• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı şeker pancarı üretimini masaya yatırdı

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı Türkiye’de şeker pancarı üretiminin geriletilmek istendiğini ve bunun uluslararası boyutunun giderek önem kazandığını ifade etti.
Prof. Dr. Kaymakçı yaptığı açıklamada şunları kaydetti; “Şeker pancarından üretilen şeker üretiminin geriletilmesi, Türkiye Ekonomisinin şah damarını kesmeye yönelik bir harekettir. Şeker pancarı tarımı, topraklarımızdan en yüksek düzeyde yararlanma açısından olduğu kadar tarımsal iş gücü açısından da önemlidir. Çıktıları insan ve hayvan beslenmesi için zorunludur. Taşımacılık sektörüne yaşam verir. Kimya ve makine sanayimizi de doğrudan etkiler.”
Günümüzde Yüksek Yoğunluklu Tatlandırıcılar üzerindeki tartışmaların giderek hızlandığını vurgulayan Prof. Dr. Kaymakçı, “Günümüzde tatlandırıcı sektöründe kullanılan şeker pancarından üretilen şeker ile mısır, buğday gibi tahıllardan üretilen nişasta bazlı şeker (NBŞ) ve yapay kimyasal tatlandırıcılar, bir başka deyişle Yüksek Yoğunluklu Tatlandırıcılar (YYT) üzerinde tartışmalar giderek hızlandı. Tartışmanın sağlık başta olmak üzere toplumsal ve ekonomik birçok yönü var. Bu nedenle konunun bir bütünsellik içinde ele alınması gerekiyor. Yeterince bilinmeyen bir konuda, Türkiye’nin komşularının yüksek oranda şeker dış alımı yapan ülkeler olması. Burada en önemli rakiplerimiz AB ülkeleridir. AB çeşitli baskı yollarını kullanarak Türkiye’nin komşu ülkelerde şeker ticaretinde yollarını kesmek istiyor” dedi. 
Yeni Şeker Yasası ile nişasta bazlı şeker (NBŞ) tüketiminin arttığının gözlemlendiğini söyleyen Prof. Dr. Kaymakçı, şunları ifade etti;

       “Şeker Yasası ile NBŞ tüketiminin arttığı gözlemleniyor. Kişi başına düşen NBŞ tüketimi AB’de 1-1,5 kg iken Türkiye’de 6 kg civarında. Uzmanlar, NBŞ’nin aşırı şişmanlık (obezite) ve obeziteye bağlı kronik hastalıkların tetiklendiğini bildiriyorlar. Bu nedenle ağırlıklı olarak mısırdan elde edilen NBŞ’ın başta ABD olmak üzere Fransa, Hollanda ve İngiltere’de tüketimi giderek sınırlandırılıyor ve yakın gelecekte de engellenecek. Mısır şurubu özellikle paketlenmiş şekerlemelerde, meşrubat ve çocukların tükettiği kolalı içecekler de, bisküvi, kek ve reçel gibi yüzlerce ürünlerde kullanılıyor. Diğer yandan Türk Halkının geleneksel tatlılarında; helva, baklava ve kadayıf gibi tatlılarda da mısır şurubu yaygın olarak kullanılıyor.”

(Ege Ajans)

  

542 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı