• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Çeliker; “sık dikim, ağacın taç yönetimi, ağaç dikim tekniklerinin yanlış uygulanması, düzensiz ilaçlama tekniği, hatalı sulama, yer ve çeşit seçimi ve toprak işleme uygulamaları zeytinliklerde hastalık çıkışına sebep olmaktadır" dedi

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Akhisar Belediyesi ve Akhisar Ticaret Borsası tarafından düzenlenen Ulusal Zeytin Kongresi’nde “Ege Bölgesi zeytinliklerinde sorun olan fungal hastalıkları” üzerinde bir değerlendirme yapıldı. Bornova Zirai Araştırma Enstitüsü’nden N. Mükerrem Çeliker, “hatalı üretim sadece üreticiyi değil tüketiciyi de etkilemektedir” dedi.
Ege bölgesindeki zeytinliklerdeki fungal hastalıkları üzerine konuşmaya yapan N. Mükerrem Çeliker, “Öncelikli olarak zeytin ağaçlarının hastalık tanısının tespit edilmesi gerekiyor. Zirai mücadele teknik talimatları doğrultusunda bu hastalıklara ruhsatlı preparatlarla uygulama yapılmalıdır. Mücadelede öncelikle kültürel önlemler uygulanmalıdır. Bu uygulamalar ekstrem iklim koşullarının neden olacağı olumsuzlukları da en aza indirecektir” diye konuştu.
“Zeytin ağaçlarının ilaçlaması tam yapılmadığı zaman homojen bir verim alınamayacaktır” diyen Çeliker, “Gübreleme uygulamaları bilinçsiz şekilde yapılırsa ağacın köklerine zarar verir. Ayrıca toprak ilaçlama araçlarının temiz olması gerekir. Bu durumeda hastalıkların diğer ağaçlara geçmesi önlenmiş olmaktadır. Pamuk tarlalarına yakın zeytinlikler pamukta kullanılan zirai ilaçlardan olumsuz etkilenmektedir. Zeytin meyvelerinde görülen sorunlar bilinçsiz ilaçlama, düzensiz sulama ve hastalıklardan kaynaklanmaktadır” dedi.
Zeytin hastalıklarıyla mücadele ederken kültürel önlemler alınması gerektiğini belirten Çeliker, “Gübreleme yaparken toprak analiz sonuçlarına göre ilaçlama yapılmalı, damla sulama yapılmalı, ara tarım yapılmalı ve hastalıklı bitki kısımları imha edilmeli” dedi.
“Zeytin ağaçları kendilerini sürekli yenileyebilen bitkiler olduğu için düzenli ilaçlama ve gübreleme yöntemiyle hastalıklarla mücadelede etkin sonuçlar alınabilmektedir. Üreticiler tarafından yapılan hatalı uygulamalar zeytin ağaçlarında hastalıklara teşvik etmektedir” diyen Çeliker; “sık dikim, ağacın taç yönetimi, ağaç dikim tekniklerinin yanlış uygulanması, düzensiz ilaçlama tekniği, hatalı sulama, yer ve çeşit seçimi ve toprak işleme uygulamaları zeytinliklerde hastalık çıkışına teşvik etmekte hem de mücadelenin başarısız olmasına etki etmektedir” diye konuştu. 

 



674 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.477332.6074
Euro34.596434.7351
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı