıtkabir’i ve TBMM’yi ziyaret edeceğiz. Bu gün de Medya Okur Yazarlığı konusunda gerçekleşen söyleşinin faydalı olmasını diliyorum” dedi.

 

Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen panelde RTÜK önerisiyle ilköğretim okullarında seçmeli ders olarak okutulan “Medya Okuryazarlığının” önemi vurgulanarak, bu dersin zorunlu olması istendi. Panelde, çocukların yılda 9 yüz saatini okulda, bin 500 saatinin ise ekran karşısında geçtiğini hatırlatarak en etkili öğreticinin medya olduğu ifade edildi. İletişim eğitiminin önemine değinilen panelde,  Medya Okuryazarlığı gibi, çocuğun geleceğinde çok önemli bir role sahip olacak olan dersin 4 yıl iletişim eğitimi alıp, bizzat “Medya Okuryazarlığı” dersini görmüş olan İletişim Fakültesi mezunları tarafında verilmesi gerektiği belirtildi.

  

MEDYA OKURYAZARLIĞI DERSİ UYGAR OLMANIN GEREKLİLİĞİDİR

 

Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda büyük bir katılımla gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü İzmir İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Ceran’ın yaptığı panelde, radyo televizyon yayınları ve etkileri konulmasında geniş deneyime sahip olan RTÜK Uzman denetçisi Yusuf Turan “Medya Okuryazarlığı dersi ve RTÜK iliksisi hakkında bilgiler vererek şunları söyledi: “Medya okuryazarlığı konusunda halk bilinç noktasına ulaşmamıştır. Ya da okullardaki medya okuryazarlığı dersini seçme bakımından düşünüldüğünde bilinç düzeyinin gelişmediği görülür. Üniversitelerin sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapması varlık nedenlerinin başında gelir. RTÜK’ün iki temel işlevi vardır. Bunlardan biri toplumun tümünü koruma sorumluluğudur, diğeri ise negatif etkilerden toplumu uzak tutma görevidir. Hepimiz savunmasız bir kültür tüketicisiyiz. Medya okuryazarlığı dersi bir anlamda uygar olmanın gerekliliğidir.”

   

EN ETKİLİ ÖĞRETİCİ MEDYA

 İnsanların günlerinin yüzde on dokuzuna televizyon izleyerek, eğer gazete okuyorsa yüzde 1.8’ini gazete okuyarak ve gittikçe artan bir süreyi de bilgisayar karşısında geçirdiğini, internet medyası/paylaşım siteleriyle radyo ile ömrünün 4’te birini medyanın kontrolünde olduğunu belirten Yard. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı, “Çocukların yılda yaklaşık 9 yüz saatini okulda, bin 500 saatini ekran karşısında geçirdiğini düşünürsek gerçek öğreticinin medya olduğu gerçeği daha çok anlaşılacaktır” dedi

537 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı