• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Siyah Kurdele                                      
Üyelik Girişi
Facebook - Twitter
 Instagram
Kategori ve Sayfalar
Namaz Vakitleri
Küçük Avcı

Yıldırım İnşaat
Elal Ajans
 
Reklam Alanları

Faydalı Linkler
Günün Sözü
Tarihte Bugün

Tarihte Bugün v.7.0
Site Haritası
sanalbasin.com üyesidir

Belediye tarafından eski bir tren istasyonunun Anı Evi’ne dönüştürüldüğü ilçe tarihinin üzerini kaplayan kalın örtü aralanmaya başladı. Rumların çoğunlukta olduğu eski yerleşim birimi Seydiköy’e ait bilgilerin sunulduğu panel ilgi çekti

Gaziemir’de geçen Cuma günü Gaziemir Anı Evi’nin görkemli açılışının ardından, ilçenin kuruluşu ve eski ismi olan Seydiköy’e ait araştırmalarıyla bilinen isimlerin katıldığı bir panel düzenlendi. İlçeye adını veren Gazi Umurbey Heykeli’nin dikilmesi, Homeros’un bu topraklarda yaşadığı iddiası ve tarihe ilişkin çeşitli kültür yayınlarıyla Gaziemir’in tarihi üzerindeki kalın örtünün kaldırılmasını hedefleyen süreçteki yeni halkayı oluşturan anı evi açılışı ve panel büyük ilgi topladı.
Gazeteci-Yazar Nedim Atilla’nın yönettiği “Gaziemir Tarihi Üzerine Araştırmalar” konulu panele, turizmci Alex Baltazzi, Gaziemir Belediyesi Kültür Danışmanı Ercan Çokbankir katıldı. Zorunlu nedenlerden ötürü Gaziemir’e gelemeyen “Seydiköy, Vatanım ve Sevdam” isimli kitabın yazarı Marissa Spyrou’nun panele ilişkin sözlerinin yer aldığı bir video gösterimi gerçekleştirildi.
 

1926’da Rumlar çoğunluktu

 Gaziemir’in eski yerleşimi olan Seydiköy’ün çok dilli ve çok kültürlü bir yer olduğuna dikkat çeken Gazeteci-Yazar Nedim Atilla, “Bu zenginliği ortaya çıkaran araştırmalar önemli. Bu çalışmalarla Gaziemir belleğine yeniden kavuşuyor” diye konuştu. 1746’dan beri ailesinin bu topraklarda yaşadığını dile getiren Alex Baltazzi ise, Gaziemir’de Helenistik ve Roma dönemlerine ait kalıntılara rastlandığını ifade etti. Baltazzi, 1926 yılında belediye olan Seydiköy’de yaklaşık 300 Rum ve 40 Türk ailenin yaşadığına ilişkin kayıtlar olduğunu anlattı. Baltazzi, Seydiköy’ün Osmanlı Dönemi’nde de belediyelik olduğunu söyledi.
 

Kızlarının güzelliği anlatılırdı

 Seydiköy isminin sevmekten geldiği, Rumlar arasında Sevdiköy olarak dillendirildiğini belirten Baltazzi’nin, “O dönemde Seydiköy, büyük bahçeleri, çiçekleri ve aşklarıyla ünlü görkemli evleriyle bilinirdi. Kızlarının güzelliğiyle ün yapan Seydiköy’de çirkin bir tek kadın bile bulmak mümkün değildi” şeklindeki sözleri alkış topladı. Kültür Danışmanı Ercan Çokbankir de, Gaziemir ve Seydiköy’ün tarihi üzerine yaptığı araştırmalarda elde ettiği bilgileri sundu.
Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol ile Anı Evi’nin açılışı için Yunanistan’dan gelen Vathilakos Belediye Başkanı Panagiotis Dayikudis ve Yunanistan’da kurulan Seydiköy ve İzmirliler Derneği’nin Başkanı Dimitrios Roumeliotis’in de aralarında bulunduğu 35 kişilik heyet üyeleri de paneli izledi.

554 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
ULAŞIM
 Otobüs Seferleri Metro Seferleri
 İzban Seferleri
 VAPUR SEFERLERİ
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Hava Durumu
Günlük Burçlar

Günlük Burç Falınız


Saat
Takvim
Sayı 2 Sayfa 1
Mayıs Sayısı Sayfa 1
Yıldırım İnşaat

 

 

Elal Ajans
   
Küçük Avcı