• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Hamza Rüstem Fotoğraf Evi’nin açılış töreni gerçekleşti

Karşıyaka’nın Mavişehir semtinde Türkiye’nin ilk müze stili fotoğraf evi olan Hamza Rüstem Fotoğraf Evi, Karşıyaka Belediyesi’nin desteği ile açıldı. Törene ilgi üst düzeyde idi. Saygı duruşu ve bando eşliğinde okunan İstiklâl Marşı’nın ardından Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’a verilen plaket ve Başkan’ın konuşması ile açılış töreni başladı.
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak kısaca, Hamza Rüstem’in kişiliğinden ve fotoğraf yaşamından bahsetti ve Hamza Rüstem Fotoğraf Evi’nin İzmir’in kent kültürüne önemli katkıları olacağının altını çizdi. Ardından Hamza Rüstem Fotoğraf Evi’nin bağışçısı olan Mert Rüstem’e ve bu çalışmada katkıları bulunan Prof. Dr. Simber Rana Atay, Ertuğrul Balkan,  İpek Cabadak ve Turgut Domaniç’e plaket verildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve eşi Türkegül Kocaoğlu ise telgraf ile tebriklerini gönderdiler.
Plaket töreninin ardından Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Hamza Rüstem Fotoğraf Evi’ni, Karşıyaka Spor Kulübünün yeşili ve  kırmızı renklere sahip kurdeleyi keserek açtı. Açılmasının ardından konuklar, Hamza Rüstem’in koleksiyonu ve arşivinden seçilen fotoğrafların yanında Hamza Rüstem Fotoğrafhanesi Koleksiyonu’ndan yararlanılarak ve aynı zamanda maket  ve dekor tasarımı kullanılarak 19. Yüzyıla ait canlandırma bir stüdyonun  da sergilendiği fotoğraf evini gezdiler.
Hamza Rüstem Fotoğraf Evi, haftanın altı günü boyunca 09:00-12:00/13:00-18:00 saatleri arasınde ziyaret edilebilirken Pazartesi günleri kapalı olacak.
                              HAMZA RÜSTEM KİMDİR?
Hamza Rüstem 1872 yılında, Girit’in Kandiya kentinde doğdu. Bursa Askeri Rüştiyesi’ni, İstanbul Kuleli Askeri Lisesi’ni bitirdi ve buradan Mühandishane-i Berr-i Hümayun’a girdi. Öğrenciyken Jöntürkler’e katıldı. Öğrenci iken Namık Kemal’in bir piyesini arkadaşları ile paylaştığı için tutuklandı. Fizan’a sürgün edildi. Kendisini taşıyan gemi, İzmir Limanı’na geldiğinde kaçtı ve başka bir gemi ile Girit’e döndü. Rahmizade Bahaeddin Bediz’in yanında fotoğrafçılığı ve ticaretini öğrendi. 1909’da ustasının İstanbul’a taşınması ile onun stüdyosunu devraldı. Mübadele sebebi ile 1925’te ailesi ve fotoğrafhane elemanları ile birlikte İzmir’e göç etti. Kemeraltı’nda, o zamanki adıyla Emirler Çarşısı, bugünkü adıyla da Hamza Rüstem Pasajı’na stüdyosunu yeniden kurdu ve fotoğrafçılık işine İzmir’de devam etti. 1950 yılında, stüdyo işlerini oğullarına bırakmış olsa da 1971’deki vefatına dek, firmasının başında yönetici ve ithalatçı olarak faliyetlerini sürdürdü.

727 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı